Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Η Εξόδιος Ακολουθία του πρωτοπρεσβυτέρου Σωτηρίου Αλεξόπουλου στη Νάσουα Νιου Χαμσάϊρ

Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η πλήθουσα τοπική εκκλησία του Αγίου Φιλίππου της Νάσουα του Νιου Χαμσάϊρ, κατευόδωσε στο ταξίδι του προς τον ουρανό το πρωί του Σαββάτου 5 Οκτωβρίου, τον πρωτοπρεσβύτερο Σωτήριο Αλεξόπουλο, ο οποίος την υπηρέτησε πιστά και αφοσιωμένα επί είκοσι και πλέον χρόνια. Της Εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, συμπαριστάμενος από τον πρωτοσύγκελο πρωτοπρεσβύτερο Θεόδωρο Μπάρμπα και δώδεκα ιερείς από κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης.

Ο Μητροπολίτης Μεθόδιος στην ομιλία του για τον αείμνηστο π. Σωτήριο τον οποίον αγαπούσε, σεβόταν και εκτιμούσε πολύ, τον αποκάλεσε «άνθρωπο του Θεού, ο οποίος ήταν πάντοτε με χαμόγελο στα χείλη και καλοσύνη στην καρδιά για όλους». Τόνισε ότι υπηρέτησε την Εκκλησία «με αυταπάρνηση έχοντας στο πλευρό του συνωδό την αείμνηστη πρεσβυτέρα του, Ελένη».

Εκ μέρους του Ιερατικού Συνδέσμου Βοστώνης μίλησε ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τσινίνης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Weston της Μασαχουσέτης, ο οποίος διαδέχθηκε τον αείμνηστο π. Σωτήριο στην προϊσταμενία της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου όταν συνταξιοδοτήθηκε το 1994.

Μέρος του εκκλησιάσματος στην Εξόδιο Ακολουθία του π. Σωτηρίου Αλεξοπούλου. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται οι δύο του κόρες Βασιλική και Κωνσταντίνα με τις οικογένειες τους.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο π. Αθανάσιος Τσινίνης μίλησε για «την απλότητα και καλοσύνη» που έδειχνε προς όλους ο π. Σωτήριος.

Ο αείμνηστος π. Σωτήριος απεβίωσε σε ηλικία 95 ετών στην πόλη Νάσουα. Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1929 στο χωριό Κερασιά Καρδίτσας του νομού Θεσσαλίας εκ γονέων Κωνσταντίνου και Ελένης Αλεξοπούλου. Ηταν ιερεύς βαθιάς πίστης στο Θεό και αφοσίωσης στον Ελληνισμό.

Επειτα από την αποφοίτηση του από το Λύκειο της Θεσσαλονίκης υπηρέτησε στον Ελληνικό στρατό στο τμήμα επικοινωνιών επί δύο έτη και στη συνέχεια μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1956 ως φοιτητής στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης από την οποία αποφοίτησε το 1962.

Το έτος 1964 νυμφεύθηκε με την Ελένη Χρονοπούλου στο παρεκκλήσι του Τιμίου Σταυρού της Θεολογικής Σχολής στο Μπρούκλαϊν και στη συνέχεια χειροτονήθηκε Διάκονος στον ιερό ναό της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στην πόλη Fall River της Μασαχουσέτης και Πρεσβύτερος στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου του Μάντσεστερ Νιου Χαμσάϊρ από τον αείμνηστο Επίσκοπο Αβύδου Γεράσιμο. Διορίσθηκε ιερατικός προϊστάμενος στην κοινότητα της Αγίας Τριάδος στην πόλη Lewiston Maine όπου συνέβαλλε στην αναδιοργάνωση της κοινότητας και ανέπτυξε φιλανθρωπική και κοινωνική δράση στην πόλη.

Το έτος 1968 με την αείμνηστη πρεσβυτέρα του Ελένη επισκέφθηκαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας τον τίμησε με τον σταυρό του Αγίου Ανδρέα.

Το 1972 ο π. Σωτήριος μετατέθηκε στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου, η οποία προέκυψε από την ενοποίηση των δύο προϋπαρχουσών κοινοτήτων στη Νάσουα του Αγίου Νικολάου και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι ναοί των οποίων βρισκόταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ενώ οι κοινότητες είχαν προκύψει με την τότε υπάρχουσα αψιμαχία των Βασιλικών και Βενιζελικών που υπήρχε στην Ελλάδα και είχε μεταφυτευθεί και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο π. Σωτήριος συντέλεσε στην ανάπτυξη και σταθεροποίηση της νέας κοινότητας του Αγίου Φιλίππου η οποία είχε αποκτήσει περικαλλή ναό και ευρύχωρο κοινοτικό συγκρότημα με αίθουσες συνεδριάσεων, διδασκαλίας και γυμναστήριο – κοινοτικό κέντρο. Επειτα από ιερατεία 22 ετών στην κοινότητα του Αγίου Φιλίππου ο π. Σωτήριος συνταξιοδοτήθηκε το έτος 1994 και η κοινότητα τον αποχαιρέτησε με τιμητικό δείπνο στο οποίο παρακάθισαν περί τους 450 ενορίτες. Το 1987 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος του απένειμε το οφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου.

Το 1995 ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος ζήτησε από τον π. Σωτήριο να διακόψει το καθεστώς της συνταξιοδότησης του και τον διόρισε στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στην πόλη Clinton της Μασαχουσέτης. Το 2005 τον τίμησε η Μητρόπολη Βοστώνης για την ιερατική του προσφορά. Τον περασμένο μήνα γιόρτασε την εξηκοστή επέτειο από την χειροτονία του. Ο π. Σωτήριος ήταν επί πολλές δεκαετίες αναγνώστης του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο π. Σωτήριος Καταλείπει την κόρη του Βασιλική και τον σύζυγό της, Δημήτρη, την κόρη του Κωνσταντίνα και τον σύζυγό της Αλέκο, τα εγγόνια του Αθανάσιο, Μαρία, Σωτήριο, Χρήστο, και Παναγιώτη, τον αδελφό του Γεώργιο και την σύζυγό του Κατερίνα Αλεξόπουλου, τη νύμφη του Ιφιγένεια Αλεξοπούλου, ανιψιούς και ανιψιές και άλλους συγγενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελλάδα.

Το σκήνωμα του τέθηκε σε κοινό προσκύνημα το εσπέρας της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου από τις 5 έως τις 8, στον ιερό ναό του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα Νιου Χαμσάϊρ. Το πρωί του Σαββάτου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η Εξόδιος Ακολουθία.

Αντί ανθέων όσοι επιθυμούν να τιμήσουν τη μνήμη του μπορούν να στείλουν χρηματικές δωρεές για την ενίσχυση της κοινότητας του Αγίου Φιλίππου στη Νάσουα ως εξής: St. Philip Greek Orthodox Church, 500 West Hollis Street, Nashua, NH 03062 ή στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού ως εξής: Holy Cross Greek Orthodox School of Theology 50 Goddard Avenue, Brookline MA. 02445

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου