Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Βαγγέλης Στύκας στον ΟΤ: Πώς οι ηλιακοί συλλέκτες μπορούν να γίνουν «δούρειος ίππος» κυβερνοεπιθέσεων


Ο Βαγγέλης Στύκας, ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αναφέρει ότι το ενδεχόμενο ενός περιστατικού μοιάζει όλο και πιο πιθανό

Μαρίνος Τζώτζης

Ο Βαγγέλης Στύκας, ένας προγραμματιστής και ειδικός σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αναφέρει ότι η έξαρση του ενδιαφέροντος για τα φωτοβολταϊκά συστήματα αυξάνει τον κίνδυνο για μια επίθεση η οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει τους ηλιακούς συλλέκτες και να έχει μεγάλες επιπτώσεις στα ενεργειακά συστήματα των χωρών που θα γίνουν στόχοι.

Μιλώντας στον ΟΤ, ο κ. Στύκας σημειώνει ότι ανάγκη για ενίσχυση της ασφάλειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ειδικά με την εκτόξευση της ζήτησης για φωτοβολταϊκά. «Η γρήγορη είσοδος αυτής της τεχνολογίας στην αγορά (rush to market) οδήγησε ορισμένες εταιρείες να παραμερίσουν την ασφάλεια», δηλώνει.

Η ηλιακή βιομηχανία της Κίνας… αντιγράφει τον ΟΠΕΚ – Πώς θα διαχειριστεί την πλεονάζουσα παραγωγή

Πόσο ασφαλής είναι η Ελλάδα;

Με δεδομένο ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν πλέον κρίσιμη υποδομή για πολλές χώρες, το ενδεχόμενο ενός περιστατικού ασφαλείας φαντάζει όλο και πιο πιθανό, όπως ο ίδιος σημειώνει.

«Σε μια εποχή που τα περισσότερα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας είναι διασυνδεδεμένα, ο κίνδυνος επεκτείνεται σε επίπεδο ηπείρου». Η Ελλάδα, όπως σημειώνει, διατρέχει το ίδιο επίπεδο κινδύνου με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, με τη μεγάλη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό της δίκτυο να ενδέχεται να δημιουργεί ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με αυτές, όπως σημειώνει.

«Τα περισσότερα ευρωπαϊκά δίκτυα είναι διασυνδεδεμένα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εξάγουν και να εισάγουν ενέργεια. Αυτό, με τη σειρά του, καθιστά πιο δύσκολη μια στοχευμενη επίθεση σε μια συγκεκριμένη χώρα», προσθέτει.

Ανάγκη για τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού πλαισίου ασφάλειας

Ξεκινώντας την καριέρα του πριν από 20 χρόνια σε μια αμερικανική εταιρεία με γραφεία στην Ελλάδα, πέρασε από διάφορες startups, δοκιμάζοντας διαφορετικές θέσεις και αποκτώντας πολύτιμη εμπειρία. Μετά από μια δεκαετία, συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του κλίση ήταν στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Έτσι, πήρε την απόφαση να αλλάξει κατεύθυνση, ασχολούμενος ως penetration tester ή «white hat hacker» (ηθικός χάκερ), ένας επαγγελματίας που εντοπίζει ευπάθειες στα συστήματα προτού οι κακόβουλοι χάκερ τις εκμεταλλευτούν. Οι ηθικοί χάκερ πραγματοποιούν «επιθέσεις», τεστάροντας  για να αποτρέψουν πραγματικές απειλές.

Η ενάσχολησή του αυτή τον οδήγησε να ιδρύσει την Atropos, μια εταιρεία κυβερνοασφάλειας με παγκόσμιο αποτύπωμα, μαζί με την Jinhee Kim. Η Atropos ειδικεύεται στην προστασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναν κλάδο που γίνεται όλο και πιο κρίσιμος για την παγκόσμια υποδομή. Η εταιρεία έχει έδρα τις ΗΠΑ και η απόφαση για την ίδρυση της Atropos στις Ηνωμένες Πολιτείες βασίστηκε σε διάφορους παράγοντες, όπως η ευκολία ίδρυσης επιχειρήσεων και το φιλικό προς τις startups περιβάλλον, εξηγεί.

Το έργο της Atropos περιλαμβάνει ελέγχους ασφαλείας και συμβουλευτικές υπηρεσίες προς εταιρείες που θέλουν να προστατεύσουν τις εγκαταστάσεις και τα δεδομένα τους. Ταυτόχρονα, συμμετέχει σε επιτροπές με κυβερνητικούς φορείς για τη θέσπιση προτύπων ασφαλείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την προστασία των ενεργειακών δικτύων.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου