Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024

Πάουελ: Κάναμε μια «καλή ισχυρή αρχή» – Τι είπε για τις επόμενες κινήσεις

 Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Τι είπε ο Πάουελ για πληθωρισμό, αγορά εργασίας και την αμερικανική οικονομία μετά την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων

Τζούλη Καλημέρη

Το σκεπτικό της απόφασης να εκκινήσει η Fed τον κύκλο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής με μια επιθετική μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης περιέγραψε μέσω της τοποθέτησης του και των ερωτήσεων που δέχθηκε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ. Αν και χαρακτήρισε τη μείωση ως μια «καλή ισχυρή αρχή» τόνισε πολλές φορές ότι αυτή η κίνηση δε σημαίνει η κεντρική τράπεζα μπαίνει σε ένα νέο ρυθμό, καθώς θα συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις βάση των δεδομένων.

Αναφερόμενος στο μέτωπο των πληθωριστικών πιέσεων είπε ότι είχε σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος αν και ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από το στόχο της κεντρικής τράπεζας. «Ένα βασικό μέτρο του ρυθμού αύξησης των τιμών θα δείξει ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,2% τον Αύγουστο» εξήγησε και τόνισε ότι ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) πλησίασε τον στόχο της Fed  αφού τον Ιούλιο είχε διαμορφωθεί στο 2,5%. Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης δεν θα δημοσιεύσει τον τελικό αριθμό PCE για τον Αύγουστο πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Fed: Ο Πάουελ «πάτησε την σκανδάλη» – Η πρώτη μείωση των επιτοκίων μετά από τέσσερα χρόνια

«Η υπομονετική προσέγγισή μας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους απέδωσε καρπούς. Ο πληθωρισμός είναι τώρα πολύ πιο κοντά στον στόχο μας και έχουμε αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%».

Οι ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό έχουν μειωθεί και οι καθοδικοί κίνδυνοι για την αγορά εργασίας έχουν αυξηθεί, συνέχισε και είπε ότι η επιβράδυνση της αύξησης της απασχόλησης «πρέπει να παρακολουθείται».

Ο Πάουελ δήλωσε ότι η αμερικανική αγορά εργασίας βρίσκεται επί του παρόντος «αρκετά κοντά» στη μέγιστη απασχόληση, αλλά επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα έχει επίγνωση των ενδείξεων ότι η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί.

«Είναι σαφές ότι η δημιουργία θέσεων εργασίας  έχει κινηθεί προς τα κάτω τους τελευταίους μήνες και αυτό πρέπει να το παρακολουθούμε», είπε. Δεν βλέπουμε ωστόσο αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας ή των απολύσεων και δεν περιμένουμε κάτι τέτοιο, καθώς η στιγμή για να στηρίξουμε την αγορά εργασίας είναι όταν αυτή είναι ισχυρή, τόνισε.

Κανείς δεν πρέπει να χαρακτηρίσει την απόφαση και να πει ότι είναι ένας νέος ρυθμός

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σημείωσε ότι  οι προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την πορεία των μειώσεων των επιτοκίων δεν συνεπάγονται μια επείγουσα διαδικασία.

«Δεν υπάρχει τίποτα στην (Περίληψη των οικονομικών προβλέψεων) που να υποδηλώνει ότι η Επιτροπή βιάζεται να το κάνει αυτό» είπε αναφερόμενος στο πόσο γρήγορα είναι πιθανό να μειώσει τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα. Πρόσθεσε όμως  ότι τα δεδομένα θα καθοδηγήσουν τις επιλογές νομισματικής πολιτικής και οι μειώσεις των επιτοκίων θα γίνουν ταχύτερα ή βραδύτερα ανάλογα με τις ανάγκες.

Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να το δει αυτό και να πει: «Ω, αυτός είναι ο νέος ρυθμός»

Ο Πάουελ στην εναρκτήρια δήλωσή του εξήγησε ότι η μείωση ήταν μια «αναπροσαρμογή» για την κεντρική τράπεζα και δεν δεσμεύτηκε για παρόμοιες κινήσεις σε κάθε επερχόμενη συνεδρίαση.

 

«Αυτή η αναβαθμολόγηση της πολιτικής μας στάσης θα βοηθήσει στη διατήρηση της ισχύος της οικονομίας και της αγοράς εργασίας και θα συνεχίσει να επιτρέπει περαιτέρω πρόοδο στον πληθωρισμό, καθώς ξεκινάμε τη διαδικασία μετάβασης προς μια πιο ουδέτερη στάση. Δεν βρισκόμαστε σε κάποια προκαθορισμένη πορεία. Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας από συνεδρίαση σε συνεδρίαση» επανέλαβε.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αλλά οι επενδυτές δεν θα πρέπει να υποθέσουν ότι θα συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό και στο μέλλον.

«Περιμέναμε. Και νομίζω ότι αυτή η υπομονή έχει πραγματικά αποδώσει καρπούς με τη μορφή της εμπιστοσύνης μας ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά κάτω από το 2%, οπότε νομίζω ότι αυτό είναι που μας επιτρέπει να κάνουμε αυτή την ισχυρή κίνηση σήμερα». «Δεν νομίζω ότι κάποιος πρέπει να το δει αυτό και να πει: «Ω, αυτός είναι ο νέος ρυθμός»».

Το dot plot

Το λεγόμενο «dot plot» έδειξε ότι 19 μέλη της FOMC, τόσο ψηφοφόροι όσο και μη ψηφοφόροι, βλέπουν το επιτόκιο αναφοράς των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 4,4% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, που αντιστοιχεί σε ένα εύρος στόχου από 4,25% έως 4,5%. Οι δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις της Fed για φέτος είναι προγραμματισμένες για τις 6-7 Νοεμβρίου και 17-18 Δεκεμβρίου.

Μέχρι το 2025, η κεντρική τράπεζα προβλέπει προσγείωση των επιτοκίων στο 3,4%, γεγονός που υποδηλώνει άλλη μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα σε μειώσεις. Μέχρι το 2026, τα επιτόκια αναμένεται να πέσουν στο 2,9% με άλλη μια μείωση μισής μονάδας.

H οικονομία είναι σε καλή κατάσταση

Αναφερόμενος στην αμερικανική οικονομία είπε ότι οι λιανικές πωλήσεις και τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό.

«Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση. Αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό. Ο πληθωρισμός μειώνεται», δήλωσε.

Η διαφωνία Μπόουμαν

Η απόφαση της FOMC πάρθηκε με ψήφους 11-1, με την διοικήτρια Μισέλ Μπόουμαν να ψηφίζει υπέρ της αποκλιμάκωσης κατά 25 μονάδες βάσης. Πρόκειται για την πρώτη αξιωματούχο  που καταψήφισε απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια από το 2005.

Σχολιάζοντας την στάση της αξιωματούχου μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι υπήρξε «ευρεία υποστήριξη» για την απόφαση μείωσης των επιτοκίων και η κεντρική τράπεζα ήταν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια σελίδα σχετικά με την απόφαση.

«Υπήρξε πολλή συζήτηση μπρος-πίσω, υπήρξε επίσης ευρεία υποστήριξη για την απόφαση που ψήφισε η επιτροπή» σημείωσε.

«Υπάρχει διαφωνία και υπάρχει ένα εύρος απόψεων, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει και πολύ κοινός τόπος», πρόσθεσε.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου