Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024

Κατασκευαστές προσφέρουν υποθήκες, σε απάντηση στις υψηλές τιμές

Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («The Wall Street Journal»). Ο Ντάνιελ Γκαρσία Πάρρα (Daniel Garcia Parra) είναι το είδος του αγοραστή κατοικιών που οι κατασκευαστές φλερτάρουν επιθετικά.

Με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών πέρυσι, ο 35χρονος βρήκε ελάχιστα που μπορούσε να αντέξει οικονομικά όταν περιηγήθηκε σε σπίτια που πωλούνταν στο Ντάλας της Τζόρτζια, έξω από την Ατλάντα. Είχε σχεδόν παραιτηθεί όταν πέρασε από μια γειτονιά με νεόδμητα σπίτια που του τράβηξε την προσοχή. Μήνες αργότερα, ο Γκαρσία Πάρρα ήταν ιδιοκτήτης ενός νέου διώροφου σπιτιού με πέντε υπνοδωμάτια.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Wall Street Journal», ο κατασκευαστής του προσέφερε ένα προϊόν υποθήκης που μείωνε την πληρωμή του κατά εκατοντάδες δολάρια το μήνα. Το επιτόκιο του στεγαστικού του δανείου ήταν λίγο κάτω από 4% για τον πρώτο χρόνο και 5% για το υπόλοιπο του 30ετούς δανείου, σε σύγκριση με το επιτόκιο της αγοράς που ξεπερνούσε το 7%. Ο κατασκευαστής κατοικιών συμφώνησε να καλύψει τη διαφορά.

Οι κατασκευαστές κατοικιών μπόρεσαν να αψηφήσουν τα υψηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων για μεγάλο μέρος των δύο τελευταίων ετών με γενναιόδωρες εξαγορές ποσοστών όπως αυτή. Οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν το 2023 και αυξήθηκαν κατά 10% σε ετήσια βάση για τον Αύγουστο. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών μειώθηκαν κατά σχεδόν ένα πέμπτο και είναι σε πορεία για ένα ακόμη υποτονικό έτος το 2024.

Τώρα, με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τις αρχές του έτους, τα μαθηματικά γύρω από την επαναγορά των στεγαστικών δανείων φαίνονται πιο περίπλοκα και απειλούν να διαβρώσουν το πλεονέκτημα που απολαμβάνουν οι κατασκευαστές κατοικιών τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι κατασκευαστές κατοικιών ενδέχεται να χρειαστεί να στραφούν σε άλλες στρατηγικές εκτός από την επαναγορά, όπως η περαιτέρω μείωση των τιμών, δήλωσε ο Ρικ Παλάσιος Τζούνιορ (Rick Palacios Jr.), διευθυντής ερευνών της John Burns Research & Consulting.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου