Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
Τα ελίτ πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχουν ένα διαφαινόμενο πρόβλημα με τα χρήματα που θα μπορούσε να ενταθεί
Μια θέση στα ελίτ αμερικανικά πανεπιστήμια είναι περιζήτητη και συχνά πανάκριβη, αλλά τα επίλεκτα πανεπιστήμια της Αμερικής αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα που εν μέρει δημιούργησαν τα ίδια.
Μπορεί να μην φαίνεται έτσι σε σύγκριση με τον ευρύτερο κόσμο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΗΠΑ. Τα αποκαλούμενα ιδρύματα Ivy League και μια χούφτα παρόμοια πανεπιστήμια όπως το Στάνφορντ, το Ντιουκ και το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δεν έχουν απλώς την ευλογία να διαθέτουν κύρος και εξαιρετικούς φοιτητές και καθηγητές, έχουν επίσης τα περισσότερα χρήματα και τους πλουσιότερους αποφοίτους. Αντίθετα, τα δημόσια και ιδιαίτερα τα μικρότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια περικόπτουν προσωπικό και προγράμματα και πολλά κλείνουν οριστικά.
Χάρβαρντ: Οι δωρεές μειώνονται, τα δίδακτρα αυξάνονται
Το Χάρβαρντ, που τώρα μπαίνει στον τέταρτο αιώνα του, θα επιβιώσει σχεδόν σίγουρα για έναν ακόμη. Αλλά υπάρχουν οικονομικά προβλήματα κάτω από την επιφάνεια που θα μπορούσαν να ενταθούν εάν η ανοδική αγορά σκοντάψει και ειδικά εάν εφαρμοστούν ορισμένες προτεινόμενες πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ, σημειώνει η Wall Street Journal.
Το απίστευτο καταπίστευμα του Χάρβαρντ
Το καταπίστευμα 53,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Χάρβαρντ είναι τόσο τεράστιο που η διαφορά μεταξύ μιας καλής και μιας μέτριας επενδυτικής απόδοσης μεταφράζεται σε ασύλληπτα για τα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα ποσά. Ο πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς, εκτίμησε φέτος ότι αν το Χάρβαρντ ήταν σε θέση να συμβαδίσει με άλλα ελίτ πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, θα είχε 20 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα.
Αλλά ακόμη και τα άλλα ιδρύματα σε επίπεδο Χάρβαρντ δεν τα πάνε όσο καλά θα μπορούσαν. Ο βετεράνος επενδυτικός σύμβουλος Ρίτσαρντ Ένις έγραψε αυτό το μήνα ότι το υψηλό κόστος και οι «ξεπερασμένες αντιλήψεις ανωτερότητας» παρεμπόδισαν τις αποδόσεις των κεφαλαίων των ελίτ ιδρυμάτων, οι οποίες θα μπορούσαν να αξίζουν 20% περισσότερο, εάν επενδύονταν σε ένα κλασικό μείγμα μετοχών και ομολόγων.
Το Χάρβαρντ διαθέτει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του κεφαλαίου του σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, hedge funds ή ακίνητα και μόλις το 14% σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο δημόσιο. Η Harvard Management Company- HMC δεν ανακοινώνει αποδόσεις στις αναφορές της, αλλά ο Ένις εκτιμά ότι το συνολικό κόστος διαχείρισης για τέτοια περιουσιακά στοιχεία είναι εύκολα 3%, κάτι που είναι σημαντικό βάρος.
Τα έξοδα δεν είναι το μόνο ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι δωρεές μειώθηκαν και το κόστος αυξήθηκε. Το Χάρβαρντ αντιμετώπισε επίσης μεγάλες επενδυτικές απώλειες και ζητήματα εξασφαλίσεων σε παράγωγα. Με τα χρήματα ήδη δεσμευμένα στο πανεπιστήμιο, η HMC αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει στοιχεία σε δυσμενείς τιμές και το πανεπιστήμιο αναγκάστηκε να δανειστεί για να καλύψει το έλλειμμα.
Σήμερα δεν αντιμετωπίζει την ίδια έκθεση σε παράγωγα, αλλά οι αξίες ιδιωτικών μετοχών θα μπορούσαν να είναι περισσότερο θεωρητικές παρά πραγματικές εάν θα έπρεπε να ρευστοποιήσει γρήγορα. Οι επενδύσεις με μεγαλύτερη ρευστότητα έχουν άλλα πλεονεκτήματα. Πέρυσι το πανεπιστήμιο βασίστηκε στο κονδύλι για το 37% του προϋπολογισμού του, από περίπου το ένα πέμπτο του προϋπολογισμού πριν από 20 χρόνια.
Οι δωρεές μειώνονται
Αυτό έρχεται καθώς οι δωρεές φθίνουν. Παρά την άνθηση του χρηματιστηρίου, το Χάρβαρντ είπε ότι οι δωρεές των αποφοίτων μειώθηκαν κατά 15% το περασμένο οικονομικό έτος εν μέσω αγανάκτησης για τον χειρισμό του πανεπιστημίου στον αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη. Το Columbia και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια γνώρισαν ακόμη πιο απότομες πτώσεις.
Δύο πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω τα οικονομικά των ελίτ πανεπιστημίων. Η μια είναι ένας φόρος 1,4% που επιβάλλεται βάσει νόμου του 2017 σε δωρεές πάνω από $500.000 ανά φοιτητή σε σχολές με περισσότερους από 500 φοιτητές, και γίνεται λόγος για αύξηση της εισφοράς.
Πολύ πιο δαπανηρό θα ήταν κανόνες για βίζα που καθιστούν δυσκολότερη ή λιγότερο ελκυστική για ξένους φοιτητές να φοιτήσουν στις ΗΠΑ. Η εγγραφή ξένων υπέστη μεγάλο πλήγμα κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ.
Ακόμα κι αν οι ξένοι φοιτητές δεν αισθάνονται ανεπιθύμητοι, οι οικονομικές πολιτικές που έχουν ενισχύσει την αξία του δολαρίου σε σχέση με τα ξένα νομίσματα θα μπορούσαν να καταστήσουν τα ήδη ακριβά κολέγια των ΗΠΑ, με συνολικό κόστος φοίτησης που πλησιάζει τα $100.000 το χρόνο, μη ελκυστικά σε σχέση με τα ευρωπαϊκά, βρετανικά ή αυστραλιανά πανεπιστήμια.
Τα εγχώρια δημογραφικά στοιχεία δεν θα βοηθήσουν. Ο Πολ Γουαϊνστάιν. του Ινστιτούτου Προοδευτικής Πολιτικής γράφει ότι, από το επόμενο έτος, τα πανεπιστήμια θα αντιμετωπίσουν μια «κατολίσθηση εγγραφών» που θα τα δει να χάνουν 575.000 φοιτητές μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ωστόσο, μια ακμάζουσα χρηματιστηριακή αγορά και ο ανταγωνισμός για τα δίδακτρα των φοιτητών οδήγησε σε μαζική ανάπτυξη των πανεπιστημιακών γραφειοκρατιών που υπερβαίνει κατά πολύ τις προσλήψεις μονίμου προσωπικού. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται από τετραετή ιδρύματα και ο Γουαϊνστάιν σημειώνει ότι ορισμένοι στην πραγματικότητα έχουν περισσότερους υπαλλήλους από φοιτητές, συμπεριλαμβανομένων των Duke και του Caltech.
Όσο πιο ελίτ είναι το κολέγιο, τόσο λιγότερο θα υποφέρουν από μείωση των συνολικών εγγραφών στις ΗΠΑ. Μόνο το Χάρβαρντ, για παράδειγμα, απέρριψε περισσότερους από 50.000 υποψήφιους πέρυσι. Ωστόσο, μια πτώση των μετοχών ή μια αποκάλυψη που να δείχνει ότι τα αδιαφανή ιδιωτικά κεφάλαιά τους δεν είναι τόσο πολύτιμα όσο φαίνονται στα χαρτιά, μπορεί να είναι άσχημα μαντάτα.
Ο.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου