Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

Ισμαήλ Καανί: Ο διοικητής των «Φρουρών της Επανάστασης» πράκτορας του Ισραήλ;

Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Γιώτα Πεπαρίδη

Πλήθος ερωτημάτων εγείρονται γύρω από το πρόσωπο του Ισμαήλ Καανί, ο οποίος ανακρίνεται από το Ιράν υπό το βλέμμα του Αλί Χαμενεΐ - Η έρευνα για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ και η σχέση του με τις δολοφονίες Χανίγια, Νασράλα και Σαφιεντίν.

ΟΙσμαήλ Καανί είναι διοικητής του επίλεκτου σώματος της Δύναμης Κουντς, η οποία υπάγεται στην οργάνωση των «Φρουρών της Επανάστασης». Ο ίδιος φέρεται να βρίσκεται υπό κράτηση στο Ιράν και να ανακρίνεται από πρόσωπα υπό την άμεση επίβλεψη του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, Αγιατολάχ, Αλί Χαμενεΐ. Ο λόγος που έχει οδηγηθεί σε αυτή τη διαδικασία είναι η εξακρίβωση πιθανής εμπλοκής του με τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που ήθελαν τον Ισμαήλ Καανί νεκρό, ωστόσο σύντομα η είδηση διαψεύστηκε. Οι φήμες τον ήθελαν νεκρό από ισραηλινά πυρά στη Βηρυτό. Ο διοικητής όμως, όπως ανέφερε το Sky News Arabic, βρίσκεται σε νοσοκομείο του Ιράν μετά από καρδιακή προσβολή που υπέστη.

Οι πληροφορίες, αλλά και τα ερωτήματα, γύρω από το όνομά του είναι ποικίλα. Το αξίωμα και η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, προκαλεί εκ νέου ανησυχίες και προβληματισμούς γύρω από τη συνολική κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Όμως, ποιος είναι ο Ισμαήλ Καανί και πώς ξεκίνησαν οι φήμες για αυτόν;

Ποιος είναι ο Ισμαήλ Καανί

Ο Ισμαήλ Καανί είναι Ιρανός ταξίαρχος στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και διοικητής της Δύναμης του Κουντς. Η επίλεκτη αυτή ομάδα, είναι υπεύθυνη κυρίως για τις επιχειρήσεις του Ιράν. Ο ίδιος ανέλαβε το αξίωμα μετά τη δολοφονία του προκατόχου του στη Βαγδάτη, Κασέμ Σουλεϊμανί, το 2020.

Ο ίδιος γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1957 στην πόλη Mashhad, μία πόλη από τις πιο πυκνοκατοικημένες της χώρας με έντονο θρησκευτικό στοιχείο. Το 1980 εντάχθηκε στην ιρανική οργάνωση, όπου ανέβηκε σταδιακά στην ιεραρχία. Μάλιστα, μαζί τους πολέμησε στον πόλεμο του Ιράν με το Ιράκ.

Η Τεχεράνη όρισε τον Ισμαήλ Καανί επικεφαλής της υπερπόντιας υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών του Σώματος και τα καθήκοντά του ήταν να διαχειριστεί τους παραστρατιωτικούς συμμάχους της Τεχεράνης στη Μέση Ανατολή, καθώς και σε άλλες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

Ο Αγιοταλάχ, Αλί Χαμενεΐ, όταν του ανέθεσε τη διοίκηση της Δύναμης Κουντς, τον περιέγραψε ως «έναν από τους πιο εξέχοντες στρατιωτικούς διοικητές κατά τη διάρκεια της Ιεράς Άμυνας». Αν και ποτέ ο ίδιος δεν κατάφερε να έχει τον ίδιο σεβασμό με τον προκάτοχό του.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ισμαήλ Καανί, η μονάδα του έχει καταφέρει να εξελίξει τα χτυπήματά της και να ξεπεράσει τους Ισραηλινούς κατασκόπους. Την ίδια στιγμή, επέλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να μην εμφανίζεται δημοσίως.

Πώς ξεκίνησαν οι φήμες για τον Ισμαήλ Καανί

Οι φήμες για τον Ισμαήλ Καανί έχουν φουντώσει μετά τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, αφού έκτοτε δεν έχει εμφανιστεί δημόσια. Πλέον έχει γίνε γνωστό ότι ο ίδιος βρίσκεται στη ζωή και είναι αβλαβής. Αλλά παραμένει υπό κράτηση από τη διοίκηση των «Φρουρών της Επανάστασης». Ο Αγιοταλάχ και υψηλόβαθμα στελέχη έχουν ξεκινήσει έρευνες γύρω από αυτόν και το στράτευμά του και προσπαθεί να εξακριβωθεί αν υπάρχει κάποια σύνδεση με τη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, καθώς και με του πρώην αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Αξιοσημείωτο δε, είναι το γεγονός πως την ίδια περίοδο που εξαφανίστηκε ο διοικητής της Κουντς, φέρεται να εξοντώθηκε από ισραηλινά πυρά στη Βηρυτό και ο διάδοχος του Νασράλα, Χασίμ Σαφιεντίν.

Τα στοιχεία που έχουν εμπλέξει τον Καανί με τη δολοφονία Νασράλα

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Le Parisien», λίγες μέρες μετά από τη δολοφονία του Χασάν Νασράλα, αποκάλυψε πως Ιρανός κατάσκοπος ήταν ο πληροφοριοδότης του Ισραήλ, για να επιτύχει το χτύπημα. Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ πέθανε από τα ισραηλινά πυρά αεροπορικής επίθεσης, καθώς βρισκόταν σε μυστική συνεδρίαση του Συμβουλίου της Shura.

Οι πηγές της εφημερίδας ανέφεραν δε, ότι ο «κατάσκοπος» βρέθηκε για λίγο στο σημείο της συνάντησης και μετά αποχώρησε, αφού πρώτα διαπίστωσε την άφιξη του ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης.

Ταυτόχρονα, πηγές της Χεζμπολάχ σημείωσαν στα ΜΜΕ, όπως αποκαλύπτει το «Middle East Eye», και ο Ισμαήλ Καανί βρέθηκε την ίδια ημέρα στη Βηρυτό. Τονίζεται, μάλιστα πως ο ταξίαρχος των Κουντς πήγε εκεί για να παραστεί στο Συμβούλιο μετά από πρόσκληση του Χασίμ Σαφιεντίν. Οι μαρτυρίες εξηγούν πως ο Ιρανός διοικητής πήγε στη συνάντηση, αλλά αποχώρησε μετά από λίγο ζητώντας συγγνώμη.

Επιπλέον, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις, οι οποίες τον καθιστούν για ακόμα μία φορά στο Λίβανο την περίοδο δολοφονίας του διαδόχου του Χασάν Νασράλα. Από αυτό το γεγονός προέκυψαν αρχικά διάφορες εικασίες για την κατάσταση της ζωής του. Το πρακτορείο ειδήσεων «Tasnim» που συνδέεται με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» ανέφερε ότι θα του απονεμηθεί το μετάλλιο Fath (: Κατάκτησης) από τον Αλί Χαμενεΐ εντός των ημερών.

Ωστόσο, τελικά μετά από λίγες μέρες ο Ισμαήλ Καανί συνελήφθη και ανακρίνεται για τα περιστατικά. Σύμφωνα με τις ιρανικές αρχές, οι ύποπτοι θα παραμείνουν στην απομόνωση μέχρι να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την υπόθεση.

Τέλος, πληροφοριοδότες εξηγούν ότι «το Ιράν έχει σοβαρές υποψίες ότι οι Ισραηλινοί έχουν διεισδύσει στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ειδικά σε αυτούς που ασχολούνται με τα θέματα του Λιβάνου. Επομένως όλοι βρίσκονται υπό έρευνα».

Η εν λόγω εξέλιξη είναι σημαντική για την κλιμάκωση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, αφού η Χεζμπολάχ είναι από τις οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και δε από τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Μένει να αποδειχθεί αν ο Ισμαήλ Καανί, ή άλλα στελέχη της ιρανικής ομάδας είναι αναμειγμένα με τη δολοφονία ηγετών της Χαμάς και της λιβανέζικης οργάνωσης.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου