Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Για δωροδοκία από Τούρκους αξιωματούχους παραπέμπεται σε δίκη ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Άνταμς παραπέμφθηκε την Πέμπτη σε δίκη με την κατηγορία ότι έλαβε παράνομες προεκλογικές εισφορές και δωροδοκίες από ξένους υπηκόους ως αντάλλαγμα για χάρες που περιλάμβαναν τη βοήθεια σε Τούρκους αξιωματούχους να λάβουν εγκρίσεις πυρασφάλειας για ένα νέο διπλωματικό κτίριο στην πόλη.

Ο Ανταμς, πρώην αστυνομικός, αντιμετωπίζει πέντε κατηγορίες για συνωμοσία, απάτη και δωροδοκία σε ένα κατηγορητήριο που περιγράφει μια δεκαετή διαδρομή εγκλημάτων.

Το γραφείο του εισαγγελέα του Μανχάταν ισχυρίζεται στο κατηγορητήριο ότι ο Ανταμς «αύξησε τα κέρδη του» από τις παράνομες συνεισφορές παίζοντας με το πρόγραμμα αντιστοίχισης κεφαλαίων της πόλης, το οποίο παρέχει γενναιόδωρο αντιστάθμισμα για μικρές δωρεές σε δολάρια. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η εκστρατεία του έλαβε περισσότερα από 10.000 δολάρια σε αντισταθμιστικά κονδύλια ως αποτέλεσμα των ψευδών πιστοποιήσεων.

Ο Άνταμς φέρεται να «ζήτησε και απαίτησε» δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων δωρεάν και με μεγάλη έκπτωση πολυτελών ταξιδιωτικών παροχών από Τούρκο αξιωματούχο, υποστηρίζει το κατηγορητήριο, σημειώνοντας ότι ο αξιωματούχος ζητούσε τη βοήθεια του Ανταμς σχετικά με τη λειτουργεία του τουρκικού προξενείου στο Μανχάταν.

Πράκτορες του FBI εισήλθαν στην επίσημη κατοικία του δημάρχου και κατέσχεσαν το τηλέφωνό του νωρίς την Πέμπτη, λίγες ώρες πριν δημοσιοποιηθεί το κατηγορητήριο.

«Ομοσπονδιακοί πράκτορες εμφανίστηκαν σήμερα το πρωί στο Gracie Mansion σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν θέαμα (ξανά) και να πάρουν το τηλέφωνο του δημάρχου Άνταμς (ξανά)», ανέφερε ο δικηγόρος του Άνταμς, Άλεξ Σπίρο, σε δήλωσή του λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου. «Έστειλαν μια ντουζίνα πράκτορες για να πάρουν ένα τηλέφωνο, ενώ εμείς θα το είχαμε παραδώσει ευχαρίστως».

Σε βιντεοσκοπημένο σχόλιο από την επίσημη κατοικία του, ο Ανταμς δήλωσε ότι θα παραμείνει στο αξίωμά του, χαρακτηρίζοντας τις όποιες κατηγορίες μπορεί να αντιμετωπίσει ως «εντελώς ψευδείς, βασισμένες σε ψέματα».

«Πάντα ήξερα ότι αν υπερασπιζόμουν τη θέση μου για όλους εσάς, θα γινόμουν στόχος – και στόχος έγινα», είπε ο Ανταμς. «Θα πολεμήσω αυτές τις αδικίες με κάθε ικμάδα της δύναμής μου και του πνεύματός μου».

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό το είδος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο Ανταμς ή πότε θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο.

Οι ομοσπονδιακοί ερευνητές είχαν κατασχέσει τις ηλεκτρονικές συσκευές του Ανταμς πριν από σχεδόν ένα χρόνο στο πλαίσιο μιας έρευνας που επικεντρώθηκε, τουλάχιστον εν μέρει, στις προεκλογικές εισφορές και στις αλληλεπιδράσεις του Άνταμς με την τουρκική κυβέρνηση. Επειδή οι κατηγορίες ήταν σφραγισμένες, ήταν άγνωστο αν αφορούσαν τα ίδια αυτά θέματα.

Ακόμα και πριν τη δημοσιοποίηση της είδησης της παραπομπής του δημάρχου Έρικ Άνταμς την Τετάρτη, εξέχοντες εκλεγμένοι αξιωματούχοι είχαν ήδη ζητήσει την παραίτησή του, κυρίως η βουλευτής Αλεξάντρια Οκάζιο-Κορτέζ από τη Νέα Υόρκη. Αλλά μετά την είδηση της παραπομπής του δημάρχου, οι φωνές για την παραίτησή του αμέσως αυξήθηκαν. Ο κ. Άνταμς δεν υποχρεούται να παραιτηθεί.

Ο Σκοτ Στρίνγκερ, ο πρώην ελεγκτής της Νέας Υόρκης, ο οποίος είναι μεταξύ των Δημοκρατικών που θα βρεθούν απέναντι στον κ. Άνταμς στις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών του επόμενου έτους, δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι ο δήμαρχος πρέπει να «παραιτηθεί για το καλό της πόλης», επαναλαμβάνοντας μια ατάκα που χρησιμοποίησε η κ. Ocasio-Cortez.

Εάν ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς παραιτηθεί, ο δημόσιος συνήγορος της Νέας Υόρκης, ο Τζουμάν Γουίλιαμς (Jumaane Williams), θα γίνει ο εκτελών χρέη δημάρχου.

Ο κ. Γουίλιαμς, ένας αριστερόστροφος Δημοκρατικός από το Μπρούκλιν, έχει αναλάβει καθήκοντα δημόσιου συνηγόρου από τότε που κέρδισε ειδικές εκλογές το 2019. Επανεξελέγη για πλήρη θητεία το 2021 και έθεσε ανεπιτυχώς υποψηφιότητα για κυβερνήτης την επόμενη χρονιά.

Αστυνομικοί της Νέας Υόρκης έξω από το Gracie Mansion, την επίσημη κατοικία του δημάρχου της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, στη Νέα Υόρκη. (AP Photo/Yuki Iwamura)

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν μια εκπληκτική στροφή για τον Ανταμς, έναν πρώην αστυνομικό διοικητή, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές πριν από σχεδόν τρία χρόνια για να γίνει ο δεύτερος Αφροαμερικανός δήμαρχος της πόλης με μια εκστρατεία που τόνισε τις ρίζες του στην εργατική τάξη και τη δέσμευσή του για τη δημόσια ασφάλεια. Αλλά καθώς ο Άνταμς έχει καταστήσει τη μείωση της εγκληματικότητας ακρογωνιαίο λίθο της διοίκησής του, αντιμετώπισε αυξανόμενο νομικό κίνδυνο, με πολλαπλές ομοσπονδιακές έρευνες να στρέφονται κατά των κορυφαίων συνεργατών του και της ίδιας του της εκστρατείας.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι ηγέτες που διόρισε για να επιβλέπουν τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη και το μεγαλύτερο σχολικό σύστημα της χώρας ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους.

Η κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ (Kathy Hochul) έχει την εξουσία να απομακρύνει τον Ανταμς από το αξίωμά του. Ο εκπρόσωπος της Χόκουλ, Αβι Σμαλ, εξέδωσε δήλωση αργά την Τετάρτη, στην οποία ανέφερε: «Η κυβερνήτης Χόκουλ είναι ενήμερη για αυτά τα ανησυχητικά δημοσιεύματα και παρακολουθεί την κατάσταση. Θα ήταν πρόωρο να σχολιάσουμε περαιτέρω μέχρι να επιβεβαιωθεί το θέμα από τις αστυνομικές αρχές».

Το κατηγορητήριο έρχεται με φόντο τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έφερε στη Νέα Υόρκη δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς κλήτευσαν τον Aνταμς ζητώντας πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του δημάρχου, τα ταξίδια του στο εξωτερικό και τις πιθανές διασυνδέσεις του με την τουρκική κυβέρνηση.

Πηγή: «Associated Press», «New York Times», Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου