Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Γραφεία Εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

 Σάββατο, 12 Οκτωβρίου, 2024 

Τι έχουν να πουν οι αρμόδιοι;

Τι κάνουν οι προξενικές αρχές, και τι αρμοδιότητες έχουν και πόσο χρονικό διάστημα βρίσκονται στο πόστο, το κάθε πόστο;  Θα ρωτήσουμε κι εμείς, θα μάθουμε και θα ρωτήσουμε και τους ομογενείς για τις όποιες εμπειρίες έχουν. paneliakos.com

------------------------------------

Πριν λίγα χρόνια το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε πολλά Γραφεία Εκπαίδευσης στα Γενικά Προξενεία της Ελλάδος. Παράλληλα, μειώθηκε το διοικητικό προσωπικό, ανακλήθηκαν οι επικεφαλής των Γραφείων και η όλη λειτουργία ανατέθηκε σε έναν αποσπασμένο εκπαιδευτικό για τη διεκπεραίωση γραμματειακής υποστήριξης και της υπηρεσιακής αλληλογραφίας. Τα Γραφεία Εκπαίδευσης που είχαν ιδρυθεί και δημιουργηθεί με το ΝΔ 2413/ 1996 σκοπό είχαν τη στήριξη της Ελληνικής Παιδείας και γενικά της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το πνεύμα των διατάξεων του παραπάνω νόμου, ιδρύθηκε και το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης.

Σκοπός και έργο του ήταν η μελέτη και η έρευνα εκπαιδευτικών θεμάτων, η παρακολούθηση, η φροντίδα στήριξης της Ελληνικής και ο συντονισμός της ορθής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στο εξωτερικό σχετικά με τη διδασκαλία για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση. Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση του διδακτικού έργου και η επιμόρφωση των δασκάλων ώστε να συμβάλουν ουσιαστικά στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των Κοινοτικών σχολείων. Την ευθύνη λειτουργίας των Γραφείων Εκπαίδευσης είχαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Εξωτερικού οι οποίοι διέθεταν επαρκή παιδαγωγικά και επιστημονικά προσόντα. Είχαν αυξημένες διοικητικές αρμοδιότητες, ασκούσαν εποπτεία και είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα για τους αποσπασμένους δασκάλους. Θα έπρεπε να έχουν συνεργασία με τους φορείς των Κοινοτήτων, με τις Ομογενειακές οργανώσεις και συλλόγους για την προώθηση της ελληνόγλωσσης παιδείας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της Ελληνορθόδοξης παράδοσης. Δυστυχώς η πολιτική ανευθυνότητα, τα «κομματικά συμφέροντα», στα πλαίσια της «πολιτικής παρακμής» οδήγησαν σε λαθεμένες πολιτικές αποφάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να καταργήσουν το Ινστιτούτο Πολιτισμικής Εκπαίδευσης που συνεργαζόταν με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού. Αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών ήταν να περιοριστούν ή να καταργηθούν τα περισσότερα Γραφεία Εκπαίδευσης στα Γενικά Προξενεία. Ακόμη, να καταργηθούν ή και να ανακληθούν οι επικεφαλής των Σύμβουλοι Εκπαίδευσης. Με τις ενέργειες αυτές αποδυναμώθηκαν όσα Γραφεία απέμειναν και οι υπηρεσίες τους και η παραπέρα λειτουργία τους ανατέθηκε σε κάποιους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς χωρίς καμία απολύτως διαδικασία επιλογής. Ως εκ τούτου, αυτονόητο είναι οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους να περιορίζονται στη γραμματειακή στήριξη και τη διεκπεραίωση αλληλογραφίας.

Το «πολιτικό ολίσθημα» συνεχίστηκε με τις αποφάσεις που σημάδεψαν το εκπαιδευτικό σύστημα με την κατάργηση του Ανώτατου Οργάνου της εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου. Οι καταστάσεις αυτές οδήγησαν στο αποτέλεσμα ώστε, η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση να μην έχει την απαραίτητη καθοδήγηση. Τα μετέπειτα Προεδρικά Διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν δεν έφεραν τα αναμενόμενα, αφού τις περισσότερες φορές το ένα αναιρούσε το άλλο γιατί έπρεπε να συμβαδίζει και να εκφράζει το πνεύμα της εκάστοτε δικής τους πολιτικής. Στα Κοινοτικά και άλλα σχολεία δίδασκαν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί την Ελληνική, χωρίς να έχουν την απαραίτητη παιδαγωγική αξιολόγηση και εποπτεία. Τα προγράμματα διδασκαλίας σε ένα γηρασμένο αποτυχημένο μοντέλο λειτουργίας υπό την επίβλεψη των «σχολικών διορισμένων πατερούληδων» και των ιερέων με θέση «συνδιευθυντή» ή επιθεωρητή όπως αυτοαποκαλούνται, δεν μπόρεσαν να εναρμονιστούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Ακολούθησαν μεθόδους «αυτοσχεδιασμού». Η εμπειρία και η ορθή στρατηγική διδάσκει ότι η διατήρηση και η ανάπτυξη της Παιδείας δεν επιτυγχάνεται και δεν εξελίσσεται χωρίς αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου. Η διδασκαλία της γλώσσας που αποτελεί τη μεγάλη Ιδέα «έχει άρρηκτους δεσμούς με τον πολιτισμό, την ιστορία, την Ορθόδοξη πίστη» και τις αξίες, που έχουν σχέση με την πολιτισμική μας κληρονομιά.

Είναι «πολιτικά εγκληματικό» η κομματική εκμετάλλευση της Ελληνικής μας Παιδείας. Κύριοι, Κύριοι Υπουργοί, αν θέλετε να διατηρήσετε και να ανυψώσετε την ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ομογένεια, στον Απόδημο Ελληνισμό, αφήστε μακριά τις μικροπολιτικές επιδιώξεις σας και προχωρήστε σε γενναίες αποφάσεις.

Η επαναλειτουργία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και η Ίδρυση του Ινστιτούτου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης θεωρείται αναγκαία. Όσοι ασκείτε «ορθή και πρωτοπόρο ανανεωμένη πολιτική» και υπηρετείτε « σύγχρονα πολιτικά συστήματα με νέες ιδέες», καθήστε στο στρογγυλό τραπέζι της «πολιτικής συναίνεσης» και πάρτε γενναίες αποφάσεις για την πολιτισμική παιδεία και Ελληνόγλωσση εκπαίδευση για τον Απόδημο Ελληνισμό. Θα είναι μια ΑΡΙΣΤΗ «πράξη πολιτικής ευθύνης» και προόδου. Υστερα από τις γενναίες αυτές «πολιτικές αποφάσεις» να επαναλειτουργήσουν τα Γραφεία Εκπαίδευσης στα Γενικά Προξενεία. Με τη στελέχωση Μορφωτικών Συμβούλων Εκπαίδευσης που η επιλογή τους να γίνει με επιστημονικά, παιδαγωγικά, αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια.

Να διαθέτουν υψηλά προσόντα παιδαγωγικής κατάρτισης, διοικητικές ικανότητες να μπορούν να εποπτεύουν και να καθοδηγούν το λειτουργικό έργο των σχολείων. Να επιμορφώνουν τους δασκάλους ώστε να εφαρμόζουν τις σύγχρονες μεθόδους διδακτικής. Να εποπτεύουν και να αξιολογούν την πορεία της Ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης και την προώθηση της πολιτισμικής μας παιδείας.

Για τη στελέχωση των Γραφείων Εκπαίδευσης πρέπει να τοποθετηθούν εκείνοι οι οποίοι κατά την επιλογή τους αξιολογήθηκαν και εγκρίθηκαν ότι διαθέτουν «υψηλά προσόντα». Δηλαδή αυτά που απαιτούνται για τη θέση αυτή. Η επιλογή τους να γίνει με «υγιή» κριτήρια μακριά από μικροπολιτικές, «κομματικά συμφέροντα» που σκοπεύουν στην απόκτηση εκλογικής πελατείας. Δεν πρέπει να αποτελεί η Ελληνική μας Παιδεία πεδίο ανταγωνισμού, πολιτικών και ακραίων αντιπαραθέσεων.

Η Ελληνόγλωσση εκπαίδευση έχει ανάγκη από σωστή παιδαγωγική καθοδήγηση!
Τα παιδιά του Ελληνισμού αξίζουν να αποκτήσουν «αληθινή παιδεία, πολιτισμό, αξίες, αρχές, κανόνες».
Το έχει ανάγκη η Ομογένεια, ο Απόδημος Ελληνισμός.

* Ο Δρ Ιωάννης Ευθυμιόπουλος είναι Πρώην Γενικός Διευθυντής Παιδείας Αρχιεπισκοπής Αμερικής ( 2005-2019)

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου