Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
ΒΟΣΤΩΝΗ. Το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο έχει εισέλθει στους ρυθμούς των Χριστουγέννων καθώς πλησιάζει η μεγάλη γιορτή της ενανθρώπισης του Θεού, η οποία χώρισε την ιστορία της ανθρωπότητας στα δύο, στην πριν και την μετά Χριστόν. Η Διεύθυνση του Μαλιωτείου Κέντρου και συγκεκριμένα η εκτελεστική διευθύντριά του Χρυσούλα Κουρκουντή προσκαλεί όλους, κάθε ηλικίας και γενεάς, να επισκεφθούν το Μαλιώτειο, να απολαύσουν ένα φλυτζάνι καφέ ή κακάο, να γευθούν Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα, να επισκεφθούν την έκθεση για τους πρώτους Ολυμπιακούς, η οποία φιλοξενείται στο Κέντρο από το διάσημο Μουσείο Μπενάκη των Αθηνών, καθώς και την έκθεση Αγίου Ορους και Μετεώρων 1929. Για τα μικρά παιδιά υπάρχουν τσάντες με γλυκίσματα και εκπλήξεις.
Επισημαίνεται πως η ελληνοαμερικανική κοινότητα της Βοστώνης και γενικότερα της Νέας Αγγλίας έχει εμπλουτιστεί πολιτιστικώς κατά τα τελευταία 43 χρόνια από την πολύτιμη παρουσία και δραστηριότητες του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου, το οποίο βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού.
Το Μαλιώτειο Κέντρο ιδρύθηκε από τον Κώστα και την Μαίρη Μαλιώτη το 1981. Ο αείμνηστος Κώστας Μαλιώτης ήταν γιος ενός Κρητικού βοσκού και μετανάστευσε στην Αμερική το 1915. Διέπρεψε και έγινε πλούσιος και επιφανής βιομήχανος και φιλάνθρωπος. Το όνειρό του ήταν να ιδρύσει ένα πολιτιστικό κέντρο για όλους τους ελληνικής καταγωγής πολίτες. Του δόθηκε η ευκαιρία να χτίσει το Κέντρο στα υπάρχοντα θεμέλια ενός χώρου που είχε εγκαταλείψει ο Σπύρος Σκούρας στο Ελληνικό Κολέγιο και τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού. Εκανε δωρεά το κτίριο στο Κολέγιο κάτω από ορισμένους όρους, ένας από αυτούς τους όρους ήταν ότι η Αρχιεπισκοπή κάθε χρόνο θα συνεισέφερε $50.000 για τη συντήρηση του Κέντρου.
Σκοπός του Κέντρου είναι να προάγει τη μελέτη και διατήρηση της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης και κληρονομιάς με την ευρύτατη έννοια, μέσω καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Επί πλέον, το Κέντρο διά μέσου των δραστηριοτήτων του και των διαθέσιμων μέσων του καλλιεργεί και συμμετέχει στην ανάπτυξη του Ελληνικού Κολλεγίου και της Θεολογικής Σχολής.
Ανάμεσα στις χιλιάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το Κέντρο ήταν, συνέχισε, «η ‘Λυσιστράτη’ του Αριστοφάνη, υπό τη διεύθυνση του Μιχάλη Κακογιάννη και η ‘Σμύρνη’, μια δραματική και μουσική παράσταση γραμμένη ειδικά για το Κέντρο από τον Ιωάννη Συμωνίδη, ο οποίος διηύθυνε και έκανε την αφήγηση».
Επίσης, το Κέντρο παρουσίασε κονσέρτα από το συγκρότημα «Ανω Σύρος» για την ποίηση των Καβάφη και Γκάτσου. Γιορτάσαμε τα 70 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης, και τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, κτλ).
Το Κέντρο φιλοξένησε εκθέσεις έργων από πολύ γνωστούς ζωγράφους: του Παύλου Σάμιου, του Αλέκου Φασιανού και του Ελληνοαμερικανού Φίλιππου Τσιάρα.
Το χρησιμοποιεί η ελληνοαμερικανική κοινότητα για τη διεξαγωγή προγραμμάτων και εκδηλώσεων για τις εθνικές μας εορτές, την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου, καθώς και άλλες κοινωνικές και πολιτισμικές εκδηλώσεις.
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου