Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024
Η ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης για το κτίριο Σένγκεν που περιλαμβάνεται στην ανάπλαση της Χερσαίας Ζώνης του Κατακόλου είναι σύμφωνα με τα όσα τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων Βασίλης Γιαννόπουλος κατά την διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, ο κύριος λόγος που παρατηρείται καθυστέρηση στην επανέναρξη των εργασιών.
Ειδικότερα, στο θέμα που έφερε προς συζήτηση στην συνεδρίαση, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “ Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα ”, Κώστας Διαμαντόπουλος, ο κ. Γιαννόπουλος αρχικά ανέφερε πως το έργο της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη δεν «σέρνεται» όπως ακούστηκε και καλό θα είναι να μην λέγεται αυτό, διότι είναι αναληθές.
«Πράγματι υπήρξε διακοπή εργασιών γιατί υπήρχε ένα πρόβλημα με την πληρωμή κάποιων λογαριασμό της αναδόχου εταιρείας. Αυτά όμως έχουν ξεπεραστεί πλέον, πληρώθηκαν οι λογαριασμοί αυτοί και ο εργολάβος έχει κάνει έναρξη εργασιών. Δεν δουλεύεται το έργο βέβαια στο 100%. Λόγω καιρού δεν είναι εφικτό αυτό και ειδικότερα μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις καθώς είναι ένα έργο που έχει πολλά χωματουργικά, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν γίνει, έχει ασφαλτικά τα οποία δεν μπορεί να γίνουν και αυτή τη στιγμή το μόνο κομμάτι που μπορεί να δουλευτεί είναι η κατασκευή της γέφυρας του Ιάρδανου όπου έχουν παραληφθεί οι ποσότητες των υλικών που απαιτούνται. Μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία που όπως αντιλαμβάνεστε δεν θα μπορούσε να έχει γίνει τους προηγούμενες μήνες όταν ο εργολάβος είχε απλήρωτους λογαριασμούς γιατί θα έπρεπε να έχει την δυνατότητα την οικονομική να προπληρώσει και να καταβάλει τα ποσά που απαιτούνταν για τη γέφυρα. Σε ότι αφορά λοιπόν, την παράκαμψη του Αγίου Ιωάννη, δεν υφίσταται και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος », τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τώρα το έργο της χερσαίας ζώνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων ο Βασίλης Γιαννόπουλος τόνισε πως μετά τη δημοπράτηση του έργου και όταν υπήρξε και η συμβασιοποίησή του, το Υπουργείο Ναυτιλίας έθεσε στην ΠΔΕ την υποχρέωση να υπάρξει μία εναρμόνιση της σύμβασης της μελέτης κατασκευής του συγκεκριμένου έργου με μία οδηγία κοινοτική καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα προχωρούσε το έργο.
«Η μελέτη που είχαμε στα χέρια μας και μάλιστα πρέπει να πούμε ότι είχε κατατεθεί και είχε εγκριθεί το 2018 και είχε ελεγχθεί από την τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Ηλείας είχε ένα κενό. Μια χαρά ήταν η μελέτη, δεν λέει κανείς το αντίθετο, απλά σε ό,τι αφορά το κτίριο Σένγκεν που είναι το κύριο έργο της χερσαία ζώνης, υπήρχε ένα κενό σε αυτή την κοινοτική οδηγία, μία λεπτομέρεια η οποία όμως ήταν πολύ πολύ σημαντική και εάν δεν κάναμε εναρμόνιση με αυτή δεν θα μπορούσε να προχωρήσει το έργο. Αυτό όμως συνεπάγεται μια σειρά από πολλές αλλαγές στην μελέτη που επί της ουσίας την άλλαζε σχεδόν εξ’ ολοκλήρου», τόνισε αρχικά ο κ. Γιαννόπουλος και πρόσθεσε πως η εύκολη λύση θα ήταν αφού υπάρχει αυτή η τόσο μεγάλη αλλαγή στην μελέτη να πάμε σε διάλυση της εργολαβίας και σε επαναδημοπράτηση του έργου με το σωστό τρόπο.
«Δεν το κάναμε προκειμένου να διαφυλάξουμε το έργο και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε ‘’εσωτερικά’’ το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί. Αυτό λοιπόν μας οδήγησε σε μία επικαιροποίηση της μελέτης που αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί για τα δύο άλλα κτίρια και μένει να ολοκληρωθεί και για το κτίριο Σένγκεν» πρόσθεσε.
Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων ανέφερε πως «μία άλλη επίσης εύκολη λύση θα ήταν να πούμε πως αφού έχουμε την επικαιροποιημένη μελέτη για τα δύο άλλα κτίρια, προχωράμε σε εργασίες σε αυτά και αφήνουμε έξω το Σένγκεν. Μα δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί στην ουσία το έργο αυτό είναι το Σένγκεν. Τα άλλα είναι κάποια συνοδά έργα και το έργο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια ολότητα εξ ολοκλήρου και για τα τρία κτίρια. Για αυτό το λόγο λοιπόν έχει δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση που πιστεύω να την ξεπεράσουμε».
Π. Σακελλαρόπουλος: «Κατάκολο και Πάτρα μπορούν να λειτουργήσουν ως ενιαίο σύνολο»
Κατά την διάρκεια της συζήτησης, επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της προοπτικής αξιοποίησης του λιμανιού Κατακόλου από το ΤΑΙΠΕΔ και όλα αυτά που ακούγονται σχετικά με την συνδυαστική λειτουργία του με τον Λιμένα Πατρών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων σημείωσε πως «έχουν φτάσει και εμένα στα αυτιά μου όλα αυτά που ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Είναι κάτι για το οποίο όμως δεν μας έχουν ‘’ενοχλήσει’’ εμάς στην Περιφέρεια. Έχω πληροφορηθεί ότι έχουν υπάρξει κάποιες συζητήσεις με τον δήμο Πύργου. Προσωπικά πιστεύω πως ανάλογα και με το αν υπάρξει κάποια τέτοια εξέλιξη, η Περιφέρεια είναι εδώ για να διαμορφώσει το πλαίσιο και να καθορίσει και τον τρόπο που θα μπορούσε να προχωρήσει όλο αυτό και φυσικά να διαφυλάξει την όλη διαδικασία».
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος τόνισε πως «εμάς μας ενδιαφέρει η ισόρροπη ανάπτυξη και στις τρεις περιφερειακές ενότητες. Η κρουαζιέρα στο Κατάκολο με την ολοκλήρωση του δρόμου Πάτρα – Πύργος θα αναπτυχθεί αλλά η χρήση της κρουαζιέρας των λιμένων στο Κατάκολο και την Πάτρα μπορούν να λειτουργήσουν ως ενιαίο σύνολο ώστε ο ένας λιμένας να επιχειρεί συμπληρωματικά και συνεργατικά με τον άλλο χωρίς ανταγωνιστικό χαρακτήρα και βεβαίως άλλης στρατηγικής σημασίας είναι το λιμάνι της Πάτρας και άλλης του Κατακόλου και δεν έχει να φοβηθεί τίποτα το Κατάκολο ούτε από την Πάτρα ούτε από την Ηγουμενίτσα».
Κ. Διαμαντόπουλος: «Ολοκλήρωση έργων και επαναβεβαίωση της αυτόνομης λειτουργίας του λιμένα Κατακόλου»
Nωρίτερα, ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης “ Μαζί Αλλάζουμε – Δυτική Ελλάδα ”, Κώστας Διαμαντόπουλος φέρνοντας το θέμα προς συζήτηση στη συνεδρίαση ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Το λιμάνι Κατακόλου παρά τα προβλήματά του παραμένει δημοφιλής προορισμός για την κρουαζιέρα. Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία του 2023 βρίσκεται στην 6η θέση με 206 αφίξεις κρουαζιερόπλοιων και 390153 επιβάτες.
Τα έργα που υλοποιεί η Περιφέρεια και θα πρόσθεταν αξία στο λιμάνι, κυριολεκτικά σέρνονται (χερσαία ζώνη, παράκαμψη Αγίου Ιωάννη).
Οι πανηγυρικές ανακοινώσεις για επανέναρξη των εργασιών στη χερσαία ζώνη τον περασμένο Ιούνιο δεν επιβεβαιώθηκαν ποτέ.
Πιο συγκεκριμένα το Μάιο του 2024 ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών είχε δηλώσει “…..μέσα στον Ιούνιο θα έχουμε έναρξη των εργασιών στη χερσαία ζώνη του Κατακόλου και μπορώ να πω ότι ο Ιούνιος και ο Ιούλιος θα είναι δύο απόλυτα παραγωγικοί μήνες, με πλήρη εξέλιξη του έργου….”
Πρόσφατα διαβάσαμε δήλωση του Πρόεδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου ότι ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες με την επικαιροποίηση της μελέτης για τα δύο από τα τρία κτίρια και πλέον μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση των εργασιών.
Τώρα πώς τον Ιούνιο θα υπήρχε πλήρη εξέλιξη του έργου ενώ δεν είχαν επικαιροποιηθεί οι μελέτες, αυτό είναι μια άλλη ιστορία….
Σχετικά τώρα με την παράκαμψη Αγίου Ιωάννη διαβάσαμε πρόσφατα ότι με απόφαση της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ηλείας, διακόπηκε η αποδοχή της δήλωσης του αναδόχου για διακοπή εργασιών μετά την εξόφληση και της 9ης εντολής πιστοποίησης εργασιών. Θυμίζουμε ότι τους τρεις τελευταίους μήνες ο ανάδοχος του έργου είχε προχωρήσει σε διακοπή εργασιών με τουλάχιστον τέσσερις λογαριασμούς να παραμένουν απλήρωτοι…
Και εδώ χρειάζεται μια επίσημη ενημέρωση τόσο για τη μέχρι σήμερα πρόοδο των εργασιών όσο και το χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου. Όπως και για το αν υπάρχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις.
Παράλληλα το ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζεται σενάρια για κοινή εκμετάλλευση της κρουαζιέρας σε Κατάκολο και Πάτρα. Για το σκοπό αυτό έχει προκηρυχθεί και σχετική μελέτη.
Στο σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ προστέθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα σε συνέδριο στην Πάτρα για συμπληρωματική λειτουργία των δύο λιμανιών…
Αναρωτιέμαι αν ο Υφυπουργός θα πρότεινε το ίδιο για την Κέρκυρα που εκλέγεται βουλευτής και την Ηγουμενίτσα.
Στο ίδιο συνέδριο ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ τοποθετήθηκε για ισόρροπη ανάπτυξη Κατακόλου και Πάτρας….
Τι κοινό μπορεί να έχει ένα λιμάνι όπως του Κατακόλου το οποίο προσεγγίζουν περίπου 200 κρουαζιερόπλοια με 400 χιλ. επιβάτες το χρόνο κι ένα λιμάνι όπως της Πάτρας που η κρουαζιέρα είναι περίπου στο μηδέν….
Ποια οικονομική, διοικητική, διαχειριστική λογική θα μπορούσε υπερασπιστεί ένα τέτοιο σχήμα;
Είναι απόλυτα θεμιτό ο Οργανισμός Λιμένος Πάτρας, οι ναυτιλιακοί πράκτορες, το Επιμελητήριο Αχαΐας να επιθυμούν την ανάπτυξη του λιμανιού της Πάτρας. Ένα τέτοιο εγχείρημα όμως δεν μπορεί να εξελιχθεί σε βάρος της αυτόνομης λειτουργίας του Κατακόλου.
Διαβάσαμε τα όσα ανέφερε ο Περιφερειάρχης σε μια μάλλον προσεκτική τοποθέτησή του για ένα σχέδιο «τουριστικής κινητικότητας», μέσω του οποίου, ο επισκέπτης που φτάνει με κρουαζιερόπλοιο στο Κατάκολο θα μπορεί να επισκέπτεται και την Πάτρα εφόσον το επιθυμεί, ή ο επισκέπτης που θα φτάνει με κρουαζιερόπλοιο στην Πάτρα θα μπορεί να φτάνει εύκολα και στην Αρχαία Ολυμπία. Αντιλαμβάνομαι ότι ο Περιφερειάρχης προσπαθεί τουλάχιστον επικοινωνιακά να τετραγωνίσει τον κύκλο. Θα περίμενα όμως να ρωτήσει τον Υφυπουργό γιατί δεν περιλαμβάνεται το Κατάκολο στα λιμάνια για τα οποία εκπονείται μελέτη σκοπιμότητας για την ηλεκτροδότηση των πλοίων που ελλιμενίζονται. Η Πάτρα είναι μεταξύ των λιμανιών αυτών. Θα πρότεινα στον Περιφερειάρχη να αναλάβει μια πρωτοβουλία αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει η Περιφέρεια ώστε να μελετηθεί και να υλοποιηθεί η ηλεκτροδότηση πλοίων με χρήση ΑΠΕ και στο Κατάκολο σε συνεργασία με το ΔΛΤ.
Ταυτόχρονα όμως διαβάσαμε τα όσα ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού για Κέντρο Κρουαζιέρας στην Πάτρα και Κόμβο τη Δυτική Ελλάδα. Δε θέλω να πιστεύω ότι ο Αντιπεριφερειάρχης που έχει αρκετές συμπάθειες στην Ηλεία περιγράφει ένα μοντέλο διοίκησης τύπου hub and spoke που το Κατάκολο θα λειτουργεί σ’ ένα καταναγκαστικό πλαίσιο και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται στην Πάτρα.
Οι δυο αυτές προσεγγίσεις μάλλον αποκλίνουν προκαλώντας σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις της Περιφέρειας.
Η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι Κατακόλου και η επαναβεβαίωση της αυτόνομης λειτουργίας του θα διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξή του».
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου