Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2024

«Τέρμα στην αυταρέσκεια» – Γιατί ο Μητσοτάκης σήμανε συναγερμό για την οικονομία

Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024

Δήμητρα Κρουστάλλη 


Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024. Ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου η παρουσίαση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και τον Υφυπουργό Θάνο Πετραλιά του Κρατικού Προϋπολογισμού 2025, η παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα του νομοσχεδίου για την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρομικού τομέα κ.α. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η σύσταση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο και η ανησυχία για τη δυσαρέσκεια όσων πλήττονται από τις αυξήσεις στα τρόφιμα, στην ενέργεια και το στεγαστικό.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εμφανώς επηρεασμένος από τη νίκη Τραμπ, ζήτησε από τους παρακαθημένους του να μην εκθειάζουν διαρκώς τις επιτυχίες της κυβέρνησης στην οικονομία, αλλά να σκύψουν με μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στα προβλήματα των πολιτών. «Κανένας να μη μιλάει αυτάρεσκα για την πορεία της οικονομίας» μεταδίδεται ότι ήταν η οδηγία του προς τους υπουργούς, κάνοντας και εκείνος την εκτίμηση ότι ο Μπάιντεν έχασε όχι επειδή η οικονομία των ΗΠΑ πήρε την κάτω βόλτα, το αντίθετο, αλλά γιατί πολλά νοικοκυριά υπέφεραν από τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών και δεν είχαν μερίδιο στην επιτυχία. «Ο Τραμπ κέρδισε από την οικονομία» ήταν το συμπέρασμα της συζήτησης.

Ο εφιάλτης του οικογενειακού προϋπολογισμού

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Παρότι η οικονομία μακροσκοπικά πάει καλά, το σουπερμάρκετ εξακολουθεί να είναι ο εφιάλτης του οικογενειακού προϋπολογισμού, και οι όποιες θετικές επιδόσεις στην οικονομία δεν έχουν φτάσει στην πλειονότητα των πολιτών που παραμένουν δυσαρεστημένοι.  Η ακρίβεια είναι σταθερά το πρώτο πρόβλημα, το οποίο προβάλλει σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται να επέστησε την προσοχή των υπουργών στον τρόπο με τον οποίο μιλούν για την οικονομία, η οποία μπορεί να έχει επιστρέψει σε θετικούς δείκτες, αλλά οι πολίτες δεν το αισθάνονται στην τσέπη τους. Το συσσωρευμένο κόστος ζωής εξανεμίζει τα εισοδήματα και μαζί την εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και αυτό, σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και να υπάρχει μεγαλύτερη συναίσθηση, αναγνώριση και αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Αυτή δεν είναι απλώς μια αλλαγή στη ρητορική, αποτελεί μια θεμελιακή αλλαγή προσέγγισης. Μια συνειδητοποίηση ότι από την πρόοδο θα πρέπει να ωφεληθούν και όσοι δεν τα καταφέρνουν, που πρόκειται πλέον για πολυπληθή κοινωνικά στρώματα καθώς σε αυτούς που τα φέρνουν βόλτα οριακά περιλαμβάνεται και ένα κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Το οικονομικό επιτελείο έλαβε τα πρωθυπουργικά συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνει και τα αποτελέσματα που έχει φέρει σε ό,τι αφορά τη μείωση των φόρων και της ανεργίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ωστόσο, ορισμένοι υπουργοί αντιλήφθηκαν μια υποδόρια αιχμή, έστω και σε επίπεδο επικοινωνίας. Είναι φανερό ότι ο Κ. Μητσοτάκης επιθυμεί καθαρές θέσεις από την κυβέρνησή του, την ώρα που αναδιαμορφώνεται το κομματικό τοπίο, τόσο σε ζητήματα πολιτικής όσο και σε θέματα εσωτερικής συνοχής, όπως μαρτυρά και η θέση που πήρε έναντι των δύο πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Ωστόσο, δύο ημέρες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, κινήθηκε στην αντίθετη γραμμή από αυτήν που συνέστησε  στους υπουργούς. Ο προϋπολογισμός του 2025, δήλωσε, «επιβεβαιώνει από τη μια πλευρά τη θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με σταθε.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου