Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια
«Δεν μαντεύουμε, δεν κάνουμε εικασίες και δεν υποθέτουμε». Αυτό υποστήριξε ο Τζέι Πάουελ τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε εάν στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ενσωμάτωσαν στην πολιτική τους τα σχέδια του επερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Επενδυτές και οικονομολόγοι προσπαθούν να καταλάβουν εάν αυτό εξακολουθεί να ισχύει εν μέσω της ανησυχητικής αστάθειας της αγοράς που ακολούθησε τις ανακοινώσεις πολιτικής της Fed την περασμένη εβδομάδα.
Η εγγενής αβεβαιότητα σχετικά με την απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι μόνο ένας τρόπος με τον οποίο η άκρως αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της Fed ενισχύει την οικονομική αστάθεια. Η αντίδραση των αποδόσεων των πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων βοηθά επίσης να εξηγηθεί γιατί προκαλεί σύγχυση στους Αμερικανούς το γεγονός, ότι όταν τα μέσα ενημέρωσης τους λένε ότι η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, το κόστος των στεγαστικών δανείων που εξετάζουν αυξάνεται.
Στη συνεδρίαση της Τετάρτης για την πολιτική της, η Fed συνόδευσε μια μείωση των επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες με πιο σκληρή μελλοντική καθοδήγηση .
Αυτό σήμανε λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2025 από ό,τι είχε αναφερθεί πριν και υψηλότερο τερματικό επιτόκιο, τον μακροπρόθεσμο στόχο της κεντρικής τράπεζας. Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου που ακολούθησε ήταν η πιο συγκεχυμένη από μια σειρά λιγότερο σταθεροποιητικών υποθέσεων τα τελευταία χρόνια. Ήταν γεμάτη αντιφάσεις.
Σε κάποια σημεία, ο Πάουελ έλεγε ότι η πρόσφατη σειρά «πλάγιων» αναγνώσεων του πληθωρισμού σήμαινε ότι η προσέγγιση της Fed θα μπορούσε να είναι «πιο προσεκτική» όσον αφορά τη μελλοντική νομισματική χαλάρωση. Και σε άλλα, δήλωνε ότι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας παρέμεινε «ουσιαστικά περιοριστική» ακόμη και μετά τη μείωση των επιτοκίων την Τετάρτη.
Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι, σε ένα τέτοιο πλαίσιο, τόσο οι μετοχές όσο και τα κρατικά ομόλογα είδαν ασυνήθιστα μεγάλες ενδοημερήσιες κινήσεις για μια «ημέρα της Fed». Ο S&P 500 υποχώρησε 3% και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αυξήθηκε περισσότερο από 0,1 ποσοστιαία μονάδα. Αυτή η κίνηση απόδοσης ήταν η μεγαλύτερη σε μια ημέρα της Fed από το λεγόμενο taper tantrum του 2013, όταν η κεντρική τράπεζα σηματοδότησε ότι θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και ο S&P 500 υποχώρησε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το 2001. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Vix, συνήθως θεωρείται ως ο «μετρητής φόβου» της Wall Street, που εκτινάχθηκε από περίπου 15 στο υψηλό εντός της ημέρας, 28.
Το αφήγημα των αγορών στην πλέον «stop-go» Fed ήταν εξίσου ασταθές. Κάποιοι, δείχνοντας την αναφορά του Πάουελ για «μια νέα φάση», υποστήριξαν ότι η Fed τοποθετείται για αυτό που οι αξιωματούχοι της κρίνουν ότι θα προκαλέσει πληθωριστικές επιπτώσεις, την τάση της νέας κυβέρνησης για υψηλότερους δασμούς, μεγάλες φορολογικές περικοπές και σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω του μεγάλης κλίμακας επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών. Άλλοι απέδωσαν τη γερακίσια στροφή στη δυναμική του πληθωρισμού που για άλλη μια φορά εξέπληξε και μπέρδεψε την πιο ισχυρή κεντρική τράπεζα του κόσμου.
Αν και δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση σε αυτό το βασικό ερώτημα, υπάρχει επίσης μια πιο επίμονη δύναμη εδώ, όπως έχω παραπονεθεί και στο παρελθόν, και εξακολουθεί να υποτιμάται από πολλούς. Η ανακοίνωση της Τετάρτης είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου παλινωδιών.
Ενδεικτικά, μόλις τους τελευταίους πέντε μήνες, οι ενέργειες της Fed κυμάνθηκαν από μη περικοπή (τέλη Ιουλίου), σε jumbo περικοπή 0,5 ποσοστιαίας μονάδας «εκ νέου βαθμονόμησης» (μέσα Σεπτεμβρίου), έως μείωση 0,25 μονάδων εν μέσω ενός φαινομενικά «τίποτα για να δούμε-εδώ» ρυθμού (αρχές Νοεμβρίου), στην ανατροπή των προηγούμενων μελλοντικών κατευθυντήριων γραμμών πολιτικής και των οικονομικών ερμηνειών (μέσα Δεκεμβρίου).
Σημειώστε επίσης τον σημαντικό βαθμό εσωτερικής απόκλισης. Το ενημερωμένο «dot plot» των οικονομικών προβολών των υπευθύνων χάραξης πολιτικής δείχνει ένα εντυπωσιακό εύρος εκτιμήσεων για το πού θα πρέπει να διαμορφώσει η Fed τα επιτόκια μέχρι το τέλος αυτού του κύκλου, από κάτω από 2,5% σε σχεδόν 4%.
Η επίμονη έλλειψη στρατηγικής αγκύρωσης πολιτικής βοηθά να εξηγηθεί η τρέχουσα σύγχυση πολιτικής. Η Fed εξαρτήθηκε υπερβολικά από τα δεδομένα μετά το μεγάλο της λάθος με τον πληθωρισμό το 2021-22, όταν εσφαλμένα υπέθεσε ότι οι αυξήσεις των τιμών ήταν παροδικές. Ως αποτέλεσμα, η πολιτική πηγαίνει προς όποια κατεύθυνση φυσούν τα τελευταία δεδομένα, οδηγώντας σε στροφές.
Οι συμμετέχοντες στην αγορά είχαν δίκιο που ένιωσαν άβολα ακούγοντας τη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης. Εκτός από τις εικασίες σχετικά με τη σημασία του τελευταίου flip-flop της Fed, θα πρέπει επίσης να αγκαλιάσουν μια πιο βασική πραγματικότητα: η συνέχιση της υπερβολικής εξάρτησης από τα δεδομένα της κεντρικής τράπεζας αυξάνει τις αβεβαιότητες στην οικονομία των ΗΠΑ.
Αυτό έχει σημασία πέρα από τις ΗΠΑ, καθώς η εξαιρετική οικονομία τους είναι η μόνη τρέχουσα ουσιαστική ατμομηχανή παγκόσμιας ανάπτυξης. Με τη σειρά του, αυτό αυξάνει τον κίνδυνο από παγκόσμιες και εγχώριες πολιτικές δυνάμεις που κυματίζουν αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο, καθώς και επιδεινώνοντας τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν χώρες, από τη Βραζιλία έως την Ιαπωνία.
Ο συγγραφέας είναι πρόεδρος του Queens’ College του Cambridge και σύμβουλος των Allianz και Gramercy
Ο.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου