Κοντά στα σύνορα Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, στον νομό Γρεβενών, βρίσκεται η Σαμαρίνα, ένα από τα πιο γνωστά βλαχοχώρια της Ελλάδας. Χτισμένη στις βορειοανατολικές πλαγιές του όρους Σμόλικα (2.637 μ.), ανάμεσα σε πυκνά δάση οξιάς και πεύκου, θεωρείται το ψηλότερο χωριό όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και των Βαλκανίων. Το υψόμετρο του χωριού «παίζει» μεταξύ 1.450 και 1.600.

Η Σαμαρίνα φημίζεται για τη φυσική ομορφιά της, τα άφθονα κρύα νερά και το υγιεινό κλίμα της. Για αυτά της τα προσόντα άλλωστε τη βάφτισαν και «Ωραία Σαμαρίνα». Η απόσταση που τη χωρίζει από την πόλη των Γρεβενών είναι 50 χλμ., ενώ πολύ κοντά της είναι και το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας (15 χλμ.).

Σαμαρίνα: Η αλπική πρωτεύουσα της Πίνδου

Ιδρυτές και πρώτοι άποικοι του χωριού πρέπει να θεωρηθούν οι κάτοικοι του χωριού Πραιτώρι της Θεσσαλίας, μιας και οι ιστορικοί χάρτες της περιοχής που τοποθετούνται τον 16ο και 17ο αιώνα, αναφέρουν τη θέση της Σαμαρίνας ως Santa Maria de Praitoria. Το χωριό γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη από τα τέλη του 18ου αιώνα και μέχρι τον 19ο. Η οικονομία βασίστηκε στην κτηνοτροφία, τη βιοτεχνία και στο εμπόριο.

Σήμερα, η Σαμαρίνα είναι ένα χωριό με έντονη δραστηριότητα και οι κάτοικοί της ασχολούνται εκτός από τον τουρισμό, με την υλοτομία και την κτηνοτροφία. Οι γυναίκες του χωριού υφαίνουν χοντρά μάλλινα υφάσματα, κουβέρτες και χαλιά, ενώ υπέροχες είναι οι «δριστέλες» του χωριού ή αλλιώς «τα πλυντήρια της φύσης», τα οποία πρωτοεμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο στα μέσα του 19ου αιώνα και μέσω αυτών γίνονταν ο καθαρισμός των ρούχων με τη βοήθεια της υδραυλικής ενέργειας.

Λόγω του υψόμετρου, όπως είναι φυσικό, κάθε χειμώνα η Σαμαρίνα «στολίζεται» με χιόνι, όμως το χωριό είναι πανέμορφο και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Το χωριό έχει 8 εκκλησίες και είναι διαιρεμένο σε τέσσερις μεγάλες συνοικίες. Εντυπωσιακός είναι ο ναός της Μεγάλης Παναγιάς του 19ου αιώνα, με ένα πεύκο να έχει φυτρώσει στη σκεπή του ιερού.

Νοτιοδυτικά της Σαμαρίνας, βρίσκεται το ρέμα της Βάλια Κίρνα, που διασχίζει την περιοχή σε μήκος 6 χλμ. περίπου. Από δασικό δρόμο υπάρχει πρόσβαση στο σημείο όπου σχηματίζονται καταρράκτες, ενώ στους πρόποδες του Σμόλικα βρίσκεται η Δρακόλιμνη, στα νερά της οποίας ζουν αλπικοί τρίτωνες.

Πηγή: travelgo.gr


Εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα, εσείς μωρέ παιδιά κλεφτόπουλα, παιδιά της Σαμαρίνας, μωρέ παιδιά καημένα, παιδιά της Σαμαρίνας κι ας είστε λερωμένα.
Σαν πάτε πάνω μωρέ στα βουνά,
σαν πάτε πάνω μωρέ στα βουνά,
άιντε κατά την Σαμαρίνα, μωρέ παιδιά καημένα,
κατά την Σαμαρίνα, κι ας είστε λερωμένα.
Τουφέκια να μωρέ μην ρίξετε,
τουφέκια να μωρέ μην ρίξετε,
άιντε τραγούδια να μην πείτε, μωρέ παιδιά καημένα,
τραγούδια να μην πείτε, κι ας είστε λερωμένα.
Κι αν σαν ρωτήσει μωρέ η μάνα μου,
κι αν σαν ρωτήσει μωρέ η μάνα μου,
άιντε η δόλια η αδελφή μου, μωρέ παιδιά καημένα,
η δόλια η αδελφή μου, κι ας είστε λερωμένα.

Μην πείτε πως μωρέ λαβώθηκα, μην πείτε πως μωρέ λαβώθηκα, άιντε πως είμαι λαβωμένος μωρέ παιδιά καημένα, πως είμαι λαβωμένος, κι ας είστε πικραμένα