Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Τελετή έναρξης στο Αρχαίο Στάδιο – Η πρόταση του δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας για τη σύνοδο της ΔΟΕ

 Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Σήμερα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση.

Σήμερα στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέα Νικολακόπουλο, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη και τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, Άρη Παναγιωτόπουλο με θέμα την Σύνοδο της ΔΟΕ και την προοπτική διεξαγωγής της στην Αρχαία Ολυμπία.

Η πρόταση και η τάση της Δημοτικής Αρχής της Ολυμπίας, στην οποία αναμένεται να επιμείνει κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι αυτή που είχε εκφραστεί με ψήφισμα που είχε εκδοθεί και στον οποίο αναφερόταν πως ο δήμος καλεί την ΕΟΕ να πραγματοποιήσει τη Σύνοδο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και την εκλογή του Νέου Προέδρου της Δ.Ο.Ε. στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και στον Χώρο όπου φυλάσσεται η καρδιά του Πιέρ Ντε Κουμπερντέν, να πραγματοποιήσει την Τελετή Έναρξης της Συνόδου στο Αρχαίο Στάδιο της Ολυμπίας όπου για 1200 χρόνια διεξάγονταν οι ολυμπιακοί αγώνες, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 2800 χρόνων από την πρώτη διεξαγωγή ολυμπιακών αγώνων να οργανώσει την τέλεση ολυμπιακών αγωνισμάτων εντός του αρχαίου σταδίου και να προσδιορίσει όλες οι απαραίτητες καταστατικές και θεσμικές προϋποθέσεις, ώστε η εκλογή του Προέδρου της Δ.Ο.Ε. να πραγματοποιείται μονίμως στην Αρχαία Ολυμπία με το κύρος των συμβολισμών και αξιών του Χώρου.

Παράλληλα το Δημοτικό Συμβούλιο καλεί την Ελληνική Πολιτεία να θωρακίσει θεσμικά και υλικά την Ολυμπία (μέσα από το πρόγραμμα «Ανασυγκρότηση της Ηλείας με Επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία» ) ούτως ώστε η Ολυμπία να διαδραματίσει επιτέλους σύγχρονο και ενεργό ρόλο στο Ολυμπιακό Κίνημα. Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας καλεί: • Τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. • Την Ελληνική Πολιτεία. • Την Ολυμπιακή Οικογένεια της Χώρας. • Την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. • Τους Πολίτες και Φορείς της Ηλείας.

«Πλήρης αποκατάσταση της υλικής και θεσμικής υποδομής της Αρχαίας Ολυμπίας»

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης που είχε λάβει χώρα για το θέμα αυτό, ο δήμαρχος Άρης Παναγιωτόπουλος, είχε τονίσει πως «Η ευγενής άμιλλα, η ομορφιά της νίκης αλλά και η τιμή στον ηττημένο συνθέτουν το μοναδικό πεδίο της κλασσικής αρετής. Είναι ο λόγος που ο Κουμπερντέν επέλεξε να αναβιώσει τους ολυμπιακούς αγώνες και όχι κάποιο άλλο αθλητικό γεγονός. Είναι ο Χώρος όπου τελείται η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής φλόγας και διαχέεται το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών. Κανένας άλλος χώρος σε παγκόσμιο επίπεδο δεν συγκεντρώνει όλες αυτές τις αξίες και τα ιδανικά. Η απόφαση εκλογής του προέδρου της Δ.Ο.Ε. στη Μεσσηνία, αφενός μεν απαξιώνει την Ολυμπία, αφετέρου δε αποδυναμώνει το ολυμπιακό κίνημα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου η ανθρωπότητα δοκιμάζεται από πολέμους, μετακινήσεις πληθυσμών και την κλιματική αλλαγή».

Ο Δήμαρχος κάλεσε, παράλληλα, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να ακολουθήσουν μια ενωτική στάση, αποφασίζοντας τη σύνταξη κοινού ψηφίσματος και πρόσθεσε: «πρέπει να κινητοποιήσουμε την Ελληνική Πολιτεία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, τους Πανελλήνιους Πολιτιστικούς Φορείς (Εθνικό θέατρο κλπ.) για την αλλαγή της απόφασης εκλογής του νέου προέδρου της Δ.Ο.Ε. και την πλήρη αποκατάσταση της υλικής και θεσμικής υποδομής της Αρχαίας Ολυμπίας».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, είχε χαρακτηρίσει άστοχη την αρχική ανακοίνωση του κ. Καπράλου για διεξαγωγή των εκλογών στην Αρχαία Ολυμπία, γεγονός για το οποίο δεν είχε προηγηθεί καμία συζήτηση με την ΔΟΕ ή λήψη απόφασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το προηγούμενο διάστημα, είχε επισκεφτεί την Αρχαία Ολυμπία επιτελείο της ΔΟΕ, με σκοπό να εξετάσει την ευρύτερη περιοχή για τη δυνατότητα ή μη διεξαγωγής των εκλογών εδώ και είχε αποφανθεί πως δεν διαθέτει τη δυνατότητα φιλοξενίας αυτού του πλήθους κόσμου. Επισήμανε, βέβαια, ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, αλλά η ανησυχία και η αντίδραση που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα έχει ήδη στείλει μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Τέλος, συμφώνησε στην κατάρτιση ενός κοινού ψηφίσματος, το οποίο θα κάνει ξεκάθαρη τη θέση του Δήμου και θα προτείνει τη διεξαγωγή των εκλογών στην Αρχαία Ολυμπία.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη της περιοχής ενώ το ψήφισμα που εκδόθηκε μεταξύ άλλων ανέφερε πως «Το επίπεδο των εξαιρετικών σχέσεων συνεργασίας και διαλόγου μεταξύ του Δήμου και των Ολυμπιακών Θεσμών, επικροτεί καταρχήν και επαινεί τη σκέψη και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Συνόδου στην Ελλάδα. Ωστόσο, κρίνει ότι η επιλογή της Μεσσηνίας ως Τόπος συνάντησης των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής απαξιώνει τις ίδιες τις αξίες και τα ιδανικά που καλούνται να υπηρετήσουν, αναιρώντας σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο τους ως κορυφαίο όργανο του Ολυμπιακού κινήματος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου