Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024
Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε πως αλλαγή στον Κ.Ο.Κ. είναι απλά η επιπλέον “χρέωση” στα πρόστιμα, για παραβάσεις που είναι “συνηθισμένες” και συζητιούνται καθημερινά. Κάπως έτσι, “περνούν κάτω από το ραντάρ” κάποιες αλλαγές που έχουν πολύ σημαντικότερες συνέπειες για όλους όσοι επιμένουν στην παραβατική συμπεριφορά στους δρόμους των πόλεων και όχι μόνο.
Ένα από τα σημαντικότερα νέα στοιχεία που θα εισαχθούν μετά την ψήφιση του νέου Κ.Ο.Κ. είναι η μείωση του ορίου ταχύτητας μέσα στους δρόμους των πόλεων, στα 30 χλμ./ώρα. Κάθε υπέρβαση αυτού του ορίου θα είναι επιβαρυντική για τον… οικονομικό προϋπολογισμό του παραβάτη, μια και οι κλήσεις της τροχαίας θα είναι -ειδικά την πρώτη περίοδο της εφαρμογής των νέων μέτρων- αρκετά αυστηρή.
Τι γίνεται όμως με τις πιο “περίπλοκες” παραβάσεις; Ο νέος Κ.Ο.Κ. προβλέπει ακόμα και ποινή φυλάκισης για ορισμένες παραβάσεις που συνδέονται με σοβαρά τροχαία ατυχήματα. Οι παραβάσεις αυτές που χαρακτηρίζονται ως “Υψηλής Επικινδυνότητας”, περιλαμβάνουν την άρνηση της στάσης σε έλεγχο της Τροχαίας, την αλλαγή των κύριων χαρακτηριστικών του οχήματος (όπως είναι π.χ. η αλλαγή κινητήρα) χωρίς νέα άδεια, όπως και η οδήγηση χωρίς δίπλωμα ή ακόμα χειρότερα, με το δίπλωμα να έχει αφαιρεθεί λόγω παράβασης.
Στην ίδια κατηγορία επικινδυνότητας, τοποθετούνται και οι παραβάσεις που έχουν να κάνουν με την οδήγηση του αυτοκινήτου ή του οχήματος γενικότερα (συμπεριλαμβάνονται και τα ρυμουλκούμενα), που δεν διαθέτει άδεια ή που αυτή έχει αφαιρεθεί. Οι παραπάνω παραβάσεις, με τον νέο Κ.Ο.Κ. θα τιμωρούνται με χρηματικό πρόστιμο 350 ευρώ ανά περίπτωση, με τα χαρτιά του αυτοκινήτου (άδεια, πινακίδες) και του οδηγού (δίπλωμα) να αφαιρούνται για 30 ημέρες, ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης- η οποία όμως αποφασίζεται σε δεύτερο χρόνο.
Τα πράγματα “σοβαρεύουν” ακόμα πιο πολύ, όταν έχουμε να κάνουμε με παραβάσεις που αφορούν στην κατανάλωση αλκοόλ. Εδώ, ακόμα και όταν ο οδηγός αρνηθεί την υποβολή του σε έλεγχο αλκοτέστ, το πρόστιμο είναι 1.200 ευρώ και το δίπλωμα αφαιρείται σε πρώτη φάση για 6 μήνες. Ο παραβάτης αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 2 μηνών, ενώ το όχημα ακινητοποιείται υποχρεωτικά και φυλάσσεται σε χώρο της Τροχαίας.
Στην περίπτωση που μετά το αλκοτέστ προκύψει πως ο οδηγός έχει άνω του 0,60 mg/l αλκοόλ στο αίμα, το πρόστιμο είναι 1.500 ευρώ και η ποινή φυλάκισης ορίζεται έως και 12 μήνες. Αυτό το τελευταίο έχει ιδιαίτερα σημασία τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε, καθώς όπως είναι γνωστό, οι εορταστικές περίοδοι είναι “επικίνδυνες” καθώς στο πνεύμα των ημερών, μπορεί κάποιοι να “ξεφεύγουν” στην κατανάλωση αλκοόλ.
Όπως ίσχυε και πριν, αν ο οδηγός εμπλακεί σε τροχαίο η ποινή φυλάκισης φτάνει έως και τα τρία χρόνια αν προκύψει κίνδυνος για ξένη περιουσία και πάνω από ένα έτος για έκθεση σε κίνδυνο άλλου ανθρώπου. Οι βαριές σωματικές βλάβες και η πρόκληση θανάτου, επισύρουν ποινές που φτάνουν έως και τα 10 χρόνια κάθειρξης για τους παραβάτες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου