Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι ο πλανήτης μας κρύβει περίπου 6,2 τρισεκατομμύρια τόνους υδρογόνου σε βράχους και υπόγεια αποθέματα- περίπου 26 φορές την ποσότητα του πετρελαίου που θεωρείται ότι απομένει (1,6 τρισεκατομμύρια βαρέλια, το καθένα περίπου 0,15 τόνων)- ωστόσο το πού βρίσκονται όλα αυτά τα κοιτάσματα παραμένει άγνωστο.
Το περισσότερο υδρογόνο βρίσκεται είτε σε πολύ μεγάλο βάθος είτε πολύ μακριά από ακτές και κάποια από τα κοιτάσματα είναι μάλλον πολύ μικρά για να εξορυχθούν με τρόπο που θα έχει νόημα από οικονομικής άποψης, θεωρούν οι ερευνητές. Ωστόσο τα αποτελέσματα αυτά υποδεικνύουν πως υπάρχει ούτως ή άλλως αρκετό υδρογόνο, ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, λέει στο Live Science ο Τζέφρι Έλις, γεωχημικός πετρελαίου στη US Geological Survey (USGS) και επικεφαλής συντάκτης της νέας μελέτης.
Το υδρογόνο αποτελεί πηγή «καθαρής» ενέργειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οχήματα, βιομηχανία και παραγωγή ηλεκτρισμού. Μόλις το 2% των αποθεμάτων που υποδεικνύει η μελέτη, τα οποία είναι αντίστοιχα σε 124 δισ. τόνους αερίου, «θα παρείχαν όλο το υδρογόνο που χρειαζόμαστε για “net zero” (άνθρακα) για περίπου 200 χρόνια» λέει ο Έλις.
Η ενέργεια από αυτή την ποσότητα υδρογόνου είναι σχεδόν διπλάσια αυτής που αντιστοιχεί σε όλα τα γνωστά αποθέματα φυσικού αερίου στη Γη, σημειώνουν ο Έλις και η συνεργάτιδά του Σάρα Γκέλμαν, γεωλόγος του USGS, στο πλαίσιο της μελέτης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν την Παρασκευή στο Science Advances.
Για να υπολογίσουν την ποσότητα υδρογόνου εντός της Γης οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο που λάμβανε υπόψιν τον ρυθμό παραγωγής υδρογόνου στο υπέδαφος, την ποσότητα που εκτιμάται ότι είναι κλεισμένη σε κοιτάσματα και την ποσότητα που χάνεται μέσα από διάφορες διαδικασίες, όπως διαρροές από βράχους και στην ατμόσφαιρα.
Το υδρογόνο δημιουργείται μέσω χημικών αντιδράσεων σε βράχους η απλούστερη είναι μια αντίδραση που διασπά νερό σε υδρογόνο και οξυγόνο, σημειώνει ο Έλις. «Υπάρχουν στην πραγματικότητα δεκάδες φυσικές διαδικασίες ικανές για παραγωγή υδρογόνου, μα οι πιο πολλές παράγουν πολύ μικρές ποσότητες» σημειώνει.
Μέχρι πρότινος οι ερευνητές δεν αντιλαμβάνονταν πως το υδρογόνο συσσωρεύεται κάτω από την επιφάνεια της Γης. Κατά τον ερευνητή, η κεντρική ιδέα καθ’όλη τη διάρκεια της καριέρας του ήταν πως το υδρογόνο είναι εκεί έξω, εμφανίζεται, μα είναι ένα πολύ μικρό μόριο οπότε διαφεύγει εύκολα μέσω μικρών πόρων, ρωγμών και βράχων. Ωστόσο όταν επιστήμονες ανακάλυψαν ένα μεγάλο κοίτασμα στη δυτική Αφρική και μετά άλλο ένα σε ορυχείο χρωμίου στην Αλβανία, τα πράγματα άλλαξαν. Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι το υδρογόνο συσσωρεύεται όντως σε κοιτάσματα στη Γη και η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι κάποια από αυτά θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγάλα.
«Εξεπλάγην που τα αποτελέσματα ήταν μεγαλύτερα από ό,τι νόμιζα αρχίζοντας...το συμπέρασμα είναι πως υπάρχει πολύ εκεί κάτω» προσθέτει ο Έλις. Ωστόσο υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να λέγεται πως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, καθώς το μοντέλο δείχνει από ένα δισεκατομμύριο μέχρι 10 τρισεκατομμύρια τόνους υδρογόνου «εκεί κάτω» (το πιθανότερο θεωρείται πως είναι 6,2 τρισεκατομμύρια τόνοι).
Το υδρογόνο αναμένεται να αντιστοιχεί στο 30% των μελλοντικών προμηθειών ενέργειας σε κάποιους τομείς και η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να πενταπλασιαστεί ως το 2050. Παράγεται τεχνητά μέσω ηλεκτρόλυσης του νερού. Όταν χρησιμοποιείται ανανεώσιμη ενέργεια, μιλάμε για «πράσινο υδρογόνο», και όταν χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα, τότε μιλάμε για «μπλε υδρογόνο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου