Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Υπερταμείο: Η λαχαναγορά του Ρέντη φεύγει, τα data centers έρχονται…

Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Συγχωνεύονται οι κεντρικές αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης - Εισαγωγή του εθνικού φορέα στο ΧΑ – Τι εξετάζει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση της λαχαναγοράς του Ρέντη – Ποιοι ενδιαφέρονται για τις Ελληνικές Αλυκές

Ξανθή Γούναρη

Τη συγχώνευση των δύο κεντρικών αγορών Αθήνας (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας – ΟΚΑΑ) και Θεσσαλονίκης (Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης – ΚΑΘ) και στη συνέχεια την εισαγωγή του εθνικού φορέα που θα δημιουργηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει δρομολογήσει το Υπερταμείο.

Υπερταμείο: Την άνοιξη του 2025 το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο, στο ΧΑ ο ΟΚΑΑ, «πακέτο» σε ιδιώτες τα 22 αεροδρόμια

Σύμφωνα με τον κύριο Γρηγόρη Δημητριάδη, CEO του Υπερταμείου, η αξία της νέας εταιρικής οντότητας εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερη κατά 25%.

Στόχος είναι η συγχώνευση ΟΚΑΑ και ΚΑΘ να έχει υλοποιηθεί εντός του 2025, ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί διαγωνισμός με την ανάδειξη της Euroxx ως αναδόχου που θα «τρέξει» τη διαδικασία.

Από την πλευρά του Υπερταμείου, που έχει θέσει ως συνολικό στόχο στο τέλος της τριετίας 2025-2027 την αύξηση κατά 35% της λειτουργικής κερδοφορίας στα 114 εκατ. ευρώ αλλά και της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων στο 3,4% από 2,5%, η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή όσον αφορά την ενιαία Κεντρική Αγορά είναι η κατάρτιση ενός σύγχρονου business plan ώστε να ακολουθήσει η εισαγωγή στο ΧΑ.

Αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για μετεγκατάσταση των δύο κεντρικών αγορών

Υπό αυτό το πρίσμα, σε εξέλιξη βρίσκεται η μελέτη μετεγκατάστασης των δύο κεντρικών αγορών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το Υπερταμείο να εξετάζει διάφορες επιλογές στη βάση μιας win-win στρατηγικής. Δηλαδή να υπάρχει βέλτιστη εξυπηρέτηση των εμπόρων και των εργαζομένων και ταυτόχρονα να αυξηθεί η διαθεσιμότητα σε προνομιακούς γεωγραφικά χώρους logistics.

Για τον ΟΚΑΑ η μετακόμιση στη Φυλή, όπου «τρέχει» ο διαγωνισμός για τη δημιουργία Επιχειρηματικό Πάρκο, είναι μια λύση που βρίσκεται στο τραπέζι αν και η διοίκηση του Υπερταμείου «βλέπει» κι άλλες περιοχές.

Για την ΚΑΘ εξετάζεται το ενδεχόμενο της μετεγκατάστασης στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στο Δήμο Παύλου Μελά, κοντά στα Διαβατά. Και στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου θα δημιουργηθεί Επιχειρηματικό Πάρκο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Υπερταμείου η μετακίνηση της ΚΑΘ είναι σχετικά πιο εύκολη όσον αφορά την αποδοχή από την πλευρά των εμπόρων, καθώς έχει μετακινηθεί ήδη μία φορά.

Υπενθυμίζεται πως η ΚΑΘ εγκαταστάθηκε στη σημερινή της θέση, στο 7o χλμ. Θεσσαλονίκης-Αθηνών, το 1975, μετακομίζοντας από την Αγίου Δημητρίου. Η Παλιά Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, δίπλα στον υποσταθμό της ΔΕΗ, εκτείνεται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο στις οδούς Αγ. Δημητρίου, όπου είναι η κύρια είσοδος, Φιλώτα, Κασσάνδρου και Ηφαιστίωνος.

Data Centers ή Business Park

Το «φιλέτο» των εγκαταστάσεων της λαχαναγοράς του Ρέντη, εφόσον ευοδωθούν τα σχέδια μετεγκατάστασης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, ανέφεραν μέλη της διοίκησης του Υπερταμείου στον ΟΤ.

Μία από τις επιλογές είναι η δημιουργία Data Centers, μία χρήση που σ’ αυτή τη συγκυρία βρίσκεται στην κορυφή της ζήτησης στην αγορά του real estate και ήδη ενδιαφερόμενοι έχουν προσεγγίσει το Υπερταμείο.

Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η δημιουργία Business Park όπου θα συγκεντρωθούν εταιρείες παροχής υπηρεσιών.

Η περιουσία

Η Λαχαναγορά Ρέντη, μέρος της περιουσίας του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΟΚΑ), εδρεύει στην οδό Κέννεντυ 1 και Πύργου στον Δήμο Αγ. Ι Ρέντη Αττικής καταλαμβάνοντας ιδιόκτητη έκταση 261 στρεμμάτων. 

Βρίσκεται μεταξύ της Εθνικής Οδού Αθηνών – Λαμίας, της λεωφόρου Γ. Παπανδρέου, της οδού Τζων Κέννεντυ και των γραμμών του ΟΣΕ.

Η περιοχή του Ρέντη επελέγη βασικά λόγω της θέσης της, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην διασταύρωση των δυο εθνικών δρόμων, κάτι που συνέφερε το ίδιο τους εμπόρους της Πελοποννήσου και της βόρειας Ελλάδας, ενώ είναι και πολύ κοντά στον Πειραιά, στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, εξυπηρετώντας έτσι και τους εμπόρους της Κρήτης.

Στην περιουσία του ΟΚΑΑ περιλαμβάνονται επίσης και 51 στρέμματα στον Δήμο Πατρέων όπου αναπτύσσεται η εκεί κεντρική αγορά. Οι 11 ιχθυόσκαλες λειτουργούν σε ακίνητα παραχωρημένα-μισθωμένα από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι η εύλογη αξία των επενδυτικών ακινήτων του ΟΚΑΑ ανέρχεται σε 51,6 εκατ. ευρώ χωρίς εμπράγματα βάρη.

Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης που βρίσκεται στο 7o χλμ. Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στα όρια του Δήμου Νέας Μενεμένης, περιλαμβάνει πάνω από 300 καταστήματα σε έκταση 221 στρεμμάτων. 

Ειδικότερα, η Λαχαναγορά με έτος κατασκευής το 1975 αριθμεί 280 καταστήματα εμπόρων ενώ η Κρεαταγορά με έτος κατασκευής το 2003 τα 24 καταστήματα.

Η εύλογη αξία των ακινήτων της ΚΑΘ (οικόπεδα και κτιριακές εγκαταστάσεις) ανήλθε στο τέλος του 2023 σε 27 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά ο τζίρος και τα κέρδη για ΟΚΑΑ και ΚΑΘ

Με τη συνεισφορά της αύξησης των ενοικίων ο ΟΚΑΑ εμφάνισε πέρυσι κύκλο εργασιών 17,3 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,7% συγκριτικά με τα 16,7 εκατ. ευρώ του 2022.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν πέρσι σε 5,6 εκατ. ευρώ, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από τα 2,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, λόγω της αναπροσαρμογής της εύλογης αξίας των ακινήτων. Ανάλογη ήταν η τάση στα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, που διαμορφώθηκαν σε 4,4 εκατ. ευρώ από 2,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ανήλθαν σε περίπου 22 εκατ. ευρώ από 20,8 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών της ΚΑΘ για το 2023 ανήλθε σε 2.199.194,42 ευρώ έναντι 3.133.511.96 ευρώ της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξεως του 2,13% λόγω αύξησης των μισθωμάτων κατά 3% στα καταστήματα της λαχαναγοράς και της κρεαταγοράς.

Τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 716 χιλ. ευρώ έναντι 898 χιλ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας μείωση 13,62% ενώ ως ποσοστό των πωλήσεων ανήλθαν σε 24,26% από 28,68% στην προηγούμενη χρήση, λόγω αυξήσεων στα έξοδα αμοιβών τρίτων.

Τα συγκεντρωτικά συνολικά έσοδα μετά φόρων της ΚΑΘ για το 2023 ανήλθαν σε 1,07 εκατ. ευρώ από 997 χιλ. ευρώ το 2022, ενώ η εταιρεία διένειμε μέρισμα 700 χιλ. ευρώ στον μοναδικό της μέτοχο.

Διψήφιος ρυθμός αύξησης την τριετία 2022-2024

Ο ΟΚΑΑ έχει αυξήσει τα έσοδα από μισθώματα κατά 20% την τριετία 2022-2024, ενώ κατά 15% αυξήθηκαν τα έσοδα της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης, το ίδιο διάστημα.
Το 2024 τα έσοδα του ΟΚΑΑ θα προσεγγίσουν τα 18 εκατ. ενώ κατά την ένταξή του στο Υπερταμείο είχε τζίρο 13,9 εκατ. δηλαδή παρουσιάζουν αύξηση κατά 30%.

Τα σωρευτικά κέρδη της ΚΑΘ από την άλλη στο διάστημα 2018 – 2024 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 8,3 εκατ. ευρώ, ενώ έχει διανείμει μερίσματα ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

Από το 1955 η Λαχαναγορά στον Ρέντη

Για την ιστορία να πούμε ότι ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, με μοναδικό μέτοχο σήμερα την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) και εποπτεία από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, ιδρύθηκε το 1955 με την επωνυμία Οργανισμός Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.

Το 1970 μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις του οι χονδρέμποροι νωπών κρεάτων, ενώ το 1989 μετονομάζεται σε Κεντρική Αγορά Αθηνών.

Το 1998 μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών ΑΕ» και το 2004 ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεών της.

Το 2011 απορροφάται η ΕΤΑΝΑΛ και το 2012 οι 11 ιχθυόσκαλες της χώρας μετατρέπονται σε υποκαταστήματα του ΟΚΑΑ. Το 2014 ενσωματώνεται στον Οργανισμό και η Κεντρική Λαχαναγορά της Πάτρας.

Από το 2012 στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στον Ρέντη λειτουργεί η «Αγορά του Καταναλωτή». Πρόκειται για μια σύγχρονη αγορά λιανικής πώλησης τροφίμων που διασφαλίζει την πρόσβαση των καταναλωτών σε ποιοτικά και με χαμηλές τιμές πιστοποιημένα προϊόντα.

Αυτή τη στιγμή ο ΟΚΑΑ συνεργάζεται συνολικά με 586 επιχειρήσεις/πελάτες, διαθέτοντας 942 μισθωμένους χώρους. 

Ενδιαφέρον από Αυστρία, Κύπρο και Ελλάδα για τις Ελληνικές Αλυκές

Επίσης εντός του 2025 θα «κλείσει» και η πώληση του 51% των Ελληνικών Αλυκών και προς τούτο θα προκηρυχθεί ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός.

Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από αυστριακή βιομηχανία αλατιού, όπως επίσης και από Κύπριο επιχειρηματία, ενώ στο «παιχνίδι» παραμένει και Έλληνας βιομήχανος του κλάδου τροφίμων και ποτών.

Φέτος η παραγωγή των Ελληνικών Αλυκών θα αγγίξει τους 250.000 τόνους αλάτι, που αποτελεί ρεκόρ, με τα έσοδα της εταιρείας να έχουν υπερτριπλασιαστεί απ’ όταν μπήκε στην «ομπρέλα» του Υπερταμείου.

«Ένας στρατηγικός επενδυτής χωρίς τον περιορισμό μίας δημόσιας εταιρείας θα μπορέσει να εξελίξει περαιτέρω τις Ελληνικές Αλυκές», ανέφερε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης. Το Υπερταμείο θα κρατήσει το 29% των μετοχών, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το πλάνο επενδύσεων και συμφωνίας των δύο μερών θα τηρείται.

Με 7 αλυκές σε όλη τη χώρα η εταιρεία Ελληνικές Αλυκές είχε 3,4 εκατ. κέρδη στην επταετία 2018-2024, εκ των οποίων τα 2,6 εκατ. την τελευταία τριετία, έναντι σωρευτικής ζημίας 0,1 εκατ. ευρώ πριν η εταιρεία περάσει στο Υπερταμείο (2011-2017).

O.T.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου