Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου, 2024
Έτος «σταθμός» για την επιστροφή της Ηλείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας προπτυχιακών τμημάτων διεθνών σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία αναμένεται το 2025, αφού σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», αρχές του νέου έτους αναμένεται η ολοκλήρωση της μελέτης Βιωσιμότητας που απαιτεί η Ελληνική νομοθεσία για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών προκειμένου να επέλθει το επόμενο στάδιο, αυτό των εργασιών.
Στην προσπάθεια αυτή, εκτός από το Υπουργείο Παιδείας, τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κομβικό ρόλο έχει και η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, αποτελώντας ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη που υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας για την ίδρυση των σχολών.
«Η σημασία της δημιουργίας διεθνούς εμβέλειας Πανεπιστημιακής Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών είναι πολύ μεγάλη»
Η εφ. «Πατρίς» μίλησε με τον πρόεδρο της ΔΟΑ, Ισίδωρο Κούβελο, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο και τη συμβολή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στο εγχείρημα και περιέγραψε τα επόμενα βήματα αλλά και που βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή. Ο κ. Κούβελος τόνισε αρχικά πως «Όπως είναι ήδη γνωστό, εδώ και 15 χρόνια, σε συνεργασία με το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, λειτουργεί στη ΔΟΑ το γνωστό Διεθνές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ολυμπιακών Σπουδών.
Ήδη από το 2022, εκφράζοντας και τα μέλη της Εφορείας της ΔΟΑ, πρότεινα τη δημιουργία μιας προπτυχιακής Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών, που όμοιά της δεν υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Η σημασία της δημιουργίας διεθνούς εμβέλειας Πανεπιστημιακής Σχολής Ολυμπιακών Σπουδών στην Αρχαία Ολυμπία είναι πράγματι πολύ μεγάλη, όπως συμφώνησε και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Με τη σκέψη πως η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Αρχαία Ολυμπία, θα μπορούσε να γίνει η έδρα μιας τέτοιας Σχολής, ξεκίνησα τις διάφορες επαφές προκειμένου να διαπιστώσω αν υπήρχε σοβαρή πρόθεση από τους ενδιαφερόμενους φορείς, Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμος και Πανεπιστημιακή κοινότητα και οι αντιδράσεις όλων ήσαν πολύ θετικές. Το γνωστικό αντικείμενο των Ολυμπιακών Σπουδών, αποτελεί τα τελευταία χρόνια μια ξεχωριστή τάση παγκοσμίως, δεδομένου πως περιλαμβάνει όχι μόνον το μέρος εκείνο που αναφέρεται στις ιστορικές καταβολές του Ολυμπισμού αλλά και στην επίδραση που έχουν, όλες οι πτυχές του Ολυμπιακού Κινήματος στην σύγχρονη αθλητική και όχι μόνον κοινωνία. Είχαμε την ευτυχία, στην ιδέα μας αυτή, να ανταποκριθεί θετικά το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας αλλά το κυριότερο ο ίδιος ο Υπουργός κ. Πιερρακάκης, ο οποίος αγκάλιασε αμέσως την ιδέα».
«Σε στάδιο ολοκλήρωσης η μελέτη Βιωσιμότητας»
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας αναφέρθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε, στη μελέτη βιωσιμότητας που αναμένεται αλλά και στο επόμενα βήματα.
Συγκεκριμένα, τόνισε στην εφ. «Πατρίς» πως «Με πρωτοβουλία της ΔΟΑ, υπογράψαμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ένα Μνημόνιο Συνεργασίας και πριν από έναν χρόνο σχηματίστηκε μια ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων. Η ομάδα αυτή ολοκλήρωσε τη μελέτη του περιεχομένου σπουδών του προγράμματος μέσα στην προκαθορισμένη χρονική περίοδο, επέλεξε τις θεματικές ενότητες με τους αντίστοιχους τίτλους και κατέθεσε τα αποτελέσματα στο Πανεπιστήμιο για τις περαιτέρω ενέργειες. Τα δύο Τμήματα που καταρχήν προτείνονται για τη νέα αυτή Σχολή, που θα είναι η 8η Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας, θα προσφέρουν πτυχία στους τομείς της Βιώσιμης Διοργάνωσης Γεγονότων και των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω, πως βρισκόμαστε ήδη στο στάδιο της ολοκλήρωσης της μελέτης Βιωσιμότητας που απαιτεί η Ελληνική νομοθεσία για την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών σχολών (την αμοιβή της εταιρείας που επιλέχθηκε ανέλαβε η ΔΟΑ και ο Δήμος), προκειμένου να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο εργασιών. Σ’ αυτό το επόμενο στάδιο, ένα πολύ δύσκολο και κοστοβόρο στάδιο ομολογώ, θα είναι να προσδιοριστεί ο χώρος κατασκευής, στον Δήμο της Αρχαίας Ολυμπίας της φοιτητικής Εστίας, των γραφείων διοίκησης της Σχολής, των αιθουσών διδασκαλίας και των εργαστηρίων, καθώς βεβαίως και η προκήρυξη θέσεων καθηγητικού προσωπικού».
«Πιθανόν το 2026 να ξεκινήσει το πρώτο έτος»
Κλείνοντας, ο κ. Κούβελος μίλησε για τη συμβολή της ΔΟΕ στο εγχείρημα και τόνισε πως και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα, καθώς εκτιμά πως θα βοηθήσει το Ολυμπιακό Κίνημα.
«Η ΔΟΑ θα συμβάλει στο εγχείρημα σε όλα τα παραπάνω και κυρίως σε αίθουσες διδασκαλίας, στη Βιβλιοθήκη, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και μερικώς στη διαμονή, βεβαίως με τη οικονομική στήριξη των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων. Το σημαντικό είναι πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει δηλώσει πως θα στηρίξει οικονομικά τη μεγάλη αυτή κίνηση που πιστεύουμε πως είναι πιθανόν το 2026 να ξεκινήσει το πρώτο έτος.
Η ΔΟΕ έχει ενθουσιαστεί με την ιδέα! Το Ολυμπιακό Κίνημα στις ζοφερές μέρες που περνάμε έχει ρίξει μεγάλο βάρος στη— διάδοση των Ολυμπιακών Αξιών και του περιεχομένου τους για έναν καλύτερο και ειρηνικό κόσμο. Γι’ αυτό και στηρίζει δυνατά την προσπάθεια μας…», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΑΤΡΙΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου