Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2025

Κώστας Σημίτης: Οι δεσμοί και οι προσωπικές σχέσεις του με την Ηλεία

 Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025 

Η Ηλεία υπήρξε για τον Κώστα Σημίτη κάτι παραπάνω από έναν τόπο καταγωγής.

Ήταν ένας χώρος όπου μπορούσε να εκφράσει την αγάπη του για τη φύση, να αναδείξει την τοπική παράδοση και να βρει ηρεμία μακριά από τη φασαρία της πολιτικής ζωής.

Μέσα από τις ενέργειές του, ο Σημίτης κατέστησε σαφές ότι η Ηλεία ήταν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής του, το οποίο αγκάλιασε με σεβασμό και αγάπη.

Γεννημένος στην Πειραιά το 1936, ο Σημίτης έχει ρίζες στο Νομό μας μέσω της μητέρας του, Φανής Χριστοπούλου, η οποία υπήρξε επί χρόνια κορυφαίο στέλεχος γυναικείων οργανώσεων της Αριστεράς και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών.

Παππούς του ήταν ο αρχίατρος και ευεργέτης του δήμου Πύργου, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, καθώς και ο νομικός, Σπυρίδων Σημίτης.

Ο Κώστας Σημίτης δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτή την κληρονομιά. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ανακαίνισε το εξοχικό του παππού του, στην περιοχή του Κορακοχωρίου, όπου τα τελευταία χρόνια μαζί με την σύντροφο της ζωής του Δάφνη, περνούσαν αρκετό χρόνο.

Αυτό το κτήμα, έκτασης περίπου 50 στρεμμάτων, αξιοποίησε μετατρέποντας το σε έναν αμπελώνα, γνωστό ως «Ήλιδα Γη» Με μεράκι και φροντίδα, παρήγαγε το δικό του κρασί, με την ιδιαίτερη ετικέτα «οίνος ερυθρός ξηρός, κτήμα Σημίτη, Κορακοχώρι».

Η ενασχόλησή του με την αμπελουργία στο κτήμα αυτό δεν ήταν μόνο μια αναψυχή αλλά ανέδειξε τη σημασία που είχε η περιοχή για τον ίδιο, όχι μόνο ως καταφύγιο ηρεμίας αλλά και ως σύμβολο της οικογενειακής του ιστορίας.

Η σχέση του Σημίτη με την Ηλεία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο όταν, μετά την αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή το 2004, επέλεξε να παραχωρήσει την πρώτη συνέντευξη από το εξοχικό του στο Κορακοχώρι.

Εκτός από την οικογενειακή και προσωπική του σύνδεση με την Ηλεία, ο Σημίτης είχε και ισχυρούς φιλικούς δεσμούς στην περιοχή. Η αγάπη και η εκτίμηση που είχε για τον τόπο εκφράστηκαν μέσα από τις φιλίες του με ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σύνδεσής του με την Ηλεία ήταν η απόφασή του να παρουσιάσει το βιβλίο του στο Κορακοχώρι, τονίζοντας την ιδιαίτερη θέση που κατείχε η περιοχή στη ζωή του.

Δείτε το σχετικό φωτορεπορτάζ:

Στο εξοχικό του στο Κορακοχώρι 28 Απριλίου 2003

Στο Καλό Νερό, κοντινή απόδραση απο Ηλεία, με τη Δάφνη
Η οικογένεια Σημίτη με τον Άρη Βελουχιώτη

Οι φίλοι του τον αποχαιρετούν

Όλα τα χρόνια που ο Κώστας Σημίτης ήταν στην Ηλεία, δημιούργησε και στενές σχέσεις με ανθρώπους της περιοχής. Ένας εξ αυτών ο Τζίμης Οικονομίδης

Ο κ. Οικονομίδης δημοσίευσε ένα σημείωμα μου από την περσινή εκδήλωση για τον Κώστα Σημίτη.

Αναφέρει:

«Στην ιστορία και το έργο του Κώστα Σημίτη δεν θα αναφερθώ, υπάρχουν παντού. Τα κάλυψαν πλήρως οι ομιλητές, οι χαιρετισμοί διεθνών προσωπικοτήτων, τα βίντεο για την πορεία του, αλλά περισσότερο η τεράστια παρουσία κόσμου.
Μόνο δύο – τρεις παρατηρήσεις.
* Η εξαιρετική για άλλη μια φορά τοποθέτηση του Γιάννη Βούλγαρη καθώς και η εισαγωγική ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου. Πολύ ενδιαφέρουσες και αποκαλυπτικές οι τοποθετήσεις Γιάννη Στουρνάρα και Αριστείδη Αγαθοκλή, περισσότερο τεχνικές επί οικονομικών και διπλωματικών θεμάτων της περιόδου Πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη.
* Το επίτευγμα της περιόδου Σημίτη σε μια φράση, που οφείλει να βρίσκεται στην προμετωπίδα και τη διαρκή μνήμη του κράτους. “Το ανήκομεν εις την Δύσην” μετεξελίχθη στο “Είμαστε η δημοκρατική Δύση”.
* Η παρακαταθήκη για τον τρόπο σκέψης, τους στόχους, την πορεία και τη λειτουργία που οφείλει να έχει ένα σύγχρονο κράτος.
“Η μάχη για τον εκσυγχρονισμό και τις μεταρρυθμίσεις δεν τελειώνει ποτέ. Είναι αέναη, δεν μπορείς να πεις εδώ τελειώνει, έφτασα. Η επίτευξη ενός στόχου είναι αφετηρία ενός νέου”.
* Η παρουσία στην εκδήλωση της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πολιτικών εκτός φάσματος του κόμματος που ηγήθηκε ο Κώστας Σημίτης, με πρώτον τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και η πλήρης απουσία από τον χώρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ενός χώρου που στις πολύ παλαιότερες εκδοχές του (αυτές που υποστορίζει ότι προέρχεται) είχε αρχή του τον πολιτικό πολιτισμό. Ενός χώρου (παρά και τις αντιθέσεις) από τον οποίο προήλθαν οι πιο σθεναροί υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη, όταν ακόμη αμφισβητείτο από το ίδιο του το κόμμα.
* Τέτοιες εκδηλώσεις, όσο αναγκαίες και χρήσιμες να είναι για την μετατροπή της μνήμης της χώρας σε δημιουργικό μέλλον, φοβάμαι ότι είναι περισσότερο εσωτερική ανάγκη κάποιων από εμάς και μεγαλύτερων στην ηλικία. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, μακάρι να τον ήξερα, να γίνονται και κτήμα των νεωτέρων γενιών και να αυξάνουν την παρουσία τους σε παρόμοιες εκδηλώσεις.
* Και μια τελευταία σημείωση για να προλάβω κακίες. Ναι έγιναν και λάθη την περίοδο Σημίτη, ναι προσπάθησαν να την μουτζουρώσουν ενέργειες επίορκων πολιτικών. Εκτροπές υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν στο διηνεκές. Δεν μπορούν όμως να αμφισβητήσουν τα κύρια χαρακτηριστικά και τα επιτεύγματα της χώρας».

ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου