Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2024

ΙΣΠΑΝΙΑ - Βαλένθια: Ξεπέρασε τους 100 ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες – Εικόνες καταστροφής

 Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

Πληροφορίες μας από τη Βαλένθια λένε ότι και εκεί κτίζουν όπου βρουν.  Μπαζώνουν χείμαρρους, δεν καθαρίζουν φρεάτια και χαντάκια.  Όπως και στην Ελλάδα!  Οπότε «βοηθούν» τη Φύση να κάνει καταστροφές και να τιμωρήσει!

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τις «πλημμύρες του αιώνα» που έπληξαν τμήμα της περιφέρειας της Βαλένθια στην Ισπανία - Νέα προειδοποίηση για καταιγίδα στη περιφέρεια.

Στους 104 ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις ξαφνικές πλημμύρες στη Βαλένθια, οι χειρότερες που έχει αντιμετωπίσει η Ισπανία εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια.

Η εν λόγω αύξηση δεν αποτελέι έκλπηξη καθώς από χθες ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής Άνχελ Βίκτορ Τόρες είχε προειδοποιήσει πως ο τραγικός απολογισμός θα ανέβει καθώς υπάρχουν ακόμη «πολλοί που αγνοούνται».

Ο αριθμός αυτός των νεκρών είναι ο μεγαλύτερος μετά τις πλημμύρες του Οκτωβρίου του 1973 στην Ισπανία που στοίχισαν τη ζωή σε 300 ανθρώπους, με τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις έρευνές τους για τον εντοπισμό των αγνοουμένων.

Σχεδόν χίλιοι στρατιωτικοί έχουν αναπτυχθεί στο πεδίο, κυρίως στην περιφέρεια της Βαλένθια, στο πλευρό πυροσβεστών, αστυνομικών και διασωστών που ψάχνουν για να εντοπίσουν επιζώντες και αγωνίζονται για να καθαρίσουν τις πληγείσες περιοχές από τα συντρίμμια.

Πλάνα από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Νέα προειδοποίηση για καταιγίδα στη Βαλένθια

Μάλιστα, ισπανικές αρχές εξέδωσαν σήμερα νέα προειδοποίηση για καταιγίδα σε τμήμα της περιφέρειας της Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, μετέβη το πρωί στην Βαλένθια, για να επισκεφθεί το Κέντρο Συντονισμού επιχειρήσεων Διάσωσης (Cecopi).

Σε σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες, ο Σάντσεθ βεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αφήσει «μόνους» τους πληγέντες, και κάλεσε ταυτοχρόνως τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Οι επιχειρήσεις διάσωσης εφεξής «περνούν στο δεύτερο στάδιο», το οποίο συνίσταται στον εντοπισμό των αγνοουμένων, σημείωσε χθες το βράδυ η υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός τους παραμένει «άγνωστος».


Σήμερα ο καιρός ήταν ήπιος στις χειρότερα πληγείσες περιοχές γύρω από την πόλη Βαλένθια, την τρίτη μεγαλύτερη στην Ισπανία, αλλά η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet εξέδωσε το ύψιστο επίπεδο συναγερμού για την επαρχία της Καστίλλης. Βορειότερα στην Καταλονία, εκδόθηκε «πορτοκαλί συναγερμός» για την πόλη της Ταραγόνα.

«Η κακοκαιρία συνεχίζεται! Προσέχετε!»

«Υπάρχουν ήδη πολύ ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή, ιδιαίτερα στη βόρεια Καστίλλη», αναφέρει σε ανάρτησή της στον λογαριασμό της στο X η Aemet. «Η κακοκαιρία συνεχίζεται! Προσέχετε!», προσθέτει, καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει τις μετακινήσεις στην περιοχή αυτήν.

Οι πλημμύρες στην Βαλένθια προκάλεσαν εξάλλου τεράστιες καταστροφές στις υποδομές της περιφέρειας, παρασύροντας γέφυρες, δρόμους, σιδηροτροχιές και βυθίζοντας κτίρια στο νερό μετά την υπερχείλιση ποταμών.

Σήμερα την αυγή χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούσαν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα στην περιφέρεια, σύμφωνα με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Πολλοί δρόμοι παρέμεναν επίσης αποκλεισμένοι, ενώ αμέτρητα κατεστραμμένα αυτοκίνητα που παρασύρθηκαν από τα νερά βρίσκονταν σε δρόμους που ήταν γεμάτοι λάσπη και συντρίμμια.

«Δεν πίστευα ποτέ ότι θα ζήσω κάτι τέτοιο», δήλωσε στο AFP ο Ελίου Σάντσεθ, ένας κάτοικος της Σεντάβι, κοινότητας 10.000 κατοίκων που σάρωσαν οι πλημμύρες, περιγράφοντας μια εφιαλτική νύχτα.

«Είδαμε έναν νεαρό άνδρα στη μέση του πουθενά που είχε καταφύγει στην οροφή του αυτοκινήτου του», διηγείται ο 32χρονος ηλεκτρολόγος. «Προσπάθησε να πηδήξει» πάνω σε ένα άλλο αυτοκίνητο, αλλά «τον πήρε» το ρεύμα.

Μητέρα και βρέφος παρασύρθηκαν

Σύμφωνα με τις αρχές, μια από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές είναι η Παϊπόρτα, στα νότια προάστια της Βαλένθια, όπου γύρω στους σαράντα ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους μια μητέρα και το τριών μηνών μωρό της, έχασαν τη ζωή τους όταν παρασύρθηκαν από το ρεύμα.

Ο επικεφαλής της περιφέρειας της Βαλένθια Κάρλος Μανθόν δήλωσε χθες το βράδυ ότι τα συνεργεία διάσωσης πραγματοποίησαν στη διάρκεια της ημέρας «200 χερσαίες επιχειρήσεις διάσωσης και 70 αεροπορικές» με ελικόπτερα.

Επίσης διευκρίνισε ότι οι υπηρεσίες διάσωσης κατάφεραν να φτάσουν στο σύνολο των περιοχών που επλήγησαν, μολονότι πολλά χωριά παρέμεναν αποκομμένα από την υπόλοιπη χώρα για μεγάλο μέρος της χθεσινής ημέρας.

Πάνω από 300 λίτρα νερού

Σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία Aemet, πάνω από 300 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο έπεσαν τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη σε πολλές πόλεις της περιφέρειας Βαλένθια, με αποκορύφωμα τα 491 λίτρα στο μικρό χωριό Τσίβα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί «σε βροχές ενός χρόνου», διευκρίνισε.

Ο ισπανικός Τύπος, που χαρακτηρίζει «πλημμύρες του αιώνα» την κακοκαιρία αυτή, άρχισε να αμφισβητεί την αντίδραση των αρχών: το προειδοποιητικό μήνυμα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στους κατοίκους εστάλη την Τρίτη μετά τις 20:00 τοπική ώρα, ενώ η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet είχε εκδώσει «κόκκινο συναγερμό» ήδη από το πρωί.

Η περιοχή της Βαλένθια και η ισπανική ακτή στη Μεσόγειο υφίστανται εν γένει συχνά το φθινόπωρο το καιρικό φαινόμενο του «γκότα φρία» (ψυχρή σταγόνα), που προκαλεί ξαφνικές και εξαιρετικά σφοδρές βροχές, ορισμένες φορές για αρκετές ημέρες.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τα κύματα καύσωνα και οι καταιγίδες, γίνονται εντονότερα και εμφανίζονται συχνότερα λόγω της κλιματικής αλλαγής.

«Οι ξαφνικές αυτές πλημμύρες στην Ισπανία είναι μια νέα τρομερή υπενθύμιση της κλιματικής αλλαγής και του χαοτικού χαρακτήρα της», υπογράμμισε ο Τζες Νόιμαν, καθηγητής υδρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ στη Βρετανία.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αύριο η ΚΗΔΕΙΑ του Βασίλη Κέσαρη, 74 ετών

 Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

Ο Βασίλης Κέσαρης γεννήθηκε στην Ηγουμενίτσα, Ελλάδα και ήταν ένα από τέσσερα αδέλφια των Ευστάθιου και Κωνσταντίνας Χαρίτος-Κέσαρη κάτοικος του Woburn, MA

Ήταν ένας εργατικός άνθρωπος ο οποίος άνοιξε αρκετές πιτσαρίες/εστιατόρια αρκετά των οποίων πολύ γνωστά όπως το Billy`s Famous Pizza στο Merrimack, NH και το Woburn House of Pizza in Woburn, MA.

Το 2000 ο Βασίλης Κέσαρης βρέθηκε αντιμέτωπος με μεγάλο πρόβλημα υγείας που είχε ως αποτέλεσμα να του γίνει μεταμόσχευση συκώτι  από την αδελφή του Σπυριδούλα.  Αρκετές φορές οι ιατροί τον είχαν ξεγράψει αυτός να τους βγάλει «λάθος» και να του δώσουν το όνομα "Bionic Billy".

Άφησε πίσω του της αδελφές του Σπυριδούλα Κέσαρη και Μαρία Γκίζα.  Τα παιδιά του Ντίνα Κέσαρη, σύζυγος αυτής  Keith Hellmold από το Woburn, Χριστίνα Κέσαρη - Tardi σύζυγος αυτής Joseph Tardi από το Ft Lauderdale, FL, Στάθης Κέσαρης, σύζυγος αυτού Ninielle Bushmich, και Έλενα Κέσαρη από το Woburn.  Πέντε εγγονές,  Maya & Eva Hellmold, Δήμητρα και Χλόη Kotopoulos, και Σοφία Κέσαρης. Επίσης την πρώην σύζυγό του Αθηνά Κέσαρη .

Η κηδεία θα γίνει αύριο Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου. Στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού Της Θεοτόκου, Annunciation of the Virgin Mary Greek Orthodox Church, 70 Montvale Ave, Woburn, ΜΑ.  Η σορός του αείμνηστου Βασίλη Κέσαρη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα αύριο  9:00πμ – 10:00πμ λαϊκό προσκύνημα, 10:30πμ η εξόδιος ακολουθία.  Η ταφή θα γίνει στο Κοιμητήριο Hope Cemetery στο Worcester.

ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024

Ιταλία: Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από αγρότες και εταιρείες για την εισαγωγή ντομάτας από την Κίνα

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

Οι αγρότες φοβούνται «ιταλοποιήσεις» κινεζικής ντομάτας λόγω τελωνειακών κανονισμών της ΕΕ - Εταιρείες και συνεταιρισμοί κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν παρέμβαση από τις Βρυξέλλες

Οι παραγωγοί στην Ιταλία προχωρούν σε αυξανόμενες κινητοποιήσεις για να προστατέψουν τα προϊόντα τους –ειδικά τη ντομάτα- την ώρα που η κλιματική αλλαγή πλήττει τις σοδειές, οι Βρυξέλλες εφαρμόζουν πιο αυστηρή νομοθεσία στην αγροτική παραγωγή που αυξάνει τα κόστη και οι κινέζοι πλημμυρίζουν την Ευρώπη με φθηνότερα προϊόντα βασιζόμενοι σε επιδοτήσεις και σε φθηνότερο εργατικό δυναμικό.

Στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων αυτών βρίσκονται αυτό το διάστημα στη γειτονική χώρα οι παραγωγοί ντομάτας, ενός από τα βασικά τρόφιμα στην κουζίνα της Ιταλίας –και ένα από τα κορυφαία εξαγωγικά της προϊόντα. 

Οι αντιδράσεις άρχισαν να φουντώνουν από τις αρχές του καλοκαιριού όταν σαράντα κοντέινερ με πολτό ντομάτας έφτασαν στο Σαλέρνο της Ιταλίας μετά από ταξίδι 10.000 χιλιομέτρων από την επαρχία Σινγιάνγκ της Κίνας. Τότε οι αγρότες της ένωσης Coldiretti είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για τις εισαγωγές, κάνοντας λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ειδικά καθώς οι ντομάτες προέρχονταν από τη συγκεκριμένη επαρχία της Κίνας όπου η Δύση κατηγορεί το Πεκίνο για καταναγκαστική εργασία.

Ανάμεσα στα υπόλοιπα οι αγρότες φοβούνταν ότι μεγάλες ποσότητες από αυτές τις ντομάτες μπορεί να βαφτιστούν ως ιταλικές και να διοχετευτούν ως τέτοιες στην αγορά. Δεν ήταν ίσως τυχαίο που ένα από τα βασικά συνθήματα των αγροτών στις διαμαρτυρίες ήταν «Όχι ψεύτικα προϊόντα στην Ιταλία».

Το στοίχημα γίνεται ακόμη πιο μεγάλο επειδή η Ιταλία είναι ο παγκόσμιος κορυφαίος παραγωγός και εξαγωγέας προϊόντων ντομάτας που προορίζονται απευθείας για τον τελικό καταναλωτή.

Ανησυχούν και οι μεγάλες ιταλικές εταιρείες τροφίμων

Τώρα, εκτός από τους αγρότες φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να ανησυχούν περισσότερο και μεγάλες εταιρείες τροφίμων της Ιταλίας, οι οποίες ανάμεσα στα άλλα θέλουν να υπερηφανεύονται για τις «Made in Italy» ντομάτες που εξάγουν σε διάφορες επεξεργασμένες και μη μορφές στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ο διευθύνων σύμβουλος μιας από αυτές της μεγάλες εταιρείες, της Mutti, ο Φρανσέσκο Μούτι, καλεί τώρα απευθείας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προστατεύσει τους ιταλούς παραγωγούς από τον αθέμιτο, όπως τον χαρακτηρίζει, ανταγωνισμό από την Κίνα.

«Θα πρέπει να σταματήσουμε την εισαγωγή τοματοπολτού από την Κίνα ή να προσθέσουμε φόρο 60% σε αυτόν, ώστε το κόστος του να μην είναι τόσο διαφορετικό από τα ιταλικά [προϊόντα]», είπε ο Μούτι στους Financial Times μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία της οικογενειακής επιχείρησης με ηλικία 125 ετών, η οποία είχε έσοδα 665 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Και αυτός επικαλείται την κινεζική παραγωγή στην επαρχία Σινγιάνγκ κάνοντας λόγο για καταναγκαστική εργασία εκεί και φέρνει ως παράδειγμα τις ΗΠΑ οι οποίες από το 2021 έχουν απαγορέψει από εκεί και τις εισαγωγές πολτού τομάτας. Η Κίνα αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες.

Η αγροτική ένωση Coldiretti από την πλευρά της έχει ταχθεί κι αυτή «εναντίον των αθέμιτων εισαγωγών, οι οποίες γίνονται με την εκμετάλλευση Κινέζων εργαζομένων ή τη μη τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων», όπως δήλωσε ο πρόεδρός της Ettore Prandini, σε ακρόαση στην ιταλική Γερουσία. Η Ιταλία εισήγαγε 85 εκατομμύρια κιλά επεξεργασμένης ντομάτας από την Κίνα πέρυσι, σύμφωνα  με τα στοιχεία που παρουσίασε η Coldiretti.

Σύμφωνα επίσης με τον αντιπρόεδρο της Coldiretti, Gennarino Masiello, οι κινέζικες ντομάτες απέχουν πολύ από το να πληρούν τα ιταλικά πρότυπα όσον αφορά την ποιότητα των τροφίμων και τις διαδικασίες ασφάλειας.

Πως μπορεί να «βαφτιστεί» ένα προϊόν σε μια χώρα της ΕΕ

Σύμφωνα με τον Coldiretti, η εισαγωγή συμπυκνώματος ντομάτας από την Κίνα δημιουργεί προϋποθέσεις για να βαφτιστεί στο τέλος ως ιταλικό προϊόν. Η ένωση αγροτών κατηγορεί εισαγωγείς ότι ο πολτός κινεζικής ντομάτας προοριζόταν να μεταποιηθεί και να συσκευαστεί σε ιταλικά εργοστάσια προτού καταλήξει στις τοπικές και εθνικές αγορές τροφίμων ως προϊόν με ετικέτα «Made in Italy». Μια τέτοια διαδικασία, αναφέρει η Coldiretti, καθίσταται δυνατή από τελωνειακό κανονισμό της ΕΕ που αφορά το επονομαζόμενο «τελευταίο στάδιο επεξεργασίας». Ο κανονισμός αυτός μπορεί να επιτρέπει σε τρόφιμα να εμφανίζονται να προέρχονται («Made in») εξ ολοκλήρου μόνο από τη χώρα όπου γίνεται το τελευταίο στάδιο οποιασδήποτε επεξεργασίας τους.

Ο.Τ.

Προεδρικό Μέγαρο: Ο Σταϊνμάιερ, η Σακελλαροπούλου και οι γερμανικές αποζημιώσεις

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

Θέμα γερμανικών αποζημιώσεων έθεσε στον Σταϊνμάιερ η Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ολόκληρος ο διάλογος μεταξύ των δύο ομολόγων

Δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο πλασίο της   επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση της Ελληνίδας ΠτΔ.

Η κυρία Σακελλαροπούλου κατά το διάλογο που είχε μαζί του – παρατίθεται αναλυτικά παρακάτω –  έθεσε το ζήτημα σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Εκείνος αφού αναγνώρισε ότι είναι σημαντικό να συζητιούνται θέματα του παρελθόντος εξέφρασε την πάγια γερμανική θέση ότι νομικά και πολιτικά το θέμα έχει κλείσει.

Νωρίτερα ο  Σταϊνμάιερ είχε μεταβεί στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κατέθεσε στεφάνι.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Αθήνα και να τονίσω ότι διατηρώ τις καλύτερες αναμνήσεις από την επίσκεψή μου στο Βερολίνο πριν από δύο χρόνια. Ελλάδα και Γερμανία, εταίροι και σύμμαχοι, πρεσβεύουν κοινές αρχές και αξίες και συνεργάζονται στενά, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την πρόοδο. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το υψηλό επίπεδο διμερούς συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η παιδεία και ο πολιτισμός.

Η ελληνογερμανική φιλία στηρίζεται στον ειλικρινή διάλογο και στον αλληλοσεβασμό. Στο πνεύμα αυτό θα ήθελα να τονίσω, με βάση και τη σχετική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου του 2019, τη μεγάλη σημασία που έχει για τον ελληνικό λαό το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου το οποίο παραμένει εκκρεμές. Όπως άλλωστε δείχνει η κοινή χθεσινή μας παρουσία, στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η αυριανή μετάβασή σας στη μαρτυρική Κάνδανο, είναι ανάγκη να συζητάμε με παρρησία για τα ανοικτά τραύματα του παρελθόντος. Η επούλωσή τους θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις στο μέλλον.

Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των διαφορών. Στο πλαίσιο αυτό, προσδοκούμε από σημαντικούς φίλους, όπως η Γερμανία, την επίδειξη συμμαχικής αλληλεγγύης και κατανόησης ευαίσθητων ισορροπιών στην περιοχή.

Με τις πολλαπλές κρίσεις της εποχής μας, όπως ιδίως ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθίσταται περισσότερο αναγκαίος από ποτέ ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παράλληλα, οι εξελίξεις αυτές θυμίζουν σε όλους μας την αξία μιας Ευρώπης ενωμένης, ισχυρής και στρατηγικά αυτόνομης.

Ταυτόχρονα, οι σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και το μεταναστευτικό, απαιτούν συντονισμένη δράση τόσο πανευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας αποτελεσματικά από τα ανησυχητικά φαινόμενα έξαρσης λαϊκισμού, εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

Προσδοκώντας στη συνέχιση των συζητήσεών μας πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, και πάλι σας καλωσορίζω στην Αθήνα, κύριε Πρόεδρε.

FRANKWALTER STEINMEIER (από ανεπίσημη μετάφραση): Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται η ευκαιρία, για άλλη μία φορά, να επωφεληθώ από τη φιλοξενία σας. Σκέφτομαι όλα τα προηγούμενα χρόνια που υπό πολλές ιδιότητες ταξίδεψα πολλές φορές στη χώρα σας. Και φυσικά, αναπολώ και τις ημέρες και τις ώρες που περάσαμε στο Βερολίνο.

Με χαροποιεί το γεγονός ότι ουσιαστικά έχουμε τις ίδιες αξίες και αυτές τιμάμε και επίσης το γεγονός ότι έχουμε και τόσο στενή επικοινωνία μεταξύ μας. Τις προάλλες μάλιστα συναντηθήκαμε στην Κρακοβία, στην αντίστοιχη σύνοδο των Προέδρων. Επίσης, έχουμε συχνή τηλεφωνική επικοινωνία σε περιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κρίσεις. Όλα αυτά δείχνουν πόσο πυκνές είναι οι σχέσεις μας, όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και μεταξύ Προέδρων της Ευρώπης.

Όσον αφορά τώρα αυτή μου την επίσκεψη στην Αθήνα, με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι με προσκαλέσατε να συμμετάσχω χθες στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη. Μία πόλη με την οποία με συνδέουν πολλά πράγματα, ιδίως, και το αναφέρατε ήδη, το θίξατε στις εισαγωγικές σας παρατηρήσεις αναφορικά με την γερμανική ευθύνη, με τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Γερμανοί πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Όσον αφορά τη νομική μας θέση επί του ζητήματος των επανορθώσεων, διαφέρει, κυρία Πρόεδρε το γνωρίζετε. Εμείς είμαστε της άποψης ότι νομικά αυτό το θέμα θεωρείται λήξαν, ωστόσο παραμένουμε δεσμευμένοι απέναντι στην ιστορική μας ευθύνη, όχι μόνον αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού.

Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να έρθω σε επαφή με τους επιζήσαντες στη Θεσσαλονίκη, με την Εβραϊκή Κοινότητα και να συζητήσουμε πώς θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα μνημείο για τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Αυτή αποτέλεσε και την εκκίνηση αν θέλετε της όλης ιδέας να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη ένα μουσείο όχι μόνον αναφορικά με τα θύματα του Ολοκαυτώματος αλλά και όλα τα θύματα της γερμανικής Κατοχής. Και ευχαριστώ ιδιαίτερα για το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα, δηλαδή η ελληνική Κυβέρνηση, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα, με την υποστήριξη της Γερμανίας, συμβάλλουν ώστε να μπορούμε τώρα να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, του οποίου την πρόοδο διαπιστώσαμε χθες στη Θεσσαλονίκη.

Ωστόσο δεν υλοποιήσαμε μόνο αυτό το έργο, δεν δημιουργήσαμε μόνο ένα μουσείο για το Ολοκαύτωμα, αλλά, συνοδευτικά προς αυτό, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις ώστε η μνήμη και η θύμηση να μείνει ζωντανή στις νέες γενιές. Το 2015, και συγκεκριμένα σε μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, ιδρύσαμε το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα της νεολαίας, το οποίο θα πρέπει να το στηρίξουμε και στο μέλλον. Έχουμε επίσης ιδρύσει το ταμείο για το μέλλον, στο οποίο δραστηριοποιούνται άτομα και από τις δύο πλευρές που αφοσιώνονται στο να διατηρηθεί η μνήμη ζωντανή.

Επίσης, αύριο κυρία Πρόεδρε, το γνωρίζετε, θα μεταβώ στην Κρήτη, θα επισκεφθώ ένα από τα μαρτυρικά χωριά και θα μιλήσω δημοσίως αναφερόμενος στην ευθύνη που φέρουμε εμείς οι Γερμανοί απέναντι στα θύματα και απέναντι στα όσα έγιναν. Είναι ένα δύσκολο θέμα το οποίο ακόμη και σήμερα επηρεάζει τη σχέση μας, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να αγνοήσουμε, και γι’ αυτόν τον λόγο θα αναφερθώ και σε αυτό κατά την επίσκεψή μου.

Ως προς τα άλλα, πρέπει να πω ότι η χρονιά αυτή που διανύουμε είναι ιστορικής σημασίας για εμάς, γιορτάζουμε τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου που το μεσημέρι σήμερα θα επισκεφθούμε σε μια εορταστική επέτειο. Όχι μόνο τα 150 χρόνια της ίδρυσης της Αρχαιολογικής Σχολής είναι κάτι που οφείλουμε να γιορτάσουμε, αλλά και το γεγονός ότι Γερμανοί αρχαιολόγοι έχουν επιφορτιστεί εδώ και 150 χρόνια με την έρευνα και την εργασία πάνω σε αυτά τα θέματα, είναι κάτι το οποίο και αυτό θα μνημονεύσουμε και θα γιορτάσουμε φέτος.

Και αυτό δεν το πράττουμε μόνο σε αυτό το επίπεδο αλλά έχουμε κατά νου και τις οικονομικές μας σχέσεις, δηλαδή τις σχέσεις υπό αυτή την σκοπιά βλέποντας ότι πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχει οικονομική ανάπτυξη, υπάρχει ανάπτυξη στο επίπεδο εμπορίου. Ένα παράδειγμα: χθες επισκεφθήκαμε μια φαρμακευτική εταιρία και διαπιστώσαμε πόσο έντονο και πόσο μεγάλο παραμένει το ενδιαφέρον για επενδύσεις από γερμανικής πλευράς.

Και φυσικά με χαροποιεί το γεγονός ότι μας δίνεται η ευκαιρία, κυρία Πρόεδρε, να συζητήσουμε και για όλα τα άλλα ζητήματα, τις μεγάλες κρίσεις που ταλανίζουν την εποχή μας, αντιπαραθέσεις που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Θα μιλήσουμε για τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, αλλά θα μιλήσουμε και για μια πολύ εγγύτερη εστία κρίσης, που είναι η Μέση Ανατολή. Και να σας ευχαριστήσω με μία φράση για αυτό το πολυσχιδές και τόσο ενδιαφέρον πρόγραμμα που αναμένω να έχω τις επόμενες μέρες. Σας ευχαριστώ.

Ο κ. Σταϊνμάιερ αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με την ΠτΔ μετέβη με τα πόδια στο Μέγαρο Μαξίμου όπου έγινε δεςκτός από τον  Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Σαμαρίνα: Το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας και των Βαλκανίων!

 Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

Στις πλαγιές της βόρειας Πίνδου, σε μια ωραιότατη τοποθεσία ανάμεσα σε πυκνά δάση, βρίσκεται το φημισμένο βλαχοχώρι της Σαμαρίνας

Σαμαρίνα: Το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας και των Βαλκανίων!

Κοντά στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, στον νομό Γρεβενών, βρίσκεται η Σαμαρίνα, ένα από τα πιο γνωστά βλαχοχώρια της Ελλάδας. Χτισμένη στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637 μ.), ανάμεσα σε πυκνά δάση οξιάς και πεύκου, θεωρείται το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων. Το υψόμετρο του χωριού «παίζει» μεταξύ 1.450 και 1.600.

Η Σαμαρίνα φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της, τα άφθονα κρύα νερά και το υγιεινό κλίμα της. Για αυτά της τα προσόντα άλλωστε τη βάφτισαν και «Ωραία Σαμαρίνα». Η απόσταση που τη χωρίζει από την πόλη των Γρεβενών είναι 50 χλμ., ενώ πολύ κοντά της είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας (15 χλμ.).

Σαμαρίνα: Η αλπική πρωτεύουσα της Πίνδου

Ιδρυτές και πρώτοι άποικοι του χωριού πρέπει να θεωρηθούν οι κάτοικοι του χωριού Πραιτώρι της Θεσσαλίας, μιας και οι ιστορικοί χάρτες της περιοχής που τοποθετούνται τον 16ο και 17ο αιώνα, αναφέρουν τη θέση της Σαμαρίνας ως Santa Maria de Praitoria. Το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από τα τέλη του 18ου αιώνα και μέχρι τον 19ο. Η οικονομία βασίστηκε στην κτηνοτροφία, τη βιοτεχνία και στο εμπόριο.

Σήμερα, η Σαμαρίνα είναι ένα χωριό με έντονη δραστηριότητα και οι κάτοικοί της ασχολούνται εκτός από τον τουρισμό, με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Οι γυναίκες του χωριού υφαίνουν χοντρά μάλλινα υφάσματα, κουβέρτες και χαλιά, ενώ υπέροχες είναι οι «δριστέλες» του χωριού ή αλλιώς «τα πλυντήρια της φύσης», τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο στα μέσα του 19ου αιώνα και μέσω αυτών γίνονταν ο καθαρισμός των ρούχων με τη βοήθεια της υδραυλικής ενέργειας.

Λόγω του υψόμετρου, όπως είναι φυσικό, κάθε χειμώνα η Σαμαρίνα «στολίζεται» με χιόνι, όμως το χωριό είναι πανέμορφο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Το χωριό έχει 8 εκκλησίες και είναι διαιρεμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες. Εντυπωσιακός είναι ο ναός της Μεγάλης Παναγιάς του 19ου αιώνα, με ένα πεύκο να έχει φυτρώσει στη σκεπή του ιερού.

Νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας, βρίσκεται το ρέμα της Βάλια Κίρνα, που διασχίζει την περιοχή σε μήκος 6 χλμ. περίπου. Από δασικό δρόμο υπάρχει πρόσβαση στο σημείο όπου σχηματίζονται καταρράκτες, ενώ στους πρόποδες του Σμόλικα βρίσκεται η Δρακόλιμνη, στα νερά της οποίας ζουν αλπικοί τρίτωνες.

Πηγή: travelgo.gr


Εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα, εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα, παιδιά της Σαμαρίνας, μωρέ παιδιά καημένα, παιδιά της Σαμαρίνας κι ας είστε λερωμένα.
Σαν πάτε πάνω μωρέ στα βουνά,
σαν πάτε πάνω μωρέ στα βουνά,
άιντε κατά την Σαμαρίνα, μωρέ παιδιά καημένα,
κατά την Σαμαρίνα, κι ας είστε λερωμένα.
Τουφέκια να μωρέ μην ρίξετε,
τουφέκια να μωρέ μην ρίξετε,
άιντε τραγούδια να μην πείτε, μωρέ παιδιά καημένα,
τραγούδια να μην πείτε, κι ας είστε λερωμένα.
Κι αν σαν ρωτήσει μωρέ η μάνα μου,
κι αν σαν ρωτήσει μωρέ η μάνα μου,
άιντε η δόλια η αδελφή μου, μωρέ παιδιά καημένα,
η δόλια η αδελφή μου, κι ας είστε λερωμένα.

Μην πείτε πως μωρέ λαβώθηκα, μην πείτε πως μωρέ λαβώθηκα, άιντε πως είμαι λαβωμένος μωρέ παιδιά καημένα, πως είμαι λαβωμένος, κι ας είστε πικραμένα

Γιορτάζουν Σήμερα, Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024

Απελλής, Απέλλης, Αριστόβουλος, Αριστοβούλη, Νάρκισος, Νάρκισσος

Στρατονίκη, Στρατή, Νίκη, Αμπλία, Αμπλίος

Στον Λευκό Οίκο ο Χριστοδουλίδης – Στήριξη για λύση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής ομοσπονδίας εξέφρασε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σαράντα πέντε περίπου λεπτά κράτησε η ιστορική συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Οβάλ Οφις του Λευκού Οίκου με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη που πραγματοποίησε Κύπριος Πρόεδρος στον Λευκό Οίκο μετά το 1996.

Στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το Κυπριακό, η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, η κατάσταση ασφαλείας στην Μέση Ανατολή, περιλαμβανομένου του ρόλου που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα θέματα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας εν μέσω της τεράστιας κρίσης στην περιοχή και η ενεργειακή ασφάλεια και συνεργασία, με τον Πρόεδρο Μπάιντεν να επαναλαμβάνει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως προνοεί το συμφωνηθέν πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι παραμένει αισιόδοξος ότι μια επανενωμένη Κύπρος, μια διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδία είναι πιθανή.

Εξέφρασε παράλληλα τη στήριξη της χώρας του προς την κατεύθυνση αυτή.

«Και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν οποιαδήποτε στήριξη μπορούμε προς αυτόν τον στόχο», υπογράμμισε.

Την ίδια ώρα επαίνεσε την πρωτοβουλία της Λευκωσίας για την εφαρμογή του σχεδίου «Αμάλθεια» για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άμαχο πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο κ. Μπάϊντεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τάσσονται στο πλευρό της Ουκρανίας σε ότι αφορά στην ρωσική εισβολή και ανακάλεσε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κύπρο προ δεκαετίας, ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπολογίζει στη στήριξη των ΗΠΑ στο Κυπριακό. «Κύριε Πρόεδρε, βασίζομαι στην υποστήριξή σας, την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, μια λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση που βασίζεται στις κοινές μας αξίες και αρχές της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που βρίσκεται στον Λευκό Οίκο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για την πρόσκληση.

Μίλησε για τη στρατηγική εταιρική σχέση των δύο χωρών λέγοντας ότι οι σχέσεις βρίσκονται σε στρατηγικό και ιστορικό υψηλό.

Σε περιφερειακό επίπεδο, είπε, η Κύπρος «είναι ένας προβλέψιμος και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ σε μια περιοχή μεγάλης γεωπολιτικής σημασίας».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επισήμανε ότι οι δύο χώρες έχουν χτίσει μια ισχυρή στρατηγική συνεργασία σε διάφορους τομείς.

Σε ότι αφορά στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος στέκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας και εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά «με δεδομένο ότι η χώρα μου είναι υπό τουρκική κατοχή τα τελευταία 50 χρόνια».

Στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη συνόδευαν ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Μαριλένα Ραoυνά, η Πολιτική Διευθύντρια του Υπουργείου Εξωτερικών, Σαλίνα Σιάμπου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, Δώρος Βενέζης και ο Κύπριος Πρέσβης στις ΗΠΑ Ευάγγελο Σάββα.

Από αμερικανικής πλευράς στη διμερή συνάντηση παρέστησαν εκτός από τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, ο ο Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων Τζον Κάρπεντερ και η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία Τζούλι Φίσερ.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ για συνδυαστική λειτουργία του Λιμένα Πατρών με το Κατάκολο

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

Ανάγκη επαγρύπνησης των θεσμικών φορέων της Ηλείας.

Το ενδεχόμενο παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή του τουριστικού Λιμένα της Ηλείας «Κατάκολο – Γιάννης Λάτσης» εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ. Εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ηλεία είναι ότι «συμπληρώνει» αυτή την προοπτική το ενδεχόμενο «σύμπραξης» με τον λιμένα της Πάτρας, δηλ. (για να γίνει κατανοητό) να υπαχθεί το Κατάκολο στην Πάτρα.

O όλος αυτός σχεδιασμός προβλέπει τα εξής. Κατά πρώτον το «πάντρεμα» ενός τουριστικού λιμένα με έναν εμπορικό λιμένα, που δεν δέχεται μέχρι σήμερα κρουαζιερόπλοια, σε αντίθεση με το σημαντικό περιφερειακό τουριστικό λιμάνι της Ηλείας. Ασφαλώς το ενδεχόμενο αυτό είναι κάτι που σίγουρα θα δρομολογήσει τη λογική αντίδραση των Ηλείων θεσμικών παραγόντων, που ασφαλώς επιζητούν την ανάπτυξη του τουριστικού λιμένα, χωρίς όμως να… υπαχθεί στον λιμένα της γείτονος Αχαΐας.

Ας σημειωθεί ότι ανάλογη τάση υπαγωγής υπήρξε και παλαιότερα, όταν, συγκεκριμένα, το 2015 υπήρξε προσπάθεια να υπαχθεί το Κατάκολο στην Πάτρα, μέσω των… συμβάσεων στερεών και υγρών αποβλήτων. Υπήρξε δηλαδή τότε έντονο παρασκήνιο, ώστε την είσπραξη και τα οφέλη απ’ αυτές τις συμβάσεις να… απολαμβάνει ο λιμένας της Πάτρας, η διοίκηση του οποίου θα έκανε και την όλη διαχείριση.

Η επιδίωξη αυτή όμως απετράπη, λόγω της άμεσης αντίδρασης της διοίκησης του ΔΛΤΠ. Η δεύτερη προϋπόθεση, η οποία θα επηρεάσει και θα δρομολογήσει θετική ή αρνητική έκβαση της προοπτικής παραχώρησης σε ιδιώτη του λιμένα στο Κατάκολο, είναι ασφαλώς και η ύπαρξη αναλόγου ενδιαφέροντος. Αυτήν τη στιγμή το ΤΑΙΠΕΔ έχει προκηρύξει για τον σκοπό αυτό, την περασμένη εβδομάδα, διαγωνισμούς πρόσληψης νομικού, χρηματο-οικονομικού και τεχνικού συμβούλου, οι οποίοι θα συμβουλεύσουν το ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το έργο αυτό.

Οι διαγωνισμοί έχουν συνολικό προϋπολογισμό 480.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου και η πρόσληψη των συμβούλων θα ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους. Το σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει μεταξύ άλλων και έρευνα αγοράς, από την οποία θα εξαχθούν οι όροι δημιουργίας/εκμετάλλευσης των τερματικών σταθμών κρουαζιέρας στα τρία λιμάνια (Κατάκολο – Πάτρα – Καβάλα), από ιδιώτες επενδυτές.

Μάλιστα ένας βασικός λόγος, για τον οποίο επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένοι λιμένες προς αξιοποίηση της δραστηριότητας κρουαζιέρας, ήταν το αυξημένο ενδιαφέρον που συγκέντρωσαν. Και αυτό, γιατί αφενός η διασύνδεσή τους με αεροδρόμια μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα στην περίπτωση που εξελιχθούν σε βάση κάποιου operator κρουαζιέρας και φυσικά γιατί συγκεντρώνουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον οι περιοχές τους.

Η κίνηση επίσης εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της τουριστικής κίνησης της Δυτικής Ελλάδας και της Βορείου Ελλάδας, ενώ παράλληλα στόχο έχει να αποτρέψει και την υπερσυγκέντρωση της κρουαζιέρας στους ήδη γνωστούς προορισμούς όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, το Ηράκλειο κ.λπ. Βέβαια αυτό που ελπίζει και χρειάζεται το Κατάκολο είναι η ενδεχόμενη υλοποίηση του σχεδίου παραχώρησής του από το ΤΑΙΠΕΔ να φέρει τέλος στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση στελέχωσης της εκάστοτε διοίκησης και του προσωπικού, καθώς και εξασφάλισης των αναγκαίων προϋποθέσεων εύρυθμης λειτουργίας του.

Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό, τήρηση και εφαρμογή των επιβαλλόμενων μέτρων ασφαλείας, είσπραξη τελών, εύρυθμη λειτουργία στη χερσαία ζώνη αφενός και αφετέρου δυνατότητα λήψης αποφάσεων, που προϋποθέτουν καθεστώς εύρυθμης λειτουργίας της εν λόγω υπηρεσίας, με στελέχωση προσωπικού, με βιογραφικό ανάλογων σπουδών στον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Μέχρι σήμερα η λειτουργία του ΔΛΤΠ εδράζεται στην αναγκαία… μετακίνηση προσωπικού του δήμου για να υπάρξει στελέχωση της υπηρεσίας, γεγονός που αποτελεί τροχοπέδη υλοποίησης σημαντικών ενεργειών, που επιβάλλονται για τη λειτουργία και ανάπτυξη του Νο5 τουριστικού λιμένα της Ελλάδας, εν έτει 2024.

ΠΑΤΡΙΣ

Το πανόραμα του Κυπέλλου Ελλάδας

 Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

Πραγματοποιήθηκαν τα έξι από τα οχτώ παιχνίδια της πρώτης αγωνιστικής της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Η 1η αγωνιστική της φάσης των «16» του Κυπέλλου Ελλάδας ολοκληρώθηκε την Τετάρτη (30/10) και επί της ουσίας ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που έχει κλειδώσει την πρόκριση στα προημιτελικά μετά το 3-0 επί του Αιγάλεω στην Αθήνα.

Προβάδισμα πρόκρισης, ωστόσο πήραν ΑΕΚ, Ολυμπιακός, ΟΦΗ, Πανσερραϊκός που νίκησαν Άρη, Καλλιθέα, Βόλο και Πανιώνιο αντίστοιχα. Την Πέμπτη (31/10) θα διεξαχθεί το παιχνίδι της Ζακύνθου με τον Αστέρα Τρίπολης, ενώ δεν έχει οριστεί το ματς του Ατρόμητου με τον Παναθηναϊκό που αναβλήθηκε λόγω της κηδείας του Μπάλντοκ.

Τα παιχνίδια της 2ης αγωνιστικής θα διεξαχθούν 3-5 Δεκεμβρίου.

Τα ματς της φάσης των «16»

1η αγωνιστική: 29 - 31 Οκτωβρίου 2024

Ζάκυνθος - Αστέρας AKTOR (31/10)

ΟΦΗ - Βόλος 3-1

Ατρόμητος - Παναθηναϊκός Αναβλήθηκε

Αιγάλεω - ΠΑΟΚ 0-3

Κηφισιά - Παναχαϊκή 1-1

Athens Kallithea - Ολυμπιακός 0-1

ΑΕΚ - Αρης 1-0

Πανσερραϊκός - Πανιώνιος 2-0

Ισπανία: Εικόνες βιβλικής καταστροφής – Αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024 

Θεωρείται δεδομένο ότι ο αριθμός των νεκρών από την κακοκαιρία που χτύπησε την Ισπανία θα ξεπεράσει τους 100 - Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τις πληγείσες περιοχές

ΗΙσπανία εξακολουθεί να μετρά τις πληγές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που χτύπησε κυρίως τη Βαλένθια. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη χειρότερη «καταστροφή του αιώνα» όπως την αποκαλούν τα ισπανικά ΜΜΕ.

Ο αριθμός των νεκρών μετά τις 7 το απόγευμα ήταν 92 στη Βαλένθια, ένας στην επαρχία Μάλαγα και δύο στην Καστίλλη-Λα Μάντσα. Ο υπουργός Εδαφικής Πολιτικής, Ángel Víctor Torres, ανακοίνωσε τριήμερο πένθος και ότι η κυβέρνηση θα κηρύξει την περιοχή ως «ιδιαίτερα πληγείσα» από το κύμα ψύχους και υποσχέθηκε να παράσχει «κάθε βοήθεια» από το κράτος και τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Το υπουργείο εθνικής άμυνας έχει κινητοποιήσει εναέρια μέσα, στρατιωτικούς ψυχολόγους και σκύλους εκπαιδευμένους για τον εντοπισμό πτωμάτων. Δεκάδες άνθρωποι έχουν περάσει τη νύχτα στη Βαλένθια πάνω σε φορτηγά ή αυτοκίνητα, στις στέγες καταστημάτων ή βενζινάδικων ή παγιδευμένοι στα οχήματά τους σε μποτιλιαρισμένους δρόμους μέχρι να διασωθούν.

Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν διακοπές ρεύματος που επηρέασαν 115.000 ανθρώπους, κλείσιμο δρόμων και αναστολή της σιδηροδρομικής υπηρεσίας υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μαδρίτης και Κοινότητας Βαλένθια και του μεσογειακού διαδρόμου προς τη Βαρκελώνη. Η καταιγίδα κινείται προς την Εξτρεμαδούρα, τη νότια Ταραγόνα και τη δυτική Ανδαλουσία, όπου το Κάντιθ βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό λόγω του κινδύνου συσσώρευσης υδάτων.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο MEGA

Είναι οι άνθρωποι που ζουν στη μικρή ελληνική κοινότητα της Βαλένθια. Σοκαρισμένοι περιγράφουν στο MEGA τον απόλυτο εφιάλτη που έζησαν. «Χτυπούσαν οι σειρήνες από τα τηλέφωνα να μην βγούμε από το σπίτι οπότε κλειστήκαμε στο σπίτι, ήρθε μήνυμα σε όλη την Βαλένθια. Από τις 11 μέχρι τις 6 χτυπούσε ο συναγερμός».

Όπως λέει στο MEGA ο επιχειρηματίας Πάνος Τσιγάρας, οι κάτοικοι στη Βαλένθια αγωνιούν για τους δικούς τους ανθρώπους. Οι αγνοούμενοι πολλοί και οι επικοινωνίες αδύνατες. «Φίλοι μου Ισπανοί αγνοούνται, τους ψάχνουμε η αστυνομία είναι όλα μπλοκαρισμένα, δεν υπάρχει πολύ πόσιμο νερό, έχουν κόψει το νερό στα νότια προάστια, δεν υπάρχει ίντερνετ, ηλεκτρισμός».

«Τα πράγματα είναι πολύ τραγικά. Έχουν χαθεί πάρα  πολλοί άνθρωποι. Έχουν πλημμυρίσει σχεδόν όλα τα ποτάμια. Συγγενείς μας, φίλοι μας είναι εγκλωβισμένοι, και ζούμε αυτή την αγωνία  και εμείς να δούμε μήπως μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους», λέει ο Δημήτρης Βαμβακάς. Κεντρικά οδικά δίκτυα έγιναν χείμαρροι παρασύροντας στο διάβα τους ανθρώπους και αυτοκίνητα.

«Είδα με τα μάτια μου ένα μικρό τμήμα της καταστροφής, δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στο νερό, φανταστείτε σαν να σας έλεγα στην Αττική ότι η Αττική Οδός, η Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η Αθηνών- Κορίνθου γίνανε ποτάμια και παρέσυραν φορτηγά αυτοκίνητα. Σίγουρα θα υπάρχουν αρκετοί δυστυχώς αγνοούμενοι», λέει ο Πέτρος Ορφανίδης.

Το νερό έχει φτάσει σε ύψος 2 μέτρων. «Εγώ είμαι από τη Θεσσαλία, πέρυσι είχαμε αυτό που έγινε στα Τρίκαλα και στα χωριά μας είναι ένα τίποτα μπροστά σε αυτό που έγινε στη Βαλένθια, είναι τυφώνας».

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκλωβισμένοι σε σπίτια, αυτοκίνητα, εμπορικά κέντρα,  αιφνιδιασμένοι  από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές. «Μόνο μια φίλη μας, προσπάθησε μας έστειλε ένα μήνυμα πως είναι καλά αλλά είναι στο ταβάνι του σπιτιού στην ταράτσα, κάποια θεία μας είναι σε ένα χωριό, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε καθόλου», λέει ο Δημήτρης Βαμβακάς.

Μαρουσάκης: «Η Ισπανία βιώνει κάτι αντίστοιχο με τη Θεσσαλία

Σε ανάλυση του φαινομένου που ζει η Ισπανία προχώρησε ο Κλέαρχος Μαρουσάκης. Ο γνωστός μετεωρολόγος παρομοίασε τις συνθήκες που επικρατούν στην Ιβηρική χερσόνησο με όσα ζήσαμε στη χώρα μας με την κακοκαιρία Daniel.

«Οι κάτοικοι της ανατολικής Ισπανίας ζουν ανάλογο φαινόμενο με αυτό που ζήσαμε πέρυσι στη Θεσσαλία. Στην κεντρική Ευρώπη έχει εξαπλωθεί ένα εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων, πρόκειται για ένα ατμοσφαιρικό βουνό που σημαίνει ότι εμποδίζει τις κακοκαιρίες να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Ταυτόχρονα οποιαδήποτε κύματα κακοκαιριών έχουν σχηματιστεί στα νότια τμήματα αυτού του βαρομετρικού υψηλού παραμένουν εγκλωβισμένα για αρκετές ώρες και αρκετές ημέρες», ανέφερε αρχικά ο γνωστός μετεωρολόγος.

Στη συνέχεια ανέλυσε το φαινόμενο τονίζοντας: «Τα κύματα κακοκαιρίας αλληλεπιδρούν για αρκετές ώρες με θαλάσσιες εκτάσεις, με θερμές θαλάσσιες επιφάνειες, είναι δύσκολο να εντοπιστούν οι περιοχές που θα εκτονώσουν τον μεγαλύτερο όγκο νερού. Έρχεται μια ψυχρή μάζα και μια θερμή. Μεταξύ τους συγκρούονται και σε συνδυασμό με τη θάλασσα δημιουργούν τα ακραία φαινόμενα που χτύπησαν την Ισπανία».

«Έριξε όσο νερό ρίχνει όλο το χρόνο στην Αθήνα»

«Οι μετεωρολογικοί σταθμοί έδειξαν στην περιοχή Σίβα, δυτικά της Βαλένθια, 450 χιλιοστά, που σημαίνει 450 τόνους νερού ανά στρέμμα. Στη Βαλένθια έδωσαν περίπου 180-200 χιλιοστά. Μιλάμε για ακραία κατάσταση. Σε έναν χρόνο πέφτουν αυτά τα χιλιοστά νερού στην Αθήνα. Από τις δορυφορικές μετρήσεις υπολογίζεται ότι έπεσαν περίπου 200-300 χιλιοστά βροχής σε περιοχές της Ισπανίας. Αυτά τα συστήματα εγκλωβίζονται και στροβιλίζονται πάνω από θερμές θαλάσσιες εκτάσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανατροφοδότηση, οπότε θα δούμε φαινόμενα και τις επόμενες ημέρες», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Θα ξαναδούμε αντίστοιχα φαινόμενα στην Ελλάδα»

Τέλος επεσήμανε ότι τα συγκεκριμένα κλιματικά φαινόμενα θα αντιμετωπίσουμε ξανά στη χώρα μας: «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί τους εκτεταμένους αντικυκλώνες. Αυτά τα ατμοσφαιρικά βουνά θα τα αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου. Οι θάλασσες λειτουργούν σαν αποθήκες θερμότητας, αποθηκεύονται ποσά θερμότητας, οπότε όταν σχηματίζονται αυτές οι κακοκαιρίες είναι πιθανόν να αλληλεπιδρούν για αρκετές ώρες. Είναι σχεδόν βέβαια ότι θα τα αντιμετωπίσουμε και στην περιοχή μας».

Τι προκάλεσε τις πλημμύρες στην Ισπανία

Η έντονη βροχόπτωση αποδόθηκε στο φαινόμενο gota fria, ή «ψυχρή σταγόνα», το οποίο συμβαίνει όταν κρύος αέρας κινείται πάνω από τα θερμά νερά της Μεσογείου.

Αυτό δημιουργεί ατμοσφαιρική αστάθεια, προκαλώντας την ταχεία άνοδο του θερμού, κορεσμένου αέρα, οδηγώντας στο σχηματισμό πανύψηλων σύννεφων μέσα σε λίγες ώρες και ρίχνοντας ισχυρές βροχές στα ανατολικά τμήματα της Ισπανίας.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Aemet κήρυξε κόκκινο συναγερμό στη Βαλένθια και ανέβασε στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα τον συναγερμό σε ορισμένα τμήματα της Ανδαλουσίας. Προειδοποίησε επίσης ότι οι βροχές θα συνεχιστούν τουλάχιστον ως αύριο Πέμπτη (31/10/24).