Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Πύργος: Ο Αγ. Χαράλαμπος αποκτά στέγη – Ένα όνειρο ετών παίρνει σάρκα και οστά

Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι ενέργειες του Μητροπολίτη Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου Β’ που απέδωσαν καρπούς οι προδιαγραφές του νέου Ιερού Ναού του Πολιούχου της πόλης του Πύργου.

Ένα μεγάλο όνειρο των πιστών και της κοινωνίας του Πύργου, αλλά και ολόκληρης της Ηλείας, βρίσκεται όπως όλα δείχνουν πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίησή του, αφού θετικές εξελίξεις προέκυψαν ξαφνικά στο θέμα της ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους στον Πύργο.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε χθες στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, η απόφαση σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο στην εκτός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμού περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Πύργου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Συντριάδας για τον καθορισμό κοινωφελούς χώρου ανέγερσης Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους, και ο καθορισμός όρων και περιορισμών δόμησης αυτού.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση που υπογράφει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θοδωρής Σκυλακάκης και ο Υφυπουργός Νίκος Ταγαράς, στον καθοριζόμενο με  οικοδομήσιμο χώρο τίθενται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης, ως εξής:

α) Μέγιστο ποσοστό κάλυψης: είκοσι τοις εκατό (20%) της επιφάνειάς του.

β) Συντελεστής δόμησης: τέσσερα δέκατα (0,4).

γ) Μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος: γα) κυρίως ναού: δεκαεννέα (19) μέτρα. γβ) τρούλου: είκοσι έξι και μισό (26,50) μέτρα. γγ) καμπαναριού: είκοσι επτά και μισό (27,50) μέτρα.

δ) Μέγιστος συντελεστής κατ’ όγκο εκμετάλλευσης: έξι (6).

ε) Ελάχιστη απόσταση δόμησης από τα πλάγια όρια του οικοπέδου: πέντε (5) μέτρα.

στ) Απόσταση οικοδομικής γραμμής από το οριοθετημένο ρέμα «Μούτελη»: δέκα (10) μέτρα από την εγκεκριμένη γραμμή οριοθέτησης [ν. 4258/2014 (Α’ 94) και άρθρο 6 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (ΥΠΕΝ/ ΔΑΟΚΑ/66006/2360/16.06.2023 υπουργική απόφαση, Β’ 3985)].

ζ) Απόσταση οικοδομικής γραμμής από παλαιά εθνική οδό: τριάντα (30) μέτρα από τον άξονα της παλαιάςεθνικής οδού Πατρών – Πύργου, η οποία κατατάσσεται στο τριτεύον εθνικό δίκτυο.

Επιπρόσθετα, λαμβάνεται υπόψη ο υψηλός κίνδυνος πλημμύρας, εξασφαλίζεται η ανθεκτικότητα του συνόλου των έργων υποδομής και κατασκευών εντός της περιοχής του Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου από τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής και, σε κάθε περίπτωση, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως αυτά περιγράφονται στο εκάστοτε σχέδιο διαχείρισης πλημμύρας του οικείου υδατικού διαμερίσματος.

Θυμίζουμε, ότι με το συγκεκριμένο θέμα, είχε ασχοληθεί προσωπικά ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’, που τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κάνει γνωστό πως ο φάκελος για την ανέγερση του νέου Ιερού Ναού βρίσκεται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τον ίδιο να δηλώνει τότε πως «Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ό,τι τελικά θα ξεμπλοκάρει η ανέγερση του ιερού Ναού του Αγίου Χαραλάμπους. Περιμένουμε την υπογραφή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να προχωρήσει το έργο και ελπίζουμε να μην έχουμε κάποιο νέο πρόβλημα. Μας λένε ότι προχωράει το θέμα αυτό, έχει δοθεί λύση και στο πρόβλημα που υπήρχε με το ύψος του καμπαναριού και ελπίζω σύντομα να έχουμε ευχάριστες ανακοινώσεις».

Νωρίτερα, o νυν αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων και τότε αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος με επιστολή του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε ζητήσει την επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, που θα εγκρίνει το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, “ανοίγοντας τον δρόμο” για την ανέγερση του Ιερού Ναού του πολιούχου Αγίου Χαραλάμπους Πύργου.

Να σημειωθεί ότι το κυριότερο ζήτημα που υπήρχε με αποτέλεσμα να έχει «παγώσει» το έργο, ήταν η αρνητική γνωμοδοτική απόφαση της ΣΥΠΟΘΑ Π.Ε. Ηλείας (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), καθώς είχε προκύψει πρόβλημα με το ύψος του καμπαναριού ωστόσο όπως φαίνεται αυτό πλέον ξεπεράστηκε και ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και Εκκλησίας είναι έτοιμο να λάβει σάρκα και οστάπροκειμένου, ο πολιούχος του Πύργου να έχει τον δικό του Μεγαλοπρεπή Ναό.

«Το όνειρο των Ηλείων γίνεται πραγματικότητα»

Μετά τη θετική εξέλιξη στο θέμα της ανέγερσης του ναού του Αγίου Χαραλάμπους, ο Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κ.κ. Αθανάσιος Β’ μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» τόνισε: «Δοξολογώ το Θεό που έκανε στην άκρη όλα τα εμπόδια και άνοιξε το δρόμο για την ανέγερση του Ιερού Ναού. Ευχαριστώ και τον Άγιο Χαράλαμπο που έβαλε πλάτη αλλά και το συμπολίτη μας κ. Κούβελα που πήρε το θέμα πάνω του και με τις πρωτοβουλίες του βοήθησε στο να δοθεί λύση. Είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη για την εκκλησία και την κοινωνία της Ηλείας και αυτό που μένει τώρα είναι να αγωνιστούμε για να βάλουμε το θεμέλιο λίθο προκειμένου σε λίγα χρόνια από τώρα το όνειρο όλων των Ηλείων να γίνει πραγματικότητα».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου