Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2024

Διοικητικές Εκλογές: Τέλος στα παζάρια του δεύτερου γύρου και περιορισμός των δαπανών για εκλογές

 Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024 

Νέο μαγείρεμα εκλογικών αποτελεσμάτων.  Το επόμενα μάλλον θα είναι, για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή να πάρει ποσοστό 5% και πάνω.

Όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών στη Ρόδο.

«Βόμβες» για το νέο καθεστώς που θα διέπει την αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού με ριζοσπαστικές αλλαγές ακόμα και στον τρόπο εκλογής των δημάρχων, έριξε από τη Ρόδο ο Υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, μιλώντας στο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ που άνοιξε τις πύλες του χθες το πρωί.

Στη μεγαλύτερη έκπληξη της ημέρας, ο κ. Λιβάνιος προανήγγειλε κατάργηση του Β΄ γύρου των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, λέγοντας πως οι εκλογείς θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν και δεύτερη επιλογή συνδυασμού, πλην της βασικής τους επιλογής και εφόσον κάποιος συνδυασμός δεν συμπληρώσει το 50% (ως πρώτη επιλογή), θα προσμετρούνται οι δεύτερες επιλογές από τον 3ο συνδυασμό και κάτω, ώστε να προθέτονται στον Α΄ και Β΄ συνδυασμό και έτσι να εκλεγεί η νέα δημοτική αρχή.

Η εξαγγελία Λιβάνιου πάγωσε κυριολεκτικά την αίθουσα και προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, με τους Δημάρχους να μένουν εμβρόντητοι και να μην ξέρουν πως να αντιδράσουν, θέλοντας σε πρώτη φάση να μελετήσουν την πρόταση.

Από τη πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε σχετικά: «Τέλος στα παζάρια του δεύτερου γύρου και περιορισμός των δαπανών για εκλογές». Εντύπωση προκάλεσε επίσης η αναφορά του κ. Λιβάνιου στη δυνατότητα προκήρυξης πρόωρων εκλογών εφόσον συμφωνήσουν τα 4/5 του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από πρόταση του Δημάρχου, στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας και για μία φορά σε κάθε αυτοδιοικητική περίοδο μέχρι τη λήξη αυτής. Στις υπόλοιπες αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, η κατάργηση των Δημοτικών Ενοτήτων (πρώην Δήμων) ως διοικητική ενότητα αλλά και στα ψηφοδέλτια εκλογής, αλλά και ο περιορισμός της προσαύξησης των υποψηφίων κατά 150% στο 50%. Όπως φαίνεται εκτός από την ποσόστωση των φύλων, θα υπάρχει πρόβλεψη για ηλικιακή ποσόστωση για πολίτες κάτω των 30 ετών (1/5 του συνόλου των υποψηφίων), ενώ η εκλογή ενός αιρετού δεν θα τεκμηριώνει απόσπαση στον τόπο του εφόσον υπηρετεί στο δημόσιο.

Οι εκλογές θα γίνονται τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου, ενώ οι υποψήφιοι Δήμαρχοι θα έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης υποψηφίων- δημοτικών συμβούλων που θα εκλέγονται έτσι και αλλιώς σαν άλλοι… Βουλευτές Επικρατείας. Σε δημοτικά συμβούλια έως 19 μελών θα εκλέγεται 1 τέτοια περίπτωση ενώ από 25-39 μέλη 2 υποψήφιοι. Οι Δήμοι θα έχουν δυνατότητα διενέργειας τοπικών δημοψηφισμάτων με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ οι Δήμαρχοι που υπηρετούν στο δημόσιο θα επιστρέφουν στη θέση τους σε διευθυντική θέση με το τέλος της θητείας τους. Παράλληλα, ο Θοδωρής Λιβάνιος τόνισε ότι η αύξηση των ΚΑΠ για το 2025 δεν θα είναι 53 εκατ. αλλά μια ολόκληρη ΚΑΠ (περίπου 135 εκατ.) κατέστησε σαφές ότι δεν αλλάζουν τα διοικητικά όρια δήμων και περιφερειών. Δηλαδή, παραμένουν 332 και 13 αντίστοιχα. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις προς συζήτηση και όχι αποφάσεις, όπως ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών. «Στόχος όλων μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Στόχος μας να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε την ΤΑ να κάνει αυτό για το οποίο ψηφίζεται», κατέληξε ο υπουργός.

Κ. Σακελλαροπούλου: Να σταματήσει η δημογραφική αιμορραγία

Στον σημαντικό ρόλο των δήμων σε μια εποχή σύγχρονων προκλήσεων, κυρίως της κλιματικής κρίσης, αναφέρθηκε από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών που άρχισαν νωρίτερα, χθες στη Ρόδο, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, πολιτικών αρχηγών και εκπροσώπων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Η κ. Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι οι «ζούμε πια σε εποχές υψηλής διακινδύνευσης, που επιτάσσουν την επαγρύπνηση και ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού και για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, κυρίως της κλιματικής κρίσης, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η άμεση ανταπόκριση και η βαθιά γνώση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων». Στο πλαίσιο αυτό, είπε, ο ρόλος των δήμων καθίσταται περισσότερο κρίσιμος από ποτέ, αφού βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμέτωποι των συνεπειών και των καταστροφών που αυτή επιφέρει, με αποτέλεσμα η οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας να περνάει αναπόφευκτα μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε έμφαση στη μείωση και τη γήρανση του πληθυσμού, κυρίως των πιο απομακρυσμένων δήμων, λέγοντας ότι αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα, που η ελληνική πολιτεία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπίσει. «Είναι αναγκαία η ενίσχυση των τοπικών υποδομών και η υιοθέτηση ευέλικτων και αποτελεσματικών πολιτικών που στόχο θα έχουν να ανασχέσουν τη δημογραφική αιμορραγία και να δώσουν ώθηση για ανάπτυξη, που με τη σειρά της όχι μόνο θα παρακινήσει τους δημότες να παραμείνουν στον τόπο τους αλλά θα προσελκύσει και νέους κατοίκους» τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου, προσθέτοντας ότι στη σημερινή προσέγγιση της δημοκρατίας είναι απαραίτητη μια ισχυρή και σύγχρονη αυτοδιοίκηση, αρωγός σε κάθε πολίτη, χωρίς διακρίσεις και χωρίς αποκλεισμούς.

Λ. Κυρίζογλου: Nα αυξηθεί άμεσα και «γενναία» η χρηματοδότηση των δήμων

Στην ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και «γενναία» η χρηματοδότηση των δήμων, που εξαιτίας της συνεχιζόμενης υποχρηματοδότησής τους και των μεγάλων υποχρεώσεών τους οδηγούνται σε οικονομική «κατάρρευση» τόνισε στην κεντρική ομιλία του, από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου. Υποστήριξε ότι την περίοδο αυτή οι δήμοι έχουν τα περισσότερα κονδύλια και τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη εποχή και από κάθε άλλη περίοδο για εκτέλεση πάσης φύσεως έργων από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία. «Εμείς όμως δεν μιλάμε για αυτό όταν λέμε για έλλειψη πόρων. Μιλάμε για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, που σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις παίρνουμε κάθε χρόνο από το κράτος για το λειτουργικό μας κόστος.

Εκεί, σύμφωνα με το άρθρο 259 του Καλλικράτη θα έπρεπε να λαμβάνουμε πάνω από 6 δισ. αλλά παίρνουμε 1,74 δις», υπογράμμισε ο κ. Κυρίζογλου. Θα μπορούσαν, είπε, οι δήμοι να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα, αυτό είναι το ζητούμενο από πλευράς μας, αν λάμβαναν τους πόρους, τους οποίους θα έπρεπε να αποδίδει το κεντρικό κράτος. «Εμείς ήμασταν, δυστυχώς, ο μόνος φορέας της Γενικής Κυβέρνησης που υποστήκαμε μειώσεις στην χρηματοδότηση που ξεπέρασε το 60% στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, και σήμερα ζητούμε μεγαλύτερη απόδοση των πόρων που μας αναλογούν» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Μιλώντας με αριθμούς ο κ. Κυρίζογλου γνωστοποίησε ότι 334 εκατ. ευρώ ήταν το σύνολο των πόρων που αποδόθηκαν στους δήμους για το 2024.

«Όμως», είπε, «τα χρήματα αυτά εξακολουθούν να μην επαρκούν λόγω του άδικου Τέλους ταφής, του αυξημένου ενεργειακού κόστους και του μισθολογικού γι’ αυτό και διεκδικούμε το ποσό των 450 εκατ. ευρώ για να ισοσκελίσουμε τους προϋπολογισμούς μας. Για αυτό και χρειαζόμαστε μια νέα ΚΑΠ για να ανταποκριθούμε στο τεράστιο λειτουργικό κόστος των δήμων μας χωρίς να παρακαλάμε για ενέσεις ρευστότητας».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υποστήριξε ότι η αυτοδιοίκηση λειτούργησε με ενότητα και αποφασιστικότητα και για το λόγο αυτό είπε: «αποφασίσαμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πόλεών μας. Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να ακυρώσουμε το άδικο και αντισυνταγματικό μέτρο, αυτό του Τέλους ταφής, για το οποίο παρακρατήθηκαν ποσά από τους δήμους μας. Το μέτρο είναι άδικο «χαράτσι» για κάτι που δεν ευθύνονται οι δήμοι, και αυτή την αδικία ελπίζουμε ότι θα την ανατρέψουμε, καθώς εμπιστευόμαστε την ελληνική δικαιοσύνη. Για τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης υπογράμμισε ότι «ήρθε η ώρα να γίνει πράξη αυτό που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, τη Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του κράτους. Η διοικητική μεταρρύθμιση που ζητά η Τ.Α, είναι ένα γενναίο βήμα για τη σύγκλιση της ελληνικής με την ευρωπαϊκή αυτοδιοίκηση. Πρέπει να γίνουν βήματα μπροστά».

Οι 10+10 αλλαγές 

Οι σημαντικότερες αλλαγές, οι οποίες τίθενται ως βάση διαλόγου για τη σύνταξη του νέου Ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι οι εξής:

Α. Αλλαγές στην εκλογική διαδικασία για τις αυτοδιοικητικές αρχές

  1. Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε έναν και μόνο γύρο

Οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές της χώρας θα εκλέγονται σε έναν και μόνο γύρο. Ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα επιλογής και δεύτερου συνδυασμού, στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο επί των έγκυρων ψήφων της πρώτης επιλογής, οι δύο πρώτοι σε ψήφους συνδυασμοί προκρίνονται στη δεύτερη φάση καταμέτρησης.  Οι δεύτερες ψήφοι (δεύτερη επιλογή) των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που μένουν εκτός της δεύτερης φάσης προστίθενται στις ψήφους των δύο πρώτων συνδυασμών. Επιτυχών συνδυασμός θα ανακηρύσσεται όποιος έχει συγκεντρώσει α) κατά την πρώτη φάση, το 50% + 1 ψήφο επί των εγκύρων της πρώτης επιλογής ή β) κατά τη δεύτερη φάση, τις περισσότερες ψήφους μεταξύ των δύο πρώτων συνδυασμών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι δεύτερες ψήφοι των ψηφοδελτίων των συνδυασμών που αποκλείστηκαν από τη δεύτερη φάση.

Η προτεινόμενη αλλαγή του εκλογικού συστήματος αφενός επιλύει το πρόβλημα της μειωμένης συμμετοχής των εκλογέων στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και, αφετέρου, εξαλείφει το σημαντικό κόστος διενέργειας του δεύτερου γύρου.

  1. Προαιρετική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές Δήμων και Περιφερειών

Δίνοντας ένα ακόμη εργαλείο για τη διευκόλυνση των εκλογέων στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, μετά την επιτυχημένη εισαγωγή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές του 2024, το Υπουργείο Εσωτερικών προανήγγειλε την εισαγωγή της δυνατότητας ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές για όποιον εκλογέα το επιθυμεί, διατηρώντας παράλληλα την κλασική ψηφοφορία με φυσική παρουσία.

  1. Κήρυξη πρόωρων εκλογών, εντός των 3 πρώτων ετών της πενταετούς θητείας, για το υπόλοιπο της θητείας

Η δυνατότητα αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί εφόσον συμφωνούν τα 4/5 του συνολικού αριθμού των μελών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου και ο δήμαρχος ή περιφερειάρχης αντίστοιχα. Με την αλλαγή αυτή μπαίνει τέλος σε φαινόμενα διοικητικής παράλυσης που δημιουργούνται σε περιπτώσεις ανεξαρτητοποίησης δημοτικών συμβούλων.

  1. Ορισμός επιπλέον υποψηφίων συμβούλων χωρίς σταυρό προτίμησης

Κάθε συνδυασμός θα μπορεί να ορίσει επιπλέον υποψηφίους  έως:

  • 1 υποψήφιο σε συμβούλια με έως 19 μέλη
  • 2 υποψηφίους σε συμβούλια με 25 έως 39 μέλη
  • 3 υποψηφίους σε συμβούλια με 43 μέλη

Οι υποψήφιοι αυτοί εκλέγονται μόνο αν ο συνδυασμός τους ανακηρυχθεί νικητής των εκλογών. Στόχος της αλλαγής είναι η προσέλκυση ικανών επιστημόνων και υποψηφίων εγνωσμένου κύρους, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν στις τοπικές κοινωνίες.

  1. Δημιουργία ποσόστωσης για τη συμμετοχή υποψηφίων ηλικίας έως 30 ετών στους αυτοδιοικητικούς συνδυασμούς

Στόχος η ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

  1. Κατάργησης της δυνατότητας απόσπασης αιρετών δημοσίων υπαλλήλων λόγω εκλογής

Η εκλογή αποτελεί στάση προσφοράς στα κοινά και δεν πρέπει να εργαλειοποιείται ως όχημα αποσπάσεων, αποδυναμώνοντας υπέρμετρα τη στελέχωση δημόσιων υπηρεσιών.

  1. Μείωση του αριθμού των υποψηφίων συμβούλων σε έως 50% επιπλέον των θέσεων, αντί 150% που ισχύει σήμερα

Με τη μείωση του συγκεκριμένου ποσοστού,  ένας συνδυασμός δημοτικών εκλογών σε ένα  συμβούλιο 31 μελών, αντί για έως 78 υποψηφίους, που μπορούσε να είχε το 2023, θα έχει 47.

  1. Εκλογή των δημοτικών συμβούλων ενιαία στο σύνολο του δήμου και όχι ανά δημοτική ενότητα

15 χρόνια μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και τις συνενώσεις των καποδιστριακών δήμων, δεν υφίσταται πλέον λόγος να διατηρείται η διακριτή εκλογική περιφέρεια.

  1. Ενιαίο παράβολο συνδυασμού

Το ύψος του παραβόλου θα είναι ανάλογο με τον πληθυσμό του δήμου ή της περιφέρειας.

  1. Διεξαγωγή των εκλογών την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου

Η αλλαγή αυτή θα μειώσει το χρονικό διάστημα από τη διεξαγωγή των εκλογών  μέχρι την ανάληψη καθηκόντων από τις νέες αρχές, μειώνοντας, αντίστοιχα, το ενδεχόμενο κενό εξουσίας.

Β. Αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης, την καταστατική θέση αιρετών, την εποπτεία, τις αρμοδιότητες και την οικονομική διαχείριση των ΟΤΑ

  1. Υποχρεωτική δημόσια διαβούλευση για όλες τις κανονιστικές πράξεις πριν εισαχθούν στο δημοτικό / περιφερειακό συμβούλιο.
  2. Αποκλειστικά ηλεκτρονικά τοπικά δημοψηφίσματα για θέματα αρμοδιότητας των δήμων.
  3. Σύσταση θέσης υπηρεσιακού γραμματέα σε δήμους άνω των 200.000 κατοίκων.
  4. Αύξηση της αντιμισθίας δημάρχων και αντιδημάρχων, αναστολή επαγγελματικής δραστηριότητας δημάρχου σε δήμους άνω των 20.000 κατοίκων και υποχρεωτική άδεια για το σύνολο της θητείας.
  5. Κατάργηση χωρικής αρμοδιότητας των Ελεγκτών Νομιμότητας. Κάθε πράξη που θα εισέρχεται για έλεγχο νομιμότητας θα κατανέμεται τυχαία σε Ελεγκτή Νομιμότητας άλλης χωρικής αρμοδιότητας. Συντονισμός των 7 Ελεγκτών Νομιμότητας από τον Γενικό Επόπτη Νομιμότητας ΟΤΑ.
  6. Επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων για έλεγχο νομιμότητας εντός 10 ημερών.
  7. Διατήρηση του Δημοτικού Τέλους για την κάλυψη ανταποδοτικών υπηρεσιών και καθιέρωση Τέλους Τοπικής Ανάπτυξης, με την ενσωμάτωση σε αυτό του Δημοτικού Φόρου και του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας. Το ΤΤΑ θα καθορίζεται ελεύθερα από τους δήμους και θα αξιοποιείται για την κάλυψη πάσης φύσης δαπανών και επενδυτικών δραστηριοτήτων.
  8. Επαναφορά του προληπτικού ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου για εντάλματα άνω των 15.000 ευρώ.
  9. Σύσταση Κέντρου Διαχείρισης Δημοτικών Εσόδων υπό την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, στο οποίο θα αναρτώνται κάθε είδους βεβαιωμένες οφειλές προς δήμους. Το Κέντρο αυτό θα είναι η διεπαφή της Αυτοδιοίκησης με ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και όλα τα απαραίτητα Μητρώα του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα παρέχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών των οφειλών, οι οποίες θα αποδίδονται άμεσα στους Δήμους, χωρίς να καταργηθεί η δυνατότητα πληρωμών απευθείας στους Δήμους.
  10. Ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ Δήμων, Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Κεντρικού Κράτους με 3 κριτήρια:
  • Τοπικός, περιφερειακός ή εθνικός χαρακτήρας της αρμοδιότητας
  • Ποιος μπορεί να την ασκήσει αποτελεσματικότερα προς όφελος των πολιτών
  • Τεκμήριο αρμοδιότητας κατά δέσμη πολιτικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο διάλογος για την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου της αυτοδιοίκησης, με τη σύνταξη του νέου ενιαίου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης ,έχει ήδη ξεκινήσει. Η αρμόδια Επιτροπή που θα επεξεργαστεί το σύνολο των προτάσεων όλων των φορέων, η οποία συστάθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, συνεδρίασε για πρώτη φορά τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, των δικαστικών αρχών, πανεπιστημιακών και στελεχών τόσο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και του Υπουργείου Εσωτερικών.  Μάλιστα, για την υποβοήθηση του έργου της, και με στόχο την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της σύνταξης του νέου κώδικα, συστάθηκε και λειτουργεί στο Υπουργείο Εσωτερικών η Μονάδα Σύνταξης και Εφαρμογής του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στάθης Καννής – Δήμαρχος Πύργου: «Να το δούμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή»

«Συζητήθηκε ευρύτατα και έπαιξε ρόλο η παρουσίαση του νέου χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Λιβάνιο. Μας περίμεναν πολλές εκπλήξεις, τόσο ως προς το θεσμικό μέλλον, όσο και την αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και για άλλα καινούργια πράγματα που περιμένει η τοπική αυτοδιοίκηση να συζητήσει και να προτείνει επάνω στο σχέδιο αυτό που μας εξέπληξε. Από μια πρώτη ματιά, είδα αρκετά θετικά στοιχεία, όμως πρέπει να το δούμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα και προσοχή.

Κυριαρχεί το θέμα της υποστελέχωσης των δήμων, γιατί δεν λύθηκαν με το συνέδριο, και της υποχρηματοδότησης των έργων των δήμων. Είναι ένα σοβαρό πρόβλημα και η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να προχωρήσει και να παράσχει τις υπηρεσίες της στις τοπικές της κοινωνίες. Είμαστε εδώ για να διεκδικήσουμε και να μπορέσουμε να προσφέρουμε τον καλύτερό μας εαυτό στις κοινωνίες μας και το σύνθημα του συνεδρίου μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και παλεύουμε για αυτό».

Χρήστος Χριστοδουλόπουλος – Δήμαρχος Ήλιδας: «Να επανεκκινήσει επιτέλους η αυτοδιοίκηση»

«Πιστεύω πρώτα να λυθεί το οικονομικό, γιατί από εκεί ξεκινούν και όλα τα υπόλοιπα. Έχουμε σοβαρά π ρ ο β λ ή μ α τ α , έχουμε αρμοδιότητες που μας δόθηκαν χωρίς να έχουν συνοδευτεί από τους απαραίτητους πόρους. Έχουμε την κλιματική κρίση η οποία μας χτυπάει καθημερινά την πόρτα.

Αντιπλημμυρικά έργα πρέπει να γίνουν, αντιπυρικές ζώνες πρέπει να ξεκινήσουν πολύ νωρίς, έχουμε έργα τα οποία είναι σταματημένα, δεν προχωρά το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεν ξέρουμε πότε θα ξεκινήσει. Είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απευθύνουμε για να μας δώσουν μια λύση. Έχω τρία έργα τα οποία είναι κομβικής σημασίας για τον δήμο, δεν έχουν ξεκινήσει και δεν ξέρω τι θα γίνει. Είναι έργα τα οποία έχουν ξεκινήσει αλλά έχουν διακοπή εργασιών γιατί δεν πληρώνονται.

Είναι ακόμα τα θεσμικά προβλήματα που τέθηκαν. Ακούσαμε τον Υπουργό που είπε για ένα εκλογικό σύστημα που δεν ξέρουμε τι θα γίνει και πως θα είναι. Μια πρόταση ήταν, αλλά εν πάση περιπτώσει η καρδιά της αυτοδιοίκησης χτυπά στη Ρόδο. Είναι όλοι εδώ και πιστεύω να βρήκαμε και να βρούμε ευήκοα ώτα και αυτά που άκουσαν να μπορέσουν να καθίσουν όλοι σε ένα τραπέζι και να προσπαθήσουν να βοηθήσουν την αυτοδιοίκηση, τον Α’ και Β’ Βαθμό. Ειδικά ο Α’ Βαθμός είναι αυτός που έρχεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη και τον βλέπει καθημερινά ο πολίτης.

Πρέπει να μας δώσουν τη δυνατότητα να προσλάβουμε προσωπικό μιας και έχουν αποδεκατιστεί οι υπηρεσίες. Έχουμε μηχανήματα και δεν έχουμε χειριστές, γραφεία και τεχνικές υπηρεσίες χωρίς μηχανικούς. Κάτι πρέπει να γίνει για να επανεκκινήσει επιτέλους η αυτοδιοίκηση».

Κωνσταντίνος Μητρόπουλος – δήμαρχος Ζαχάρως: «Έγινε μια εξαιρετική συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν»

Στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που για φέτος διεξάγεται στο νησί της Ρόδου, βρίσκεται και ο Δήμαρχος Ζαχάρως Κωνσταντίνος Μητρόπουλος που τόνισε: «Είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρίσκομαι και να μετέχω μιας γιορτής προβληματισμού και ανάδειξης θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πρώτου πυλώνα της δημοκρατίας των πολιτών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, έθεσε, εκ μέρους του ΔΣ της ΚΕΔΕ, τη βασική θεματολογία. Σε μια συζήτηση που εκτείνεται στο σύνολο των θεμάτων που μας απασχολούν, όπως λ.χ. η Διακυβέρνηση και τα Οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, η Κοινωνική Πολιτική, το Περιβάλλον, η Διαχείριση Υδάτων, η Πολιτική Προστασία και η Κλιματική Κρίση, συμμετέχουν, αντίστοιχα, και οι Υπουργοί της Κυβέρνησης. Ευελπιστώ και πιστεύω πως η φωνή μας θα μεταφέρει με επιτυχία τους προβληματισμούς και τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θα συμβάλλουμε στην επίλυση χρόνιων αλλά και επίκαιρων θεμάτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου