Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Με 130 (!) και πλέον αεροσκάφη από 12 χώρες σε Ανδραβίδα, Ηλείας

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024 

Στραμμένα στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας είναι όλα τα βλέμματα, εκεί όπου σημειώνονται εντυπωσιακές πτήσεις σε καθημερινή βάση από τα τέλη του Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, με δεκάδες αεροσκάφη της πλειοψηφίας των Συμμάχων του ΝΑΤΟ να συμμετέχουν στην παγκοσμίου ενδιαφέροντος άσκηση «Ramstein Flag 24», με τη σημερινή μέρα μάλιστα να είναι η τελευταία και να αναμένονται υψηλές παρουσίες όπως αυτή του Υπουργού Νίκου Δένδια.

Στην άσκηση συμμετέχουν περισσότερα από 130 αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-35, F-16V, και Rafale, με τα 80 εξ αυτών να φιλοξενούνται στην Ανδραβίδα και τα υπόλοιπα στο αεροδρόμιο του Αράξου. Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι εργάζονται καθημερινά προκειμένου η άσκηση να ολοκληρωθεί με επιτυχία, ενώ σε αυτή συμμετέχουν 12 χώρες. Αυτές είναι συγκεκριμένα η Ελλάδα, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται για μια άσκηση υψηλού επιπέδου, σχεδιασμένη να ενισχύσει τις ικανότητες λήψης τακτικών αποφάσεων των συμμαχικών δυνάμεων σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον, με κύριο στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία, τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των μελών του ΝΑΤΟ και παράλληλα να επιδείξει την αποφασιστικότητα, τη δέσμευση και την ικανότητα των συμμαχικών δυνάμεων.

Η ενσωμάτωση συμμαχικών μαχητικών αεροσκαφών, επίγειων συστημάτων, αεροσκαφών πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης καθώς και πόρων του Πολεμικού Ναυτικού, είναι το κλειδί για τη διασφάλιση μιας αποτελεσματικής και Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (IAMD). Οι πιλότοι της άσκησης επωφελούνται σημαντικά από την εκπαίδευση, η οποία και τους βοηθά να ενισχύσουν περαιτέρω τη συλλογική ικανότητα των Συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων.

Στις πτήσεις επίδειξης μάλιστα που έγιναν χθες το μεσημέρι, συμμετείχαν Rafale, F16, F35, F4 Phantom, Eurofighter Typhoon και για πρώτη φορά τα σουηδικά SAAB GRIPEN, με τους πιλότους τους να επικεντρώνονται στο να ολοκληρώσουν σωστά και με τα κατάλληλα αποτελέσματα την άσκηση, αλλά παράλληλα να προσφέρουν και εντυπωσιακές απογειώσεις.

«Αποδόθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα σχεδίασης η ευθύνη στη χώρα»

Ο Διοικητής του Κέντρου Αεροπορικής Τακτικής (KEAT) και Διευθυντής της Νατοϊκής άσκησης «Ramstein Flag 24», Ταξίαρχος (Ι) Ματθαίος Κανουπάκης, εκτίμησε πως ο «Ηνίοχος» βοήθησε τη χώρα να αναλάβει το όραμα του διοικητή του AirCom. «Αποδόθηκε σε μικρό χρονικό διάστημα σχεδίασης η ευθύνη στη χώρα. Ένας από τους κύριους στόχους της άσκησης ήταν η ενσωμάτωση των δυνατοτήτων των αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς, καθώς επίσης να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα δυο νέα σενάρια που υπάρχουν ως απειλή για τη Συμμαχία», δήλωσε.

«Είμαι εντυπωσιασμένος από το πόσο καλά δουλεύει όλη η ομάδα»

Ο Lieutenant Kernel Grant Saum, που ηγείται της αμερικανικής αποστολής, επικεντρώθηκε στην αποστολή της άσκησης που δεν είναι άλλη από το να μπορέσουν να συνεργαστούν με όλες τις δυνάμεις της Συμμαχίας. «Τα σενάρια αποτελούν πρόκληση και είναι πολύπλοκα, με 70 αεροσκάφη να συνεργάζονται για με βάση όσα απαιτούνται στις ημερήσιες και βραδινές αποστολές. Είναι η πρώτη άσκηση σε αυτό το επίπεδο και με τόσες χώρες με δυνάμεις σε στεριά και θάλασσα που βοηθούν να πετύχει η αποστολή μας. Προσπαθούμε η άσκηση να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική», υποστήριξε. Πρόσθεσε δε πως είναι πολλά τα στοιχεία που καλείται κανείς να μάθει στις πλατφόρμες 4ης και 5ης γενιάς κυρίως, ενώ σε ότι αφορά την Ανδραβίδα και τα F-35 που θα εγκατασταθούν σε μερικά χρόνια σε αυτή, επεσήμανε: «Είμαι μεγάλος θαυμαστής των F-35 και σε αυτή την άσκηση προσπαθούμε να μάθουμε τις δυνατότητές τους στο έπακρο. Η μεγαλύτερη δοκιμασία είναι πως κάθε χώρα έχει το δικό της τρόπο εκτέλεσης και το δικό της σχεδιασμό, αλλά είμαι εντυπωσιασμένος από το πόσο καλά δουλεύει όλη η ομάδα. Μετά τις ασκήσεις βλέπουμε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία για να τα διορθώσουμε», κατέληξε.

«Μας δίνουν τη δυνατότητα να τους αξιοποιήσουμε σε σενάρια στο σύγχρονο πεδίο μάχης»

Ο Σμηναγός (Ι) Γεώργιος Λιάγκος μετέφερε τη θετική του εμπειρία από την άσκηση και τη συνεργασία που έχει με την πληθώρα συμμαχικών δυνάμεων που φιλοξενούνται στη βάση. «Είναι σημαντικό που έρχονται με αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα να τους αξιοποιήσουμε σε σενάρια στο σύγχρονο πεδίο μάχης», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναπτύσσοντας τα σενάρια που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μάλιστα, σημείωσε πως η συμμετοχή σε τέτοιου είδους ασκήσεις τους παρέχει ακόμα μεγαλύτερη εμπειρία, ενώ κλείνοντας και σε ερώτηση της «Π» για την πρώτη φορά Νατοϊκής άσκησης στην Ευρώπη και δη στην Ελλάδα και την Ηλεία, απάντησε πως ο «Ηνίοχος» έχει δώσει όλη την τεχνογνωσία και την εμπειρία προκειμένου να διοργανωθεί μια τέτοια άσκηση.

«Σημαντική η συνεργασία 4ης και 5ης γενιάς αεροσκαφών»

Ο Lieutenant Kernel Αnders Gustafsson της σουηδικής αποστολής που συμμετέχει για πρώτη φορά ως μέλος από την αρχή μιας νατοϊκής άσκησης, εμφανίστηκε αρχικά χαρούμενος για την παρουσία του στην περιοχή. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να δυναμώσουμε τη συνεργασία μας και να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε μαζί. Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία 4ης και 5ης γενιάς αεροσκαφών και μεταξύ σημαντικών πλατφορμών και αν μη τι άλλο είναι μια πολύ καλή περιοχή για ασκήσεις».

«Ευκαιρία να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας»

Ο Σμηναγός (Ι) Βασίλειος Παναγούλιας επικεντρώθηκε στο γεγονός πως είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται άσκηση σε επίπεδο AirCom, ενώ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις πρόσφατες μάχες που δείχνουν πως έχει αλλάξει το είδος του πολέμου και τους οδηγούν στην ανάλογη ανταπόκριση και στην εξέλιξη των τακτικών, προσαρμοζόμενοι σε αυτό το είδος πολέμου. «Αυτή η άσκηση είναι μια ευκαιρία να βελτιώσουμε και να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας σε επίπεδο πολυχωρικών επιχειρήσεων», υπογράμμισε και συνέχισε με τους αριθμούς αεροσκαφών και προσωπικού που συμμετέχουν στην άσκηση.

«Καλή ευκαιρία να μάθουμε πώς να πολεμήσουμε στις συνδυασμένες επιχειρήσεις»

Ο Ελεγκτής Αεράμυνας και επικεφαλής της ομάδας «Patriot», Αντισμήναρχος Ιωάννης Τέκος, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμμετοχή τους στην άσκηση μιας και οι τεχνολογικές εξελίξεις απαιτούν η Ελλάδα να έχει σύγχρονα οπλικά συστήματα βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. «Το Patriot, το πιο σύγχρονο οπλικό σύστημα, όπως και άλλα, καλείται να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές. Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε πώς να πολεμήσουμε στις συνδυασμένες επιχειρήσεις με αεροσκάφη αναχαίτισης μπροστά και πίσω οπλικά συστήματα», δήλωσε συγκεκριμένα και συμπλήρωσε ότι «πλέον μπαίνουμε σε μια νέα φάση πολέμου όπου τα μη επανδρωμένα και οι βαλλιστικοί πύραυλοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από οπλικά συστήματα».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου