Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024

«Του έρωτα και φιλιού καμώματα, της ξενιτιάς βιώματα»: Μια συγκινητική μουσικοχοροθεατρική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Παναγιάς Ηλείας

 Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι θεατές παρακολούθησαν με συγκίνηση την πορεία αυτών των ανθρώπων, που κουβαλώντας τις μνήμες τους, φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους.

Το περασμένο ΠΣΚ, ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Κάτω Παναγιάς έδωσε το έναυσμα για μια αξέχαστη πολιτιστική εμπειρία στο Πολιτιστικό Κέντρο Λεχαινών «ΣΙΝΕ ΑΣΤΡΟΝ», παρουσιάζοντας την πρώτη του μουσικοχοροθεατρική παράσταση με τίτλο «Του έρωτα και φιλιού καμώματα, της ξενιτιάς βιώματα».

Η παράσταση αυτή αποτέλεσε έναν φόρο τιμής στις αληθινές ιστορίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας, οι οποίοι μετά τη μικρασιατική καταστροφή βρέθηκαν διασκορπισμένοι σε διάφορες γωνιές της Ελλάδας. Μέσα από τις στάχτες της καταστροφής, προσπάθησαν να αναβιώσουν τα ήθη, τα έθιμα και τον πολιτισμό τους, χτίζοντας μια νέα ζωή στη νέα τους πατρίδα.

Στην παράσταση συμμετείχαν 45 χορευτές και ηθοποιοί του συλλόγου, που ανέδειξαν μέσα από το χορό, το θέατρο και τη μουσική, τον πόνο της ξενιτιάς, την αγάπη και τη νοσταλγία για την πατρίδα, αλλά και την ελπίδα για το μέλλον. Οι θεατές παρακολούθησαν με συγκίνηση την πορεία αυτών των ανθρώπων, που κουβαλώντας τις μνήμες τους, φρόντισαν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους.

Το σενάριο, η σκηνοθεσία και η διδασκαλία των παραδοσιακών χορών ήταν υπό την καθοδήγηση του χοροδιδασκάλου κ. Ηλία Φωτόπουλου, ο οποίος με επιμέλεια και σεβασμό παρουσίασε ένα πολύπλευρο πολιτιστικό θέαμα, συνδυάζοντας χορό, μουσική και θέατρο. Η σκηνική αρμονία και η συναισθηματική δύναμη της παράστασης άφησαν ένα ανεξίτηλο στίγμα στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Η αυλαία της παράστασης έκλεισε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου, αφήνοντας πίσω της θερμά χειροκροτήματα και συγκίνηση από το κοινό. Οι συντελεστές, στο φινάλε, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν να τιμούν την παράδοση και τις ρίζες τους, δίνοντας ώθηση για νέες παρόμοιες προσπάθειες στο μέλλον.

Η παράσταση αυτή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι παραδόσεις και οι ιστορίες των προγόνων μας μπορούν να κρατηθούν ζωντανές και να γίνουν πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές.

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου