Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, 2024
Σε μια ελπιδοφόρα ελαιοκομική περίοδο φαίνεται πως εξελίσσεται η φετινή για τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με την πώληση ελαιοραβδιστικών και άλλων μηχανημάτων για το σκοπό αυτό, αφού ο αν μη τι άλλο καλύτερος ποσοτικά και ποιοτικά καρπός έχει οδηγήσει τους παραγωγούς να εξοπλιστούν καταλλήλως προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρώσουν με επιτυχία και ασφάλεια την ελαιοσυγκομιδή.
Οι επιχειρηματίες του χώρου εξέφρασαν αρχικά την άποψή τους για την φετινή χρονιά και την καλύτερη εικόνα που παρουσιάζει συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ δεν παρέλειψαν να επικεντρωθούν και στη μεγαλύτερη ζήτηση που αντίκρισαν στα προϊόντα τους. Μεταξύ άλλων, σχολίασαν τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στους καρπούς η ανομβρία των τελευταίων ετών και παράλληλα επικεντρώθηκαν και στη συγκομιδή που τη φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη φορά.
«Ίσως έχουμε την καλύτερη χρονιά στην εικοσαετία»
Ο επί χρόνια επαγγελματίας του χώρου Δημήτρης Αυγέρος επικεντρώθηκε στην καλή φετινή χρονιά, αλλά και στις αιτίες που τα τελευταία χρόνια οι χρονιές δεν πήγαν όπως θα ήθελαν οι παραγωγοί. Ειδικότερα σημείωσε: «Σίγουρα η ελαιοσυγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα, ωστόσο οι ποιότητες είναι εξαιρετικές. Προσωπική άποψη είναι πως ίσως έχουμε την καλύτερη χρονιά στην εικοσαετία λόγω θερμότητας καλοκαιριού και μη ύπαρξης δάκου. Βέβαια, λόγω θερμικού στρες και ξηρασίας παρατηρείται φυλλόπτωση σε μερικούς ελαιώνες.
Οι ελαιώνες Δυτικής Πελοποννήσου είναι καλύτεροι από τις τελευταίες χρονιές σε ό,τι αφορά τη συνολική εικόνα, παρά την ξηρασία Οκτωβρίου. Τα προβλήματα εντοπίζονται στην Πύλο όπου δεν έχει βρέξει καθόλου, καθώς και σε Κορινθία μέχρι Αργολίδα και σε κάποιες περιοχές της Κρήτης. Ο Απρίλιος ήταν θερμότερος από τον μέσο όρο και ξύπνησαν τα δέντρα νωρίτερα, με τις διαφορές να μην εντοπίζονται εύκολα παρά μόνο με τα ποσοστά ελαιοπεριεκτικότητας που δεν είναι άσχημα. Ως επιχείρηση έχω ρεκόρ πωλήσεων που οφείλεται στη δική μας προσέγγιση. Το μηχάνημά μας αντιμετωπίστηκε θετικότατα, πουλάμε πανελλαδικά μηχανήματα και κάνουμε εξαγωγή στο εξωτερικό. Πάντως μετά την καταστροφή στη Βαλένθια, είναι γεγονός ότι η τιμή σταθεροποιήθηκε και ίσως να έχει και τάσεις ανόδου, παρότι εκεί που έγινε η καταστροφή δεν είναι η κυρία ελαιοπαραγωγική περιοχή της Ισπανίας. Εμπορικά και ψυχολογικά έχει επηρεάσει σίγουρα την παραγωγή και τις τιμές και σταμάτησε η όποια πιθανότητα πτώσης.
Η Ιταλία είναι χαμηλά σε παραγωγή, ενώ η Τουρκία που έχει μεγάλη παραγωγή αντιμετωπίζει προβλήματα εισόδου στην Ε.Ε. Τέλος, ο καταναλωτής ίσως πρέπει να ψάξει περισσότερο τιμές παραγωγού και να λαμβάνει το προϊόν κατευθείαν από τον παραγωγό ή το ελαιοτριβείο».
«Φέτος υπάρχει καρπός συγκριτικά με πέρυσι»
Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας Γιώργος Αντωνόπουλος έκανε και αυτός λόγο για καλύτερη χρονιά που φαίνεται και στην ποιότητα και στην ποσότητα, ενώ χαρακτήρισε ως αρνητικό στοιχείο τις βροχές που δεν έπεσαν και οδήγησαν τους παραγωγούς να μπουν στα χωράφια νωρίτερα για να προλάβουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Έχει ξεκινήσει καλά η φετινή ελαιοσυγκομιδή.
Απ’ ό, τι μου λένε υπάρχει καρπός, ωστόσο πρέπει να δούμε πόσο θα κυμανθεί η τιμή λαδιού. Σίγουρα υπάρχει οικονομική στενότητα για όλους, όμως θετικό είναι ότι φέτος υπάρχει καρπός συγκριτικά με πέρυσι. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε μηχανήματα σε αντίθεση με πέρυσι που η κίνηση ήταν μικρότερη. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως η φετινή ελαιοσυγκομιδή έχει ξεκινήσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες νωρίτερα.
Προσπαθούν όλοι να τις μαζέψουν νωρίτερα. Αρνητικό στοιχείο είναι οι βροχές που δεν υπήρξαν φέτος, γεγονός που έχει επηρεάσει τον καρπό και οδηγεί τους παραγωγούς να τις μαζέψουν νωρίτερα και να προλάβουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Πέρυσι υπήρχε ποιότητα και όχι ποσότητα, ωστόσο φέτος θεωρώ πως θα υπάρχει το αντίθετο αποτέλεσμα, κάτι που θα οδηγήσει σε πτώση τιμών. Παράλληλα υπάρχει γκρίνια για ακριβά μεροκάματα και έλλειψη εργατικού δυναμικού».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου