Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024

Παύλος Γερουλάνος στον «Ε.Κ.»: «Θέλω τον Απόδημο Ελληνισμό πρωταγωνιστή της Αναγέννησης της Πατρίδας»

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Η εκλογή πρόέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι αύριο Κυριακή.  

ΑΘΗΝΑ. Αν υπάρχει μια ιδιαίτερη υποψηφιότητα από αυτές που διεκδικούν την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ αυτή δεν είναι άλλη από του Παύλου Γερουλάνου: τι δουλειά έχει ένας κλασικός αστός με σπουδές στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου να διεκδικεί την αρχηγία ενός κεντροαριστερού κόμματος του οποίου δεν υπήρξε κομματικό στέλεχος από τα νιάτα του· εντάχθηκε σε αυτό μεγάλος – και στις κομματικές ίντριγκες του οποίου δεν μετέχει συνειδητά και από άποψη; Η απάντηση είναι ότι ο Γερουλάνος θέλει να φέρει το ΠΑΣΟΚ στα δικά του μέτρα και όχι να μπει αυτός στα δικά του, να το κάνει ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας που θα αναγεννήσει την Ελλάδα και που σε αυτή την προσπάθεια θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Απόδημος Ελληνισμός. Για αυτά και άλλα πολλά ο Παύλος Γερουλάνος μίλησε στον «Ε.Κ.» λίγες ώρες προτού ανοίξουν οι κάλπες στο ΠΑΣΟΚ.

«Εθνικός Κήρυκας»: Τι διαφορετικό θα κάνει ο Παύλος Γερουλάνος από τoν νυν πρόεδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, ώστε να δώσει ώθηση στο ΠΑΣΟΚ;

Παύλος Γερουλάνος: Θα δώσω σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για τη χώρα, για να πείσω κάθε Έλληνα και Ελληνίδα, θα ενώσω στην πράξη το Κίνημα, αξιοποιώντας όλα τα στελέχη, χωρίς αποκλεισμούς, και θα ηγηθώ της μάχης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, παντού, και στην κοινωνία και στη Βουλή. Θα κάνω αυτά, δηλαδή, που έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ από τον πρόεδρό του και δεν υπάρχουν σήμερα. Το σχέδιό μου για την Πατρίδα, το οποίο επεξεργάζομαι και έχω καταθέσει εδώ και καιρό, ονομάζεται «Αναγέννηση» και αφορά στη διοικητική και οικονομική μεταρρύθμιση, που έχει ανάγκη η Ελλάδα.

Κεντρική ομιλία του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Παύλου Γερουλάνου, στην Αθήνα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η διαδρομή μου, η προσήλωσή μου στο ΠΑΣΟΚ και οι σχέσεις μου με όλα τα στελέχη, εγγυώνται την ενότητα. Είναι γεγονός, εξάλλου, πως σε όλη μου την πορεία, είτε στην επιχείρησή μου, είτε στο υπουργείο, είτε στο κόμμα, βασίστηκα στην πίστη μου στο να φτιάχνω ομάδες, με όσους θέλουν να προσφέρουν. Αυτό, θα είναι το «κλειδί» της νίκης του ΠΑΣΟΚ, στις επόμενες εκλογές. Και είμαι έτοιμος να δώσω τη μάχη απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, από τις 13 Οκτωβρίου, σαν να μην υπάρχει αύριο. Σαν να είναι κάθε επόμενη ημέρα, ημέρα εθνικών εκλογών. Έτσι κερδίζονται οι εκλογές, με δουλειά, ενότητα και αποφασιστικότητα, να μην χάνεις ούτε λεπτό. Το έχω δει να γίνεται το 2008-2009, ξέρω πώς γίνεται, ζητώ την ευθύνη να ηγηθώ της προσπάθειας να το κάνουμε ξανά. Τώρα, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει να χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα και την κοινωνία και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αποδρομή, είναι σημαντικό να δείξουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κερδίσει την εμπιστοσύνη κάθε Ελληνίδας και κάθε Ελληνα.

«Ε.Κ.»: Κάποιοι λένε ότι ο Παύλος Γερουλάνος παραείναι αστός, για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ. Τι απαντάτε;

Π. Γερουλάνος: Δεν έκανα ποτέ την καταγωγή μου θέμα, αλλά μιας που ρωτάτε, να πω ότι κατάγομαι από μια οικογένεια με βαθιά προσφορά στη δημοκρατική παράδοση της χώρας. Ο προπάππους μου επέστρεψε στην Ελλάδα για να στηρίξει το μεταρρυθμιστικό έργο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Αφιέρωσαν όλη τους την περιουσία για να χρηματοδοτήσουν τους Βαλκανικούς πολέμους, τη δημιουργία των καλύτερων σχολείων, του Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου της χώρας, νοσοκομείων, όπως ο Ευαγγελισμός, μέχρι και τα σφαγεία της Αθήνας. Το δε όνομά μου προέρχεται από τον Παύλο Καλλιγά, μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που δημιούργησαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Πιστεύει κανείς ότι μια τέτοια παράδοση προσφοράς, δεν θα άφηνε και σε μένα τη διάθεση να προσφέρω στον τόπο μου και στην ελληνική κοινωνία; Γιατί αυτό είναι πάνω από όλα το ΠΑΣΟΚ. Να υπηρετείς τον Λαό και την Πατρίδα.

Κεντρική ομιλία του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Παύλου Γερουλάνου, στην Αθήνα, Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

«Ε.Κ.»: Παρά το γεγονός ότι δεν είστε «παιδί κομματικού σωλήνα», μείνατε στο ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στα πολύ πέτρινα χρόνια του, όταν όλοι έφευγαν από αυτό. Γιατί;

Π. Γερουλάνος: Εμεινα στο ΠΑΣΟΚ, διότι πιστεύω πραγματικά στις αξίες του. Και όταν πιστεύω σε κάτι, θέλω να παλεύω για αυτό, μέχρι τέλους, δεν μου αρέσει να εγκαταλείπω. Δεν ήταν εύκολο. Ήταν αρκετά μοναχικός ο δρόμος, όταν έλεγα σε όλους τους τόνους ότι αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι την πολιτική μας πρόταση, τι προτείνουμε στον ελληνικό λαό, μετά τα μνημόνια, το πολιτικό μας περιεχόμενο, και όχι να αλλάξουμε τα σύμβολα. Σήμερα, όλα αυτά φαντάζουν μακρινά, μου λένε «δικαιώθηκες», αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να μην ξεχνάμε ποτέ ότι, στην πολιτική, η συνέπεια είναι το παν.

«Ε.Κ.»: Yπάρχει μεγάλη κουβέντα για τη δημιουργία νέου φορέα στην Κεντροαριστερά. Πώς τη σχολιάζετε; Θα εμπλακείτε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε κάτι τέτοιο ή θα επιλέξετε την αυτόνομη πορεία του κόμματος;

Π. Γερουλάνος: Είναι μεγάλη η ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού πόλου, προοδευτικού, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία. Είναι ξεκάθαρο για μένα, όμως, ότι αυτός ο ισχυρός προοδευτικός πόλος, περνάει μέσα από ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ. Για αυτό, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Και ταυτόχρονα, να απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής, στη βάση του πολιτικού μας προγράμματος για Αναγέννηση, σε κάθε προοδευτικό πολίτη, είτε ψηφίζει, είτε απέχει, από την Αριστερά και το Κέντρο, μέχρι τους τόσους απογοητευμένους προοδευτικούς ψηφοφόρους του κ. Μητσοτάκη. Ετσι, χτίζεται η πλατιά κοινωνική συμμαχία, που μας έδωσε τη νίκη στο παρελθόν και μπορεί να μας κάνει νικηφόρους ξανά. Στη βάση, αυτό είναι το μόνο ρεαλιστικό σενάριο. Και αυτό σκοπεύω να κάνω, αν με τιμήσουν τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ, με την εμπιστοσύνη τους στο αξίωμα του προέδρου. Είναι χρέος μας, να αποτελέσουμε, ξανά, την πρώτη επιλογή των προοδευτικών ανθρώπων.

«Ε.Κ.»: Από τη διεθνή πολιτική σκηνή, ποιους πολιτικούς θαυμάζετε και γιατί;

Π. Γερουλάνος: Θα σας πάω στο παρελθόν, αλλά πάντα με γοήτευε η Μεγάλη Ευρωπαϊκή Ιδέα, που αναγέννησε την Ευρώπη από τις στάχτες της, όπως τη γνώρισα μέσα από το έργο και την παρουσία της Simone Weil, της Louise Weiss, της Ursula Hirschmann και της Μελίνας Μερκούρη. Μία Ευρώπη αξιών και πολιτισμού, που πρέπει να την ξαναβρούμε.

«Ε.Κ.»: To μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, αυτή τη στιγμή, ποιο είναι;

Π. Γερουλάνος: Υπάρχουν τρεις βόμβες στα θεμέλια της κοινωνίας μας, που πρέπει να απενεργοποιήσουμε άμεσα: δημογραφικό, ασφαλιστικό, ιδιωτικό χρέος. Ολα συνδέονται μεταξύ τους και όλα είναι αποτέλεσμα ενός παραγωγικού μοντέλου, που βασίζεται σε εισαγωγές και κατανάλωση, δημιουργεί στρατιές νεόπτωχων που δουλεύουν όλο και περισσότερο, αλλά το εισόδημα τούς φτάνει όλο και λιγότερο, αφήνει ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια, ερημώνει την Περιφέρεια, αποθαρρύνει τους νέους να κάνουν οικογένεια, οδηγεί ολοταχώς στην επόμενη κρίση. Και αυτό το παραγωγικό μοντέλο, που υπηρετεί λίγους, είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος, που επίσης συγκεντρώνεται στα χέρια λίγων, το υπερσυγκεντρωτικό κράτος, που βρήκε τη χειρότερη εκδοχή του με τη σημερινή κυβέρνηση.

«Ε.Κ.»: Ας υποθέσουμε ότι γίνεστε Πρωθυπουργός. Πείτε μου, συγκεκριμένα, τις τρεις πρώτες μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα προχωρούσατε.

Π. Γερουλάνος: Δεν θα έρθουμε να διαχειριστούμε το σύστημα, πρέπει να το ανατρέψουμε. Πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση, το σπάσιμο του υπερσυγκεντρωτικού κράτους, με γενναία μεταφορά εξουσιών, πόρων, αρμοδιοτήτων και ευθύνης στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους τον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους. Δεύτερη μεγάλη μεταρρύθμιση, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, με έμφαση στη στήριξη και χρηματοδότηση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, της τοπικής ανάπτυξης, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και της έρευνας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης του δημογραφικού, με έξι βασικά κλειδιά: αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας, για να δημιουργήσουμε άμεσα πολλές και καλές δουλειές, με καλό εισόδημα, κίνητρα για περισσότερες γυναίκες στην αγορά εργασίας, γενναία κίνητρα απόκτησης παιδιού, νέα χέρια στην οικονομία, με κίνητρα για επιστροφή των νέων που έφυγαν και στοχευμένες δράσεις στη μεταναστευτική πολιτική, καταπολέμηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας και, φυσικά, διασφάλιση της δημόσιας ποιοτικής Υγείας και Παιδείας, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Και κάτι ακόμα, που είναι εξαιρετικά κρίσιμο: θα σηκώσουμε, ξανά, τη σκυτάλη της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου. Γιατί, όταν οι εξελίξεις γύρω μας τρέχουν με ταχύτητα φωτός, δεν νοείται απουσία της Ελλάδας, δεν νοείται αδράνεια. Και σε αυτό το πλαίσιο, έχοντας υπόψη το μέγεθος του έργου, εσωτερικά και εξωτερικά, που έχουμε να επιτελέσουμε, θέλω τον Απόδημο Ελληνισμό, αναπόσπαστο κομμάτι του εθνικού μας αφηγήματος, πρωταγωνιστή της Αναγέννησης της Πατρίδας. Και θα κάνω τα πάντα, για να γίνει πράξη.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου