Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024

Το χρυσό καταμαράν στη Ρόδο, η κλειστή σύσκεψη στου Μαξίμου και το πάρτι με το… ρακοκάζανο

Πέμπτη, 10/10, 2024

Το «χρυσό» μυστικό του πολυτελούς καταμαράν που έδεσε στη Ρόδο.

Από το ΒΗΜΑτοδότης

Θα σας περιγράψω τώρα κάτι ασυνήθιστο που συνέβη προχθές στην εσχατιά του Αιγαίου, όταν τούρκοι διακινητές χρησιμοποίησαν ένα πολυτελέστατο καταμαράν αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να πληρώσουν 9.000 ευρώ έκαστος για να τους μεταφέρουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου. Όλοι έβλεπαν στο λιμάνι της Ρόδου το πολυτελές ιστιοφόρο καταμαράν, μήκους 16 μέτρων, και οι περισσότεροι νόμιζαν πως πρόκειται για κάποιον VIP ή τούρκο επιχειρηματία, αφού στο σκάφος είχε υψωθεί η τουρκική σημαία.

Η περιέργειά τους έγινε ακόμα μεγαλύτερη όταν είδαν κοντά στο καταμαράν ότι έχει σταθμεύσει μια μαύρη λιμουζίνα με φιμέ τζάμια που περίμενε τους επιβάτες του να αποβιβαστούν. Σύνηθες φαινόμενο, θα πείτε, η μίσθωση λιμουζίνας για οικογένειες εμίρηδων που επισκέφθηκαν τούτο το καλοκαίρι κατά κύματα τα Δωδεκάνησα. Κανείς όμως δεν έσπευσε να μάθει ποιοι ήταν οι επιβάτες του καταμαράν.

Μόνον τα στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών (Κ.Ε.Α.) του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου κάτι υποψιάστηκαν. Βλέποντας κυρίως την τεράστια τούρκικη σημαία (στο Αιγαίο οι Τούρκοι χρησιμοποιούν διπλάσιο σε μέγεθος σημαίες από τις σημαίες άλλων χωρών), αλλά και το θράσος του καπετάνιου να δέσει το καταμαράν μέσα στο πολυσύχναστο λιμάνι της Ρόδου μπροστά από το μεσαιωνικό κάστρο. Απέκλεισαν αμέσως την περιοχή και πραγματοποίησαν έλεγχο. Τι βρήκαν; Δέκα αλλοδαπούς στερούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων καθώς και δύο τούρκων διακινητών στη νέα μαρίνα της Ρόδου.

Τους συνέλαβαν αμέσως. Κατά δήλωση τους, οι αλλοδαποί πλήρωσαν το χρηματικό ποσό από 8.000 έως 9.000 € έκαστος για την μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ αναγνώρισαν έναν 41χρονο και έναν 30χρονο ως τους διακινητές τους. Εννοείται ότι κατασχέθηκε το πολυτελές σκάφος καθώς και λιμουζίνα που τους περίμενε στο λιμάνι. Δηλαδή με δυο λόγια οι εγκληματίες διακινητές εισέπραξαν 45.000 ευρώ για να μεταφέρουν πέντε άτομα (εννοείται πλούσιους) από την Μαρμαρίδα στην Ρόδο. Στη Ρόδο δεν υπάρχει δομή, και ο μετανάστες βρίσκονται στα πάρκα και στις πλατείες ανεξέλεγκτοι μέχρι να μεταφερθούν σε μέρη που υπάρχουν δομές.

Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι ροές μεταναστών έχουν αυξηθεί και πάλι, ενώ ακόμα δεν έχει προγραμματισθεί η συνάντηση των δύο υπουργών Μετανάστευσης Γερλικαγιά και Παναγιωτόπουλου. Ο Έλληνας υπουργός βρίσκεται από χθες στο Λουξεμβούργο όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό του και με άλλους υπουργούς με κύριο θέμα της επιστροφές. Μέχρι να γίνει αυτό πράξη οι μετανάστες που δεν παύουν να είναι θύματα πολέμου, θα πληρώνουν όσο-όσο στους εγκληματίες διακινητές για να τους μεταφέρουν με καταμαράν από την Μαρμαρίδα στη Ρόδο.

***

Οι κόκκινες κάρτες με κατασχέσεις του νέου ΚΟΚ

Ήταν μια από τις «κλειστές» συσκέψεις που έγιναν χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι γιατί δεν ήθελαν να βγει τίποτα προς τα έξω αλλά επειδή οι αποφάσεις για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ήταν υπό διαμόρφωση. Προτού σας περιγράψω τι συζητήθηκε θα σας πω ποιοι μετείχαν: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Δημήτρης Παπαστεργίου (της Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και οι του Μαξίμου υφυπουργοί Παύλος Μαρινάκης, Ακης Σκέρτσος και Γιώργος Μυλωνάκης.

Η συζήτηση άρχισε με τη διαπίστωση ότι για όλα τα κακά που συμβαίνουν στην οδική κυκλοφορία φταίει πρωτίστως ο… ΚΟΚ! Πρώτη φορά βγαίνει ο ΚΟΚ κατηγορούμενος και μάλιστα τον χαρακτήρισαν και… «κακό». Δεν θα σας κουράσω με όλα όσα ειπώθηκαν αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα γίνονται επειδή οι μοτοσυκλετιστές δεν φορούν κράνος. Έτσι ο πέλεκυς πέφτει στα μηχανάκια που μπορεί να φθάσει ακόμα και στην κατάσχεση της μηχανής. Η κατάσχεση σε ορισμένες περιπτώσεις θα γίνεται επί τόπου. Και όταν λέμε μηχανάκια μην πάει ο νους σας μόνον στο κράνος, αλλά και στον έλεγχο που θα γίνεται στη μηχανή (ακόμα κι αν κάποιος έχει πειραγμένη εξάρτηση- που μεταξύ μας μετά τα μεσάνυχτα στην παραλιακή και όχι μόνον, τις ακούς συχνά).

Δεύτερη αυστηροποίηση αφορά την παραβίαση του κόκκινου φαναριού. Και εδώ μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να φθάσει όχι μόνον σε αφαίρεση διπλώματος, πρόστιμο κτλ. που ισχύει και σήμερα, αλλά και σε κατάσχεση του αυτοκινήτου (εάν για παράδειγμα προκληθεί ατύχημα με θύμα πεζό). Εδώ θα σημειώσω ότι θα υπάρξουν αυστηρές ποινές και για παραβίαση του πορτοκαλί φαναριού.

Το πλέον όμως καινούργιο, για το οποίο οι πάντες θα πρέπει να δείξουν προσοχή (γιατί τα πρόστιμα θα είναι βαριά) θα είναι η τοποθέτηση 1.800 καμερών στην Αττική. Τι σημαίνει αυτό; Αν παραβιάσει κάποιος κανόνες οδικής συμπεριφοράς θα του έρχεται αμέσως κλήση, όπως θα έρχεται κλήση (και μάλιστα ηλεκτρονικά) εάν βρεθεί σε Λωρίδα Εκτάκτου Κυκλοφορίας ή ακόμα σε λεωφορειόδρομο.

Εκείνο που ειπώθηκε και πραγματικά μου έκανε εντύπωση είναι ότι σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν υπήρξαν στο παρελθόν παραβάσεις που οι κλήσεις έρχονταν σε διάστημα δέκα χρόνων, δηλαδή ούτε που τις θυμόταν ο παραβάτης (που μπορούσε να μην βρισκόταν καν στη ζωή) ή ακόμη και η τροχαία. Με το νέο σύστημα η κλήση θα έρχεται μέσα σε 48 ώρες (το πολύ).

***

Το δεύτερο Νόμπελ που πάει σε Κύπριο

Τιμή για την Κύπρο: Ο κυπριακής καταγωγής Δημοσθένης (Ντέμης) Χασάμπης (Hassabis), μαζί με άλλους δύο επιστήμονες, τους Ντέιβιντ Μπέικερ και Τζον Τζάμπερ.  Είναι η δεύτερη φορά που ένας Κύπριος τιμάται με βραβείο Νόμπελ. Η πρώτη ήταν με τον Σερ Χριστόφορο Πισσαρίδη με το Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών (ο οποίος είχε χρηματίσει και σύμβουλος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη).

Ο Χασάμπης έχει κυπριακή καταγωγή, από την πλευρά τους πατέρα του, ενώ η μητέρα του είναι κινεζικής καταγωγής με προέλευση από την Σιγκαπούρη. Ζει και εργάζεται στη Βρετανία, είναι ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης και νευροεπιστήμονας, ενώ για το έργο του έχει τιμηθεί έως τώρα με πλήθος βραβεύσεων. Επιπλέον είναι σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών και επιχειρηματίας, ευρύτερα γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας DeepMind, η οποία μετέπειτα αγοράστηκε από την Google όπου πλέον ο Χασάμπης εργάζεται.

***

«Αντάρτες» και στους ανεξάρτητους βουλευτές

Στα δύο έχουν χωριστεί οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές. Θα τους έλεγα αντάρτες, αλλά εδώ που τα λένε όλοι «αντάρτες» είναι με την πολιτική έννοια του όρου, αφού είτε έχουν διαγραφεί είτε έχουν αποχωρήσει από το κόμμα τους. ΟΠοιοι επιχειρούν να δημιουργήσουν ΚΟ; Ο Παύλος Σαράκης και ο Χάρης Κατσιβαρδάς επιχειρούν να συστήσουν ΚΟ αλλά αποκλείουν προερχόμενους από τους Σπαρτιάτες. Από την άλλη, Λινού, Σαλμάς κ.α. όρισαν ήδη εκπρόσωπο τον Χουρδάκη. Ανεξάρτητος όμως είναι και ο Λευτέρης Αυγενάκης ο οποίος τι νομίζετε πως λέει; Ό,τι ο ίδιος ουδέποτε ήρθε σε επαφή με άλλους ανεξάρτητους, δεν τον ενδιαφέρουν άλλες συμμαχίες καθώς συνεχίζει να λειτουργεί ως βουλευτής της ΝΔ.

***

Το πάρτι με… ρακοκάζανο

Οι προσκλήσεις έχουν ήδη σταλεί. Το πάρτι ετοιμάζεται, αλλά ποιο πάρτι; Μαθαίνω λοιπόν πως ο Λευτέρης Αυγενάκης ετοίμαζε ένα μεγάλο πάρτι στην Κρήτη, το οποίο ήθελε να το συνδυάσει με την επιστροφή του στο γαλάζιο «μαντρί».

Επειδή όμως στο Μαξίμου δεν έχουν ιδέα για επιστροφή, ο πρώην υπουργός δεν τα βάζει κάτω: Θα κάνει το πάρτι σε… ρακοκάζανο, ευχόμενος με ρακί να έρθει η ώρα της επανόδου του στη ΝΔ.

***

Η επιμνημόσυνη δέηση στην Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ

Δεν πέρασαν απαρατήρητες τόσο οι παρουσίες, όσο και οι δηλώσεις στην, στη Συναγωγή Μπεθ Σαλώμ, Αθήνα. Και εξηγούμαι: * Παρόντες από ελληνικής πλευράς, μέλη της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασαν τη στήριξή τους στον ισραηλινό λαό. Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης δήλωσε «κάθε μέρα σκεπτόμαστε τις χαμένες ζωές, σκεπτόμαστε τους αμάχους που βρίσκονται όμηροι κατά παραβίαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και οι οποίοι θα πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι…»

* Όπως ειπώθηκε η παρουσία του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου είναι ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης της Ελλάδας προς το Ισραήλ και εκπέμπει μια σαφή στάση κατά του ολοένα και αυξανόμενου αντισημιτισμού. Μάλιστα, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε και κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ .

***

Η νέα εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ομιλεί απταίστως την κινεζική

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκε αυτή τη φορά μία γυναίκα, η Λάνα Ζωχιού, Γραμματέας Πρεσβείας Β’. Ξεχωρίζει όχι μόνον για την προηγούμενη εμπειρία της σε ταραχώδεις περιοχές, αλλά και επειδή ομιλεί τέσσερις γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, άπταιστα κινεζικά και ολίγον Φαρσί.

Αν και στο υπουργείο Εξωτερικών τα αγγλικά και τα γαλλικά πλέον δεν θεωρούνται ξένες γλώσσες, η κυρία Ζωχιού έμαθε να γράφει, να ομιλεί και να διαβάζει κινεζικά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης όπου βρέθηκε στο Πεκίνο. Είχε τοποθετηθεί, στη διάρκεια της πανδημίας στο Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης ως πρόξενος, ακόμα στην πρεσβεία μας στην Τεχεράνη, φορώντας μαντήλα στις διαπραγματεύσεις που γίνονταν (και διάρκεσαν 7 μήνες) για την απελευθέρωση ελληνικών πλοίων που είχαν συλλάβει οι Φρουροί της Επανάστασης.

Κατάγεται από την Κέρκυρα και είναι κόρη του προέδρου της Ομοσπονδίας Κερκυραϊκών Συλλόγων Αττικής Γιάννη Ζωχιού. Η στήλη εύχεται καλή επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.

TO BHMA


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου