Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΑΘΗΝΑ. H απάντηση της Αθήνας στο πρόβλημα της λειψυδρίας που τελευταία γίνεται όλο και πιο οξύ θα είναι με την επαναλειτουργία του αρχαίου Υδραγωγείου του Αδριανού, σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα «New York Times» σε εκτενές δημοσίευμά της.
«Εχουμε ένα αρχαίο μνημείο και ένα κατόρθωμα μηχανικής που φέρνουμε στο παρόν για να εξοικονομήσουμε νερό και να δροσίσουμε την πόλη», είπε στην «ΝΥΤ» η Κατερίνα Δημητρού της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Αθηνών, η οποία έχει συνεργαστεί με το υπουργείο Πολιτισμού και τις τοπικές αρχές για να αναβιώσει το υδραγωγείο.
Στόχος είναι να συμπληρωθεί η παροχή νερού, να βοηθηθεί ο δροσισμός των περιοχών με την άρδευση χώρων πρασίνου και, γενικότερα, είπε η κ. Δημητρού, «να δημιουργήσουμε μια νέα κουλτούρα νερού».
Γνωστό ως το Υδραγωγείο του Αδριανού, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα που το παρήγγειλε τον δεύτερο αιώνα μ.Χ. ώστε οι Ρωμαίοι να μπορούν να έχουν λουτρά, η κατασκευή στη συνέχεια τροφοδοτούσε την Αθήνα με νερό για αιώνες — απαγορευμένης διακοπής κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα, όταν μεγάλο μέρος της υπέστη ζημιές.
Το μήκους 15 μιλίων κυρίως υπόγειο δίκτυό του εξακολουθεί να τρέχει κάτω από την πόλη και οι τοπικές αρχές το περιγράφουν ως το μακρύτερο λειτουργικό υπόγειο υδραγωγείο της Ευρώπης. Επίσης βασικά εξακολουθεί να λειτουργεί, μεταφέροντας νερό από όχθες ποταμών και υδροφορείς κατά μήκος μιας επικλινής διαδρομής.
Αλλά μετά την κατασκευή του πρώτου μεγάλου φράγματος της Αθήνας στις αρχές του 20ού αιώνα για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για νερό, το υδραγωγείο εγκαταλείφθηκε σε μεγάλο βαθμό.
«Δουλεύει ακόμα, αλλά το νερό σπαταλιέται», είπε ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, διευθυντής έργου στην τοπική αρχή του Χαλανδρίου, ένα προάστιο της Αθήνας που αποτελεί πεδίο δοκιμών για την πρωτοβουλία. «Ρέει μέχρι την κεντρική δεξαμενή και μετά ενώνεται με το αποχετευτικό σύστημα και βγαίνει στη θάλασσα. Κανείς δεν το χρησιμοποιεί».
Τώρα, ένας νέος αγωγός μήκους δυόμισι μιλίων που θα εισχωρήσει στο υδραγωγείο θα παρέχει σε πολλά σπίτια, καθώς και σε σχολεία και πάρκα μια νέα πηγή νερού έως τον Μάρτιο, είπε ο κ. Γιοβανόπουλος. Τα σπίτια που βρίσκονται πλησιέστερα στον αγωγό θα συνδεθούν απευθείας και τα πιο μακριά θα τροφοδοτούνται με φορτηγά, είπε, σημειώνοντας ότι το νερό θα είναι δωρεάν για τους πρώτους έξι μήνες.
Το νερό, το οποίο δεν είναι πόσιμο, θα προορίζεται για πλύσιμο και κηπουρική για να βοηθήσει στη διατήρηση του πόσιμου νερού που διαφορετικά θα πήγαινε σε τέτοιες χρήσεις. Ο τελικός στόχος είναι να επεκταθεί το έργο σε άλλους επτά δήμους υπό τους οποίους λειτουργεί το υδραγωγείο, εξοικονομώντας πάνω από 250 εκατομμύρια γαλόνια νερού ετησίως, είπε ο κ. Γιοβανόπουλος.
Το πιλοτικό έργο , το οποίο υποστηρίχθηκε με 3,1 εκατομμύρια ευρώ, περίπου 3,3 εκατομμύρια δολάρια, από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κέρδισε επίσης διεθνή αναγνώριση για την αστική καινοτομία και λειτουργεί ως πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Οι διοργανωτές του έργου μοιράζονται την τεχνογνωσία τους με άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Serpa της Πορτογαλίας, η οποία ελπίζει να επαναχρησιμοποιήσει ένα υδραγωγείο του 17ου αιώνα για την άρδευση χώρων πρασίνου και την παροχή τοπικών κατοικιών, και τη Ρώμη, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για τη συνεργατική φύση της πρωτοβουλίας της Αθήνας, ιδιαίτερα τη συμμετοχή των πολιτών.
Ο Μιγκέλ Σέρα (Miguel Serra), της δημοτικής αρχής της Serpa, είπε ότι το έργο της Αθήνας είχε «φανταστικές ιδέες να προωθήσει», όπως «την επαναχρησιμοποίηση του νερού για δημόσια άρδευση ή τη δημιουργία νέων χώρων πρασίνου και τη σύνδεση με την τοπική κοινωνία».
Πολλοί στην Αθήνα δεν γνωρίζουν το υδραγωγείο ή τα σχέδια αναζωογόνησης, συμπεριλαμβανομένης της γύρω περιοχής. Η κεντρική του δεξαμενή βρίσκεται σε μια δημόσια πλατεία που λέγεται Δεξαμενή, στο Κολωνάκι, που προσελκύει πλήθη για έναν υπαίθριο κινηματογράφο και ένα καφέ που ήταν σημείο συνάντησης για τους Ελληνες συγγραφείς στις αρχές του 20ού αιώνα.
«Το 95% των πελατών δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει το υδραγωγείο», είπε ο Νεκτάριος Νικολόπουλος, 48 ετών, ιδιοκτήτης του καφέ. «Ξέρουν τη Δεξαμενή για το καφενείο, όχι για την ιστορία του».
Ετσι, οι τοπικές αρχές συνεργάστηκαν με μια μη κερδοσκοπική ομάδα για να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με το υδραγωγείο, πραγματοποιώντας περιηγήσεις σε ορόσημα στο επίπεδο του εδάφους, όπως η κεντρική δεξαμενή, την οποία οι επισκέπτες μπορούν να δουν από τα παράθυρα στην πρόσοψή του.
Ωστόσο, εκατοντάδες κάτοικοι του Χαλανδρίου συνέβαλαν καθοριστικά στην εκκίνηση του έργου.
Η Χριστίνα Χρηστίδου, 56 ετών, είναι μία από τους περίπου 250 κατοίκους που έχουν κάνει αίτηση για σύνδεση των κατοικιών τους στο νερό του υδραγωγείου. Αν και αρχικά αγνοούσε το υδραγωγείο, βοήθησε στη διοργάνωση εργαστηρίων για την κοινότητα και τα σχολεία, τα οποία βοήθησαν στην ανακαίνιση των χώρων πρασίνου πάνω από τη διαδρομή του υδραγωγείου.
«Παλιά αφήναμε το ντους σε λειτουργία, αλλά τώρα αγωνιούμε για το πόσο νερό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε», είπε η κ. Χρηστίδου, μέλος της κοινότητας Αδριανού, ενός συλλόγου που πιέζει τους κατοίκους να διαχειρίζονται τη διανομή του νερού του υδραγωγείου.
Η πρόκληση μιας ευρύτερης αλλαγής νοοτροπίας θα πάρει χρόνο, δήλωσαν αξιωματούχοι. Αλλά είπαν ότι το υδραγωγείο προσέφερε μια προοπτική στραμμένη προς το μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου